”Haluaisin tehdä elämäntapoihini muutoksen; ryhtyä liikkumaan säännöllisesti ja syödä terveellisemmin, mutta varmaan epäonnistun niin kuin aina aiemminkin”. Näin ajattelee moni tälläkin hetkellä.
Motivaation syntyyn ja ylläpitoon vaikuttavat useat asiat. Aivan ensimmäiseksi tulisi miettiä miksi halutaan tehdä muutoksia ja mitkä ovat tavoitteet. Tavoitteen tulisi olla muutoksen tekijälle itselleen tärkeä ja lisäksi kuvata sitä mitä aiotaan tehdä. Esimerkiksi ”aion käydä lenkillä että kuntosalilla pari kertaa viikossa jotta voisin paremmin ja olisin energisempi sekä samalla haluan tiputtaa pari kiloa painoa”.
On tärkeää myös arvioida, mitkä ovat omat voimavarat ja kyvyt pysyä motivoituneena ja saavuttaa tavoite. Usein ihmisellä on pyrkimys aliarvioida tavoite ja yliarvioida omat kyvyt. Ajatuksena; ”Käyn pari kertaa viikossa sekä kuntosalilla että lenkillä” kuulostaa helpolta.
Mitäpä jos saatkin ylimääräisiä työprojekteja ja joudut valitsemaan joko työn tai liikkumisen väliltä, kumman valitset? Voivatko ulkopuoliset tekijät estää tavoitteesi saavuttamisen?
Ei pidä unohtaa myöskään ympäristön tukea, tällä on suuri merkitys motivaatioon.
Omat tunteet ja itsetuntemus ovat myös pohjana motivaation synnylle. Oletko esimerkiksi miettinyt, miksi työpäivän jälkeen sortuu helposti herkutteluun?
Jokaisessa muutospyrkimyksessä tulee väistämättä lipsahduksia, treenit eivät jollain viikolla maistukaan tai tulee syötyä kaikkea muuta kuin pitäisi. Tästä ei tulisi kuitenkaan lannistua, vaan ottaa mieluummin opetuksena ja positiivisena kokemuksena sekä palata tämän jälkeen tavoitetta tukevaan toimintaan.
Motivaation intensiteetti on myös yksilöllinen, toisella se on tasainen kun taas toinen ei meinaa pysyä nahoissaan. Elämäntapamuutoksen onnistumiseen tarvitaan siis riittävää itsetuntemusta, oikeaa asennetta ja sinnikkyyttä. Tietynlainen joustavuus on myös valttia.
Näitä asioita pohtimalla voit aloittaa matkasi kohti sinulle tärkeää tavoitetta.
Riina Leppäkangas
Personal Trainer/Sol Beach Fitness Centre