Lukuaika: Loppuuko terasseilla tupakointi Espanjassa?

Loppuuko terasseilla tupakointi Espanjassa?

Espanja on tiukentamassa tupakan vastaisia toimia entisestään.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
Tupakoinnin valvontaa, markkinointia ja käyttöä kiristetään Espanjassakin.

Espanja jatkaa uuden tupakoinnin vastaisen suunnitelmansa käyttöönottoa. Vuoden 2024-27 suunnitelma (espanjaksi Plan Integral de Prevención y Control del Tabaquismo 2024-2027) hyväksyttiin terveysministeriön ja maan 17 itsehallintoalueen kesken viime perjantaina.

Samalla ilmoitettiin julkisesta kuulemisesta, joka koskee tavallisten savukkeiden pakkauksia ja höyrytysmakuaineiden kieltämistä.

Espanjassa on tarkoitus lanseerata neutraalit tupakkapakkaukset. Tällaiset tuotemerkittömät tupakka-askit ovat jo käytössä muun muassa Suomessa ja Isossa-Britanniassa.

Maan uusi tupakkastrategia pyrkii asettamaan elektroniset laitteet samalle viivalle perinteisen tupakan kanssa asettamalla rajoituksia myyntiin, jakeluun ja merkintöihin liittyen sekä valmistukseen ja markkinointiin niin, että niitä voi myydä vain määrätyissä pisteissä savukkeiden tapaan.

- Mainos -

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan höyrytettyjä makuja pidetään ensiaskeleena, jotka houkuttavat ja koukuttavat nuoria matkalle perinteisten tupakkatuotteiden käyttöön.

Ehdotetut muutokset ovat linjassa maan tupakoinnin hallintasuunnitelman kanssa, joka pyrkii ”estämään tupakkatuotteiden ja niihin liittyvien tuotteiden käytön aloittamista”.

Lue myös: Espanjan terasseille ehdotetaan tupakointikieltoa

Omissa autoissa ja asunnoissa saa vielä polttaa

Tästä on sovittu:

  • Tupakointikielto laajenee alueille kuten rannoille tai puistoihin, sekä alueille, joilla ihmiset joutuvat olemaan pidemmän aikaa, kuten bussipysäkkien katoksiin. Yksityistilojen, kuten yksityisautojen, suhteen ei vielä ole tehty päätöksiä. Toistaiseksi siis omassa autossa ja asunnossa saa Espanjassa röyhytellä. Muutos vaatisi perustuslain muuttamista.
  • Saako terasseilla tupakoida? Tupakointi terasseilla on yksi kiistanalaisimmista aiheista, ja vaikka terveydenhuollon tavoitteena on kieltää tupakointi terasseilla, asia ei ole yksiselitteinen ja vaatii poliittisen konsensuksen. Esimerkiksi joulukuussa Madridin pormestari José Luis Martínez-Almeida kuvaili mahdollista tupakoinnin terassikieltoa ”hulluksi”. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, miten asia etenee ja koskisiko kielto koko terassia vaiko osaa siitä.
  • Geneerinen pakkaaminen. Tämä tarkoittaa, että tupakkatuotteiden pakkausten ulkonäkö on samanlainen kaikissa tupakkamerkeissä ja että terveysvaroitukset tupakan vaikutuksista asetetaan etusijalle.
  • Hinnannosto. Tupakan verotusta on harkittu nostettavan. Espanjan terveysministeri Monica García sanoi, että tupakkaverojen tasoista keskustellaan valtiovarainministeriön kanssa ”saadaksemme meidät lähemmäksi ympärillämme olevia maita”. Espanjassa tupakan hinta on yksi koko Euroopan alhaisimmista. Täällä 20 tupakan aski maksaa keskimäärin 4,53 euroa.

Lue myös: Espanja aikoo nostaa tupakan hintaa

Espanjassa käydään kädenvääntöä siitä, saako terasseilla polttaa vai ei.

”Ihmiset eivät lopeta terasseilla käyntiä”

Espanjan terveysministeri Monica García totesi tupakkateollisuuden voivan hyvin aiemmista rajoituksista huolimatta.

– Synkät ennusteet, jotka puhuivat laajamittaisesta tuhosta, koska ihmiset eivät enää menisi baareihin, koska he eivät voisi tupakoida sisätiloissa, eivät koskaan toteutuneet, ministeri huomautti hivenen kyynisesti.

– En usko, että ihmiset lopettavat terasseilla, rannoilla tai yliopistoissa käymisen, koska otamme käyttöön toimenpiteen, joka suojaa passiiviselta tupakoinnilta.

- Mainos -

Ministeri lupasi, että ennen minkään lainsäädännöllisen vaiheen aloittamista on järjestettävä julkinen kuuleminen – olipa kyse sitten pakkauksista tai höyrymauista – johon kaikki keskustelun osapuolet voivat osallistua.

Eniten tupakoivat kansat ja päivässä kulutetut savukkeet per henkilö

1Kreikka8,2
2Bulgaria6,8
3Makedonia6,3
4Japani, Espanja6,2
6Bosnia, Venäjä6,0
8Tšekki, Ukraina5,6
10Serbia5,5
Espanjassa poltetaan neljänneksi eniten savukkeita maailmassa: keskimäärin 6,2 tupakkaa per henkilö päivittäin.

Suomessa logot kiellettiin viime vuonna tupakka-askeissa

Suomessa tupakkalaki on kieltänyt viime toukokuusta lähtien tupakkapakkausten logomerkinnät.

Tupakkapakkauksissa ei 1.5.2023 alkaen saa olla tuotemerkkien logoja, pakkausten pitää olla yksivärisiä ja niissä pitää olla terveysvaroitukset kuvina ja tekstinä. Teksti- ja kuvavaroitukset peittävät askin etu- ja takapinnasta 65 prosenttia. 

Tältä näytävät Suomessa nyt myytävät tupakka-askit. Askissa saa lukea tuotemerkki, mutta sen on oltava kirjoitettuna samanlaisella fontilla kuin kaikissa muissakin tuotteissa. Aiemmin yhdenmukaisia tupakka-askeja on otettu käyttöön muun muassa Australiassa, Britanniassa, Ranskassa ja Norjassa. Kuva: Valvira.

Tupakkatuotteita ei saa pitää näkyvästi esillä vähittäismyyntipisteissä. Kielto koskee myös kuumennettavia tupakkatuotteita.

Suomessa sähkösavukkeisiin sovelletaan samoja säädöksiä kuin muihin tupakkatuotteisiin. Esimerkiksi sekä ostajan että myyjän on oltava täysi-ikäisiä.

Lisä- tai makuaineita ei saa käyttää savukkeissa ja kääretupakassa sellaisina määrinä, jotka antavat tuotteelle muun kuin tupakan tuoksun tai maun. Kielto koskee myös ns. makukortteja.

Savuton Suomi 2030 -kampanjan mukaan tupakkalain tavoite toteutuu, jos 2030-luvulla alle viisi prosenttia Suomen väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *