Suomi ja Espanja ovat Euroopan eri laidoilla ja se vaikuttaa moniin asioihin. Suurin syy, miksi suomalaiset matkustavat Espanjaan on ilmasto. Itse maassa pitkään asuneena toivoisin, että matkailijat tutustuisivat myös maan ruokakulttuuriin, luontoon, historiaan ja elämäntapaan.
Espanja koostuu 17 itsehallintoalueesta ja jokaisella alueella on oma lippunsa, joissain jopa oma kielensä sekä kulttuurinsa.
Välimeren ruokavalio perustuu oliiviöljyyn, vihanneksiin, palkokasveihin, hedelmiin, kalaan ja pähkinöihin sekä sisältää vähän lihaa, sokeria ja valkoista viljaa. Ravintoloissa syöminen on Espanjassa halvempaa kuin Suomessa. Espanjalaiset nauttivat aterioiden yhteydessä monesti viiniä tai olutta, mutta alkoholin käyttö aterioiden välissä ei kuulu kulttuuriin. Espanjalaisten on vaikea ymmärtää suomalaisia, jotka istuvat jo aamulla terasseilla olutta juoden, vaikka he turisteja ovatkin.
Espanjalaiset ovat ylpeitä kielestään, eivätkä ole innokkaita opiskelemaan englantia. Hotelleissa ja ravintoloissa voi saada palvelua englanniksi, mutta viranomaisasioita hoitaessa tai terveyspalveluissa tarvitaan espanjan kielitaitoa.
Suomessa arvostetaan hiljaisuutta, rauhaa ja henkilökohtaista tilaa, kun taas Espanjassa tervehditään koronapandemian jälkeenkin poskisuudelmin, sosiaaliset suhteet, perheen ja suvun merkitys ovat tärkeitä. Suomalaiset on kasvatettu pärjäämään yksin ja espanjalaiset jakavat niin ilot kuin surutkin perheen ja suvun kanssa. Suomalaiset luottavat hyvinvointiyhteiskuntaan ja espanjalaiset sukulaisten ja ystävien apuun.
Maiden sosiaaliturvasysteemitkin ovat erilaiset. Suomen sosiaaliturva on asumisperusteinen ja Espanjassa se taas pitää ansaita työtä tekemällä tai ottamalla vakuutuksia. Tämä yllättää monen tänne muuttaneen suomalaisen, joka odottaa yhteiskunnan tulevan apuun hädän tullen.
Kulttuurierot ovat rikkaus, mutta niihin kannattaa perehtyä. Kannustan ja rohkaisen ihmisiä lähtemään turistialueiden ulkopuolelle! Ei Suomeakaan opi tuntemaan, jos pysyttelee kehä kolmosen sisäpuolella.