Koronavirus nostaa esiin monta asiaa

 

Koronavirus ravistelee jo talouden rakenteita ympäri maailmaa. Yhdysvallat harkitsee hätätilan julistamista.

Se merkitsee jopa kymmenien miljardien dollarien vapauttamista viruksen torjuntaan ja taloudellisten haittojen lieventämiseen.

Tartuntojen määrästä on mahdoton sanoa tarkkaa lukua, koska luku kasvaa koko ajan. Eilen ilmoitettiin tartuntojen määräksi 120.000 ja menehtyneiksi yli 4.000 ihmistä.

- Mainos -

Molemmat luvut ryöpsähtävät vielä rajusti ylöspäin. Saksan liitokansleri Angela Merkelin keskiviikkoinen ilmoitus, että jopa 70 prosenttia saksalaisista voi saada tartunnan, kertoo viruksen rajusta leviämisestä, jopa hallitsemattomasta tilanteesta.

Vielä ei ole mitään mahdollisuutta tehdä tarkkoja arvioita siitä, mille tasolle nuo edellä mainitut luvut nousevat ja millaisia vaikutuksia pandemiaksi jo luokittelulla viruksella on yhteiskunnallisesti, inhimillisesti ja taloudellisesti.

Nyt on jo nähty pörssikurssien sukeltamisia, tehtaiden alasajoja, lentojen ja suurten yleisötilaisuuksien laajamittaisia peruuntumisia, koulujen sulkeutumisia ja sairaaloiden täyttymisiä.

Viranomaiset pyrkivät rauhoittamaan kansalaisia ja hillitsemään turhaa paniikin lietsontaa. Pyrkiminen on hyvää, mutta pystyminen eri asia. Kun karanteenissa on yhä enemmän ihmisiä ja yhä enemmän karanteeniuhan alla, on vaikea pitää ihmisiä tyynenä.

Koronaviruksen leviäminen näyttää myös sen totuuden, ettei suljetuinkaan maa elä enää umpiossa. Virus leviää ihmisten ja tavaroiden mukana maiden rajoista välittämättä.

Ihmiset liikkuvat maasta toiseen enemmän kuin koskaan. Matkailualaa eivät ole suuremmin heiluttaneet edes talouden taantumat. Myös tavaravirtojen kasvua voi kuvata jopa räjähdysmäiseksi.

Syynä siihen on verkkokauppa. Kiinasta tulee kymmenien miljardien edestä tavaraa pelkästään Eurooppaan.

Tällainen kehitys luo erityisiä haasteita virustautien torjuntaan.

- Mainos -

Koronavirus kertoo korutonta kieltään siitä, ettei nykyinen reaaliajassa kulkeva tieto, terveysteknologia ja muut hienoudet kykene estämään virustautien leviämistä.

Nykyisen kehityksen mukana vaara pandemioihin jopa kasvaa juuri tuon tavaran ja ihmisten liikkumisen kasvun myötä.

Koronavirus on kaikkien kansojen yhteinen haaste, eikä sen varjolla pitäisi tehdä politiikkaa. Kyseenalaista on esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus lentojen kieltämisestä Euroopasta. Kielto ei kuitenkaan koske EU:sta eromassa olevaa Britanniaa.

Monien maiden parlamenteissa käydään myös kiivasta keskustelua siitä, ovatko vallassa olevat puolueet tehneet tarpeeksi ja ennakoidusti virustartuntojen ehkäisemiseksi. Myös niukkaa tiedottamista on arvosteltu monissa maissa, myös Suomessa, jossa tartuntoja on toistaiseksi ollut vain muutamia kymmeniä.

Kouluja menee koto-Suomessakin kiinni, etätyöhön kannustetaan ja joukkokokoontumisia rajoitetaan.

On vaikea löytää koronaviruksen leviämisestä myönteisiä puolia. Sellaiseksi voidaan sentään laskea hiilidioksidipäästöjen väheneminen. Liikennepolttoaineiden käyttö vähenee ilmassa, maalla ja merellä. Myös tehtaiden alasajo vähentää päästöjä.

Toisessa vaakakupissa on sitten paha notkahdus koko maailman talouteen. Se merkitsee työttömyyttä, lisää julkista velkaa ja konkursseja puhumattakaan sairastumisten aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä.

Pauli Uusi-Kilponen

- Mainos -

Kirjoitta on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...