Liha miehen tiellä pitää

Salvador Lucena Girón on nähnyt Fuengirolan ravintola- ja baarielämän muuttuvan totaalisesti viimeisen reilun 40 vuoden aikana. Niin hyvässä kuin pahassa.

Salvador Lucenaa voi totisesti hyvällä syyllä kutsua paikallisen ravintola-alan asiantuntijaksi. Omaa ravintolaansa hän on pyörittänyt vuodesta 1996 alkaen, mutta ensimmäisen kerran mies veti esiliinan päälleen työtarkoituksessa jo 15-vuotiaana, vuonna 1981.

– Olen syntyisin Coínista, mutta jo ollessani pieni, perheeni muutti Málagaan. Sieltä lähdin 15-vuotiaana kokeilemaan omia siipiäni ja muutin työn perässä Fuengirolaan. Sillä tiellä olen edelleen, hän kertoo.

Lucenan ensimmäinen työpaikka löytyi liharavintola Beefeateristä. Tuolloin, vuonna 1981, ravintola oli ollut auki viitisen vuotta, ja sama ravintola, toki uusilla omistajilla, palvelee samalla paikalla Fuengirolan keskustassa vielä tänäkin päivänä.

- Mainos -

– Työskentelin beefeatersissä kaikkiaan neljä vuotta ja siellä opin hyvät perusteet oikeastaan kaikkiin ravintola-alan tehtäviin. Siellä nimittäin systeemi oli sellainen että vuoroin tehtiin kaikkia tehtäviä, aina paikattiin sen hommia, joka sattui olemaan vapaapäivällä.

Tuolloin Salvador Lucena ei sitä tietenkään vielä tiennyt, mutta uran aloittaminen liharavintolassa tulisi myöhemmin näyttelemään keskeistä roolia myös hänen oman ravintolansa perustamisessa.

Baarien sykkeeseen

19-vuotiaana Lucenan elämässä oli muutosten aika. Ensin oli vuorossa vuoden komennus armeijan harmaisiin ja samoihin aikoihin työpaikka vaihtui koko Aurinkorannikon ensimmäiseen franchise hampurilaisravintolaan Center Kingiin Fuengirolan keskustassa.

Vuonna 1987 aika oli kuitenkin kypsä sille että Lucena otti uuden askelen, toki edelleen ravintola-alalla. Vuosina 87-92 mies toimi tarjoilijana suositussa Tahiti barissa. Nuorelle miehelle vauhdikas työ menon ja meiningin keskellä drinkkibaareissa sopi kuin nenä päähän, ja baarihommissa Lucena viihtyi vielä pitkään Tahiti barista lähdettyäänkin.

Vuonna 1996 aika oli kypsä ensimmäiselle omalle ravintolalle. Salvador Lucena perusti yhdessä veljensä kanssa pizzoihin, drinkkeihin ja urheiluun keskittyvän baarin.

– Veljeni oli erikoistunut pizzoihin, minä puolestani drinkkeihin, joten yhdistimme voimamme ja tarjosimme asiakkaille hyvää pizzaa, hyviä drinkkejä ja näytimme televisioista monenlaista urheilua.

Tällä konseptilla veljesten Bar El Rancho niminen baari jatkoi aina vuoteen 2013 asti, jolloin oli taas aika uudelle.

- Mainos -

Paluu lihan äärelle

– Baareissa työskenteleminen on hauskaa, mutta se on myös aika hektistä. Kun ikää oli hieman kertynyt, olin sitä mieltä että on aika siirtyä johonkin vähän rauhallisempaan. Koska minulla oli hyvä kokemus liharavintolasta jo aivan ensimmäisessä työpaikassani, päätin perustaa nimenomaan hyvään lihaan keskittyvän ravintolan Fuengirolaan, Lucena perustelee.

Näin sai alkunsa miehen nykyinen ravintola El Rancho de Salva, joka palvelee asiakkaitaan calle Juan Sebastián Elcanolla, vain kivenheiton päässä Fuengirolan satamasta.

Lucenan oma kokemus liharavintolasta oli siis merkittävä tekijä oman ravintolan suuntaa valittaessa. Mutta lisäksi vaakakupissa painoi toinenkin asia: kilpailu.

– Fuengirolassa on valtava määrä esimerkiksi kalaravintoloita, mikä on luonnollista kun ollaan meren rannalla. Mutta laadukkaaseen liharuokaan erikoistuneita ravintoloita, ja etenkin sellaisia jossa ruoka valmistetaan elävän tulen päällä, on hyvin vähän, ravintoloitsija kertoo.

Hyvä paha muutos

Salvador Lucenalla on siis yli 40 vuoden näkökulma aitiopaikalta Fuengirolan ravintola-alan, ja miksei koko kaupunginkin, kehitykseen ja muutokseen. Muutos on ollut hänen mukaansa suuri, osin parempaan, osin valitettavasti huonompaan suuntaan.

– Yleisesti ottaen ravintoloiden laatu on parantunut. Turismi on lisääntynyt huimasti ja sitä myötä on tullut tietysti rahaa. Niinpä omistajilla on rahkeita sijoittaa ravintoloidensa kehittämiseen.

- Mainos -

Toisaalta Lucena näkee, että kustannussyistä jotain on myös menetetty.

– Palvelun laatu on valitettavasti laskenut selvästi, jos puhutaan koko alueen ravintola-alasta. Osaavaa henkilökuntaa ei ole helppoa saada, ja monista ravintoloista tuntuu tulleen lähes itsepalvelupaikkoja, joissa henkilökunnalta ei saa muuta kuin laskun.

Myös kaupungin kasvuun ja kehitykseen Lucenalla on sekä positiivinen että negatiivinen, tai ainakin nostalginen, katsantokanta. Hänen ravintolansa seinilläkin on valtava määrä vanhoja kuvia eri puolilta Fuengirolaa. Noista kuvista huokuva tunnelma on iäksi poissa.

– Rehellisyyden nimissä joskus kaipaan tuota vanhojen aikojen rauhaa, kun kaupunki oli vielä pieni ja tunnelmallinen, hän myöntää.

– Mutta toisaalta, kuten todettua, turismin kasvu ja kaupungin kansainvälistyminen mm. pohjoismaalaisten asukkaiden myötä, tuovat mukanaan vaurautta tai ainakin enemmän taloudellisia mahdollisuuksia, joten kokonaisuudessaan ilmiö on toki positiivinen.

Kuvis: Salvador Lucena Girón pitää erityisesti Pohjois-Espanjan keittiöstä. – Jos voisin lähteä vuodeksi johonkin oppimaan lisää paikallisesta ruokakulttuurista, suuntaisin Baskimaahan, Cantabriaan, Galiciaan tai Asturiaan, mieluiten niihin kaikkiin.

Kuka?

  • Salvador Lucena Girón
  • 57 vuotta
  • Syntyisin Coínista
  • Työskennellyt Fuengirolassa ravintola-alalla vuodesta 1981
  • Vaimo ja kolme tytärtä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...