Lockdown – alasajoa ja suojautumista?

George Orwell (1903-1950) on sanonut: ”ihmisille on kerrottava myös asioita, joita he eivät halua kuulla”. Tätä ohjetta on kiitettävästi toteutettu koronakriisin aikana. Kaikissa mahdollisissa medioissa on hyvää ja huonoa tietoa koronasta päivittäin tarjolla.

Korona-ajan avainsanoja on lockdown eli yhteiskunnan toimintojen alasajo. Julkisia ja yksityisiä toimitiloja on suljettu. Liikkumista on rajoitettu. Kansalaisia on siirretty etätöihin. Ulkomaanmatkailua on rajoitettu jne.

Lockdown voidaan kääntää myös ”sisälle suojautumiseksi” eli eristäydytään kaikesta mahdollisesta suojaan sisätiloihin. Sellainen saattaa stressata ja aiheuttaa muutenkin ärtymystä. Eriasteista napinaa kuuluu jos vain kuuntelee. Onneksi mitään suurempaa kapinaa ei ole ollut. Pisteet tästä medialle, joka on tukenut koronakriisiä onnistuneesti sankarillisella antaumuksella.

Maskisankarit kuten Mustanaamio, Zorro ja Batman taistelevat maski suojanaan maailman pahuutta vastaan. Sankarimyytin takana olevasta ihmisestä kätketään maskin avulla kaikki arkinen pois. Tänään mekin pidämme maskia. Maskimme kertovat meille siitä että sen sisään voi suojautua. Olemme aikamme anonyymeja maskisankareita jotka taistelevat ”koronan kurimusta” vastaan.

- Mainos -

Korona on esimerkki siitä että elämässä tulee yllätyksiä. Se pätee niin yksilötasolla kuin maailmanlaajuisesti. ”Ei täältä löydy koskaan onneen kaavaa”, laulaa Eini kappaleessa Draamaa. Monenlaista draamaa on piisannut koronankin vuoksi.

Ja sitten se viimeinen ”lockdown”. Ennen vanhaan ruumisarkun perälaudassa luki: ”Tänään minä, huomenna sinä”. Liian moni on joutunut kokemaan sen koronan vuoksi!

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista