Isäni joutui hiljattain pariksi viikoksi sairaalaan. Hän oli hetken niin heikossa kunnossa, ettei pystynyt puhumaan tai edes avaamaan silmiään. Istuin lohduttomana sairaalapedin vieressä miettien, mitä tekisin. Tuntui turhalta vain toistella, että kaikki kääntyy parhain päin. Aloin laulaa aikani kuluksi vanhoja kansanlauluja ja muita laulelmia. Kun pääsin Hummani heihin, huomasin, että isä lauloi mukana.
Muutama päivä myöhemmin samaan sairaalahuoneeseen tuotiin vanha mies, joka ei pystynyt juuri liikkumaan. Siinä vaiheessa isä oli jo paljon paremmassa kunnossa, ja hoilottelimme yhdessä kaikenlaista. Kun pääsimme Peppi Pitkätossun kertosäkeeseen, viereinen mies alkoi heilutella käsiään laulun tahtiin. Musiikki siivilöityi siis hänenkin hataraan tajuntaansa ja helpotti oloa. Laulu liimaa ihmisiä yhteen.
Musiikilla voi myös lohduttaa. Koskettava musiikkiin liittyvä kohtaaminen sattui jokin aika sitten, kun eräs uskollisimmista yhtyeemme kuulijoista totesi, että meidän esiintymisemme ovat auttaneet häntä selviytymään erityisen vaikeasta elämäntilanteesta.
Musiikilla onkin tutkitusti monenlaisia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi Aivoliiton sivuilla julkaistun artikkelin Musiikki antaa aivoillesi siivet mukaan musiikki edistää kognitiivisia toimintoja sekä vähentää psyykkistä ja fyysistä kipua. Se voi jopa lisätä aivojen massaa. The Guardian -lehden mukaan musiikki voi mm. hidastaa ikääntymistä ja parantaa muistia ja mielenterveyttä. Muusikkoystäväni Jim kutsuukin musiikkia m-vitamiiniksi.
Minun vitamiinitasoni on hyvällä tolalla. Näin nimittäin kotva sitten vanhaa tuttua, joka ihmetteli, että näytänpä minä hyvinvoivalta. Ensimmäinen mieleeni tuleva vastaus oli, että se johtuu siitä, että minun maailmassani on viime aikoina ollut erityisen viljalti säveliä.
Minä musiikin moniottelijana määrään jokaiselle tästä lähtien m-vitamiinia vähintään tunnin päivässä.