Lisää elämänlaatua Aurinkorannikolle

 

Aurinkorannikko on tuttu paikka Mika Arramiehelle ja vastaavasti Mika Arramies on ehtinyt tulla tutuksi aika monelle Aurinkorannikon suomalaiselle.

– Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana käynyt Aurinkorannikolla muutamaan otteeseen pitämässä luentoja päihderiippuvuudesta ja sen hoidosta.

Jo kymmenen vuotta sitten miehellä oli ajatus päihdehoitoklinikan perustamisesta Aurinkorannikolle, mutta silloin aika ei vielä tuntunut kypsältä. Nyt on toisin, ja Arramies saapui reilu kuukausi sitten muuttolaatikkojen kanssa, tarkoituksena perustaa järjestyksessään seitsemäs Avominne klinikka tänne ”Suomen eteläisimpään kaupunkiin”.

- Mainos -

Uskomaton euforia

Kuten ns. Minnesota-mallisiin päihdehoitoihin kuuluu, ohjaajat eivät ole pelkästään koulutettuja ammattilaisia, vaan myös itse raitistuneita päihderiippuvaisia. Näin on Arramiehenkin laita.

Mika Arramiehen elämä muutti kurssiaan peruuttamattomasti hänen ollessaan 12-vuotias.

– Kaverini Laten kanssa pihistimme vanhempiemme kaapista viinaa ja lähdimme Herttoniemen urheilukentän laidalle kokeilemaan miltä humala tuntuu, Arramies muistelee.

Ja hyvältähän se tuntui. Liian hyvältä.

– Siitä tuli aivan uskomaton euforia. Lähdimme Laten kanssa kirjastoon ja nauroimme hervottomasti koko ajan. Päätin saman tien, että heti seuraavana viikonloppuna tätä on saatava lisää.

Mika Arramies ei tuolloin vielä tiennyt saaneensa syntymälahjana keskushermoston, jonka reseptorit ovat erityisen virittyneet päihteille. Alkoholin aiheuttama hyvänolontunne on poikkeuksellisen voimakas, mutta valitettavana ”sivuoireena” hänestä tuli alkoholiriippuvainen heti ensikännin myötä.

– Minun aivoissani etanoli tuli heti ikään kuin ”kotiin”, sille oli paikka valmiina. Sama olisi tapahtunut ensikännin juotuani, vaikka se olisi tapahtunut missä iässä.

- Mainos -

Vääjäämätön alamäki

”Alkoholismi on etenevä sairaus” on tuttu fraasi, jonka myös Arramies on elänyt todeksi. Mainitusta ensikännistä alkaen hänen elämänsä alkoi pyöriä lisääntyvässä määrin seuraavan humalan ympärillä, kunnes alkoholi otti lopulta hallintaan kaiken.

15-vuotiaana juominen oli jo joka viikonloppuista. 28-vuotiaana kahden tyttären yrittäjäisän joka viikonloppuisen juomisen seuraukset alkoivat näkyä ja tuntua omassa ja perheen elämässä.

Iän ja kulutuksen karttuessa fysiikka ja psyyke alkoivat olla kovilla. Unettomuus alkoi vaivata, ja krapulat, niin fyysiset kuin henkisetkin, kävivät vuosi vuodelta pahemmiksi. Lopulta loppuviikon ryyppyputkesta toipuminen kesti keskiviikkoon asti, ja torstaina alkoikin jo perjantain odottelu. 35-vuotiaana, reilun 20 viinan viemän vuoden jälkeen, Arramies oli omien sanojensa mukaan saapunut ”finaalivaiheeseen”.

– Takana oli kaksi avioeroa, juominen oli muuttunut päivittäiseksi ja sisuskalut alkoivat olla siinä kunnossa, että kahden vuoden päästä olisin ollut vainaja.

Lopulta Mika Arramiehen pelastukseksi koitui ystävän vieminen hoitoon.

– Vein ystäväni Minnesota-hoitoon, ja sillä reissulla kuulin ensikertaa ammattilaisen hoitajan selittävän mistä alkoholismissa on kyse. Se herätti kipinän, että ehkä minunkin olisi mahdollista päästä eroon juomisesta.

Uusi elämä

- Mainos -

Minnesota-hoidon läpikäytyään Mika Arramies raitistui loppuvuodesta 2000. Sen jälkeen hän ihmetteli monen muun tavoin, miksei näin hyviä tuloksia tuottavaa hoitoa ollut enemmän tarjolla.

Toiminnan miehenä Arramies halusi tehdä asialle jotain. Juomisen tuottamasta vakavasta väsymysoireyhtymästä huolimatta hän alkoi tutkia, perehtyä, kouluttautua ja lopulta perusti myös Avominne Oy:n ja avasi ensimmäisen klinikan Tampereelle vuonna 2005. Sen jälkeen Avominne klinikoita on avattu Helsinkiin, Riihimäelle, Lahteen, Kokkolaan ja Ouluun.

Syyskuussa 2021 oli aika toteuttaa pitkään suunniteltu päänavaus.

– Meidän hoitomme on niin laadukasta ja tulokset niin hyviä, että haluamme viedä Avominnen konseptin myös kansainvälisille markkinoille. Nyt avatun Aurinkorannikon klinikan on tarkoitus toimia tukikohtana tässä kansainvälistymisessä, Arramies suunnittelee.

Mikä sitten on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana, niin että nyt klinikan avaaminen Aurinkorannikolle tuntui järkevältä?

– Apua tarvitsevia oli varmasti paljon jo 10 vuotta sitten, mutta silloin aistin, että ongelman kieltäminen oli vielä voimakasta. Nyt täällä asuvien suomalaisten ikäjakauma on muuttunut, päihdekulttuuri on muuttunut ja uskon, että ihmisten valmius ottaa apua vastaan on kohonnut, Arramies luettelee.

Mika Arramiehellä on takanaan yli 30 vuotta yrittäjänä, joten hän on tottunut siihen ettei vapaa-aikaa liiemmälti ole.

– Olen kutsumusammatissani, enkä isommin haikailekaan vapaa-ajan perään, koska tiedän tekeväni hyvää ja tärkeää työtä. Toivottavasti myöhemmin on aikaa muullekin, mutta juuri nyt ei ole sen aika, Arramies päättää.

Kuka?

  • Mika Arramies
  • 56 vuotta
  • Syntyisin Tampereelta
  • Sinkkumies, kaksi aikuista lasta
  • Avominne klinikoiden perustaja-yrittäjä
  • Reilut 20 vuotta raittiina
  • Muutti Aurinkorannikolle elokuussa

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista