Lissabon, elämysten kaupunki

Portugalin pääkaupunki Lissabon on kaupunkilomakohde parhaasta päästä. Se tarjoaa ärsykkeitä kaikille aisteille. Loistoa ja pittoreskia rähjäisyyttä, tuoksuvia sardiineja, ratikkakiskojen kolinaa ja musiikin sykettä.

Lissabonissa on paljon perinteisiä turistinähtävyyksiä, kuten Belemin torni, Pyhän Yrjänän linna, useat isot luostarit tai löytöretkien muistomerkki. Niitä kannattaa käydä katsomassa, mutta ainoastaan, jos aikaa jää kaikilta muilta elämyksiltä. Rohkenen väittää, että Lissabon on yksi Euroopan, miksei maailmankin elämyksellisimmistä kaupungeista.

Mitä nämä elämykset ovat? Käydään niitä läpi vaikkapa muutaman väliotsikon kautta.

Ratikat

Yksi oleellinen Lissabonin elämys on ratikkakyyti. Kaupungin ratikat ovat historiallisia, modernia tekniikkaa on nähtävillä ainoastaan keskustan ulkopuolelle suuntautuvilla linjoilla.

- Mainos -

Ratikat ovat lähes aina täynnä. Siitä syntyy tunnelma ja myös haasteet kyydille. Ruuhkaisimpina aikoina suosituimmilla reiteillä voit joutua seisomaan pysäkillä pitkään, ennen kuin sellainen vaunu tulee, johon sinut saadaan ahdettua sisään.

Lissabonin historialliset ratikat kolisevat kivasti kulkiessaan.

Kyytiin päästyäsi meno on välillä kuin Linnanmäen vuoristoradassa. Puiset vaunut heiluvat ja kolisevat kotoisasti, kun kuskit kaasuttavat kaupungin jyrkissä mäissä ja tiukoissa kurveissa. Ratikan kyydistä näkee kaupunkia hyvin, kiskoja on vedetty mukavasti isojen aukioiden ja kapeiden nuhruisten kujien läpi.

Kaikkein suosituin ja ruuhkaisin linja on numero 28. Kun sen kyytiin pääsee, kannattaa paikastaan pitää kiinni. Reitti kiertää kivasti kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat kaupunginosat Alfaman, Baixan ja Barrio Alton.

Parin euron ratikkalipun voi ostaa kuljettajalta tai sitten kannattaa hankkia vuorokauden matkakortti, joka kelpaa ratioiden lisäksi busseissa, metrossa ja sillä saa muitakin etuja. Näitä kortteja myydään automaateissa metroasemilla.

TukTuk

Hyvä tapa tutustua kaupunkiin on ottaa tuktuk. Näitä pieniä avolavamopoja kohtuullisen viihtyisine istuimineen kaupungissa liikkuu satoja. Tuktukia voi käyttää taksin tapaan paikasta toiseen siirtymiseen tai sitten voi neuvotella kuskin kanssa opastetun kaupunkikierroksen tekemisestä.

Kuskit osaavat hyvin englantia, joten opastus sujuu hienosti. Me otimme vajaan parin tunnin mittaisen kierroksen, joka suuntautui Bairro Alton suuntaan. Kierros oli elävästi opastettu, kuulimme reissun aikana paljon sellaista, mitä ei yleensä turistikierroksilla kuule. Kuskimme kertoi kaupungin historiasta, eri rakennuksista ja ennen kaikkea elämästä Lissabonissa. Myös hyviä vinkkejä ravintoloista ja muista huvituksista kuskilta saa.

Tuktuk on mainio kulkuväline. Sitä voi käyttää kuten taksia tai sillä voi tehdä myös opastetun kaupunkikierroksen.

Nämä tuktuk kuskit osaavat viedä asiakkaansa mielenkiintoisiin paikkoihin. Tuktukilla pääsee kapeimmistakin väleistä, joten reissu antaa paljon enemmän, kuin vaikkapa bussilla tehtävä kaupunkikierros.

Ihan halpaa kaupunkiin tutustuminen tuktukilla ei ole. Maksoimme vajaan kahden tunnin reissusta lopulta noin 100€. Se on kahdelta aika paljon, mutta koska olimme rouvan synttärilahjamatkalla, emme olleet köyhiä ja kipeitä. Tuktukeihin mahtuu parhaimmillaan kuusi ihmistä, silloin kustannus per sierainpari on jo paljon inhimillisempi kuin kahdelta.

- Mainos -

Kaupungissa on myös kattava bussiverkosto ja metrolla pääsee kätevästi moniin paikkoihin, vaikkapa lentokentälle. Mutta ratikat ja tuktukit ovat Lissabonia parhaimmillaan.

Turskaa ja muuta merestä

Lissabon on todellinen herkuttelijan pyhiinvaelluspaikka. Ainakin, jos meren antimet kuuluvat omiin suosikkiruokiin.

Turska on eniten käytetty raaka-aine, jos puhutaan lissabonilaisesta keittiöstä. Sanonta kuuluukin, että lissabonilaisella perheenäidillä on 365 erilaista turskareseptiä, yksi vuoden jokaiselle päivälle.

Lissabonin kulinaariset mahdollisuudet ovat rajattomat. Sardiinit, mustekala ja turska ovat keittiön ydintä.

Pasteis de bacalhau on espanjalaista krokettia muistuttava leivonnainen. Näitä turskatäytteisiä herkkupaloja myydään monissa kahviloissa ja ravintoloissa, kaupungista löytyy myös paikkoja, joista ei saa mitään muuta. Tämä on yksi perinteisimmistä alueen kulinaarisista nautinnoista. Se tarjoillaan usein valkoisen portviinin kanssa, se on mainio yhdistelmä vaikkapa päiväkävelyn lomassa.

Turskaa saa ravintoloista monella tapaa laitettuna. Erinomaista on esimerkiksi patatyyppinen ruoka, jossa turskan (tai muun ison kalan) lisäksi on äyriäisiä, perunaa ja paahdettuja leipäviipaleita. Kakki tämä on kypsennetty runsaassa oliiviöljyssä ja tomaatissa.

Al Faia ravintola Bairo Alton alueelta löytyi ystävän vinkkaamana. Mainio ruokapaikka, ei mitään luksusta, keikkuvat pöydät. Palvelu ja ruoka erinomaista.

Sardiinit ovat myös Lissabonin erikoisherkkuja. Perinteisiä grillattuja sardiineja kannattaa maistaa, kaupungista saa myös mainioita sardiinitahnoja ja -pateita. Lähes jokaisen ravintolan listalla on myös mustekalaa. Ainakin me saimme tuoretta, pehmeää ja erittäin herkullisesti laitettua mustekalaa, kun sitä pari kertaa tilasimme.

Lissabonissa todella osataan laittaa herkullista ruokaa merenelävistä. Laadukkaita ruokia saa aivan kaupungin keskustassakin, mutta pitkän pennin säästää, jos syö vähän syrjemmällä. Missään muualla en ole törmännyt niin suureen hintaeroon ydinkeskustan ja syrjäkatujen välillä. Sitä paitsi, syrjäkaduilla on enemmän tunnelmaa.

Leivoksia ja likööriä

Portugalilaiset ovat selvästi leipurikansaa. Konditoriakahviloita on lähes joka kulmassa ja niiden tarjonta on laadukasta ja monipuolista.

- Mainos -

Yksi kaupungin erikoisuus on pasteis de nata. Se on yksinkertainen leivos, jonka täytteenä on vaniljavanukasta. Näitä leivoksia myydään kaikkialla, moni kahvila on erikoistunut pelkästään näihin. Ehdottomasti kannattaa maistaa, voi tosin olla että reissulta kertyy reippaasti lisää kiloja, näihin voi tulla melkoinen himo.

Lissabon on pullollaan laadukkaita konditoriakahviloita. Pasteis de nata on kaupungin ehdoton herkku.

Myös juomien suhteen Lissabonista löytyy omia erikoisuuksia. Portviini on kaikkialla maailmalla tunnettua, sitä kannattaa Lissabonissa nauttia kohtuullisia määriä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla myös valkoista portia, moni pitää siitä jopa perinteistä punaista enemmän. Laatuja ja merkkejä on runsaasti.

Todellinen kaupungin erikoisuus on Ginja. Kyse on kirsikkalikööristä, joka nautitaan suklaakupista. Ensin juodaan puolet likööristä ja sitten koko kuppi heitetään suuhun. Kirsikan ja suklaan yhdistelmä on mainio. Pieniä Ginja kioskeja löytyy pitkin kaupunkia, eikä kuppi maksa juuri euroa enempää.

Ystävällinen palvelu

Lopuksi on vielä kehuttava lissabonilaisten palvelualttiutta. Harvassa isossa kaupungissa saa niin ystävällistä palvelua, kuin Lissabonissa. Täytyy suorastaan ihmetellä, mistä ihmisten energia riittää niin auliiseen ja ystävälliseen palveluun, kaupunki on kuitenkin melkoinen turistirysä. Tästä palvelusta olisi espanjalaisilla paljon oppimista.

Lissabonissa pärjää englannin kielellä mainiosti. Käytännössä kaikki palvelutehtävissä olevat puhuvat sujuvaa englantia.

Lissaboniin pääsee Aurinkorannikolta lentäen, laivalla tai autolla. Matkatoimisto Meriatur.com tarjoaa räätälöityjä reissuja Lissaboniin. Saat suunniteltua juuri sellaisen matkan, kuin haluat.

Merkittävät korkeuserot ovat ominainen piirre Lissabonille. Rappusia kävellessä pakaralihakset saavat hyvää treeniä.

 

Erilaiset muraalit antavat kivasti elävyyttä kaupunkikuvaan.

 

Edward neljännen puisto on näyttävä.

 

Omaehtoista kaupunkitaidetta näkyy paljon Lissabonissa.

 

Historiallista loistoa. Lissabonissa on paljon aukioita. Niitä rakennettiin vuoden 1755 maanjäristyksen jälkeen, jotta ihmiset pääsivät karkuun mahdollisesti sortuvista rakennuksesta.

Oheisella videolla kaupungin suosituin ratikka numero 28 kolistelee eteenpäin.

Mustekala on Lissabonissa tuoretta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...