Perheväkivalta on ollut Espanjassa iso ongelma jo kauan ennen koronakriisin ilmaantumista. Mutta kun yhteiskunta keväällä suljettiin viikkokausiksi ja kansa käytännöllisesti katsoen lukittiin koteihinsa, alkoivat nämäkin ongelmat pahentua entisestään.
La Opinión de Málaga -julkaisu käsittelee asiaa laajassa artikkelissa maanantaina. Jutussa kerrotaan mm. että perheväkivallan uhreille varattuun tukipuhelimeen 016 on soitettu lähes 50% aiempaa enemmän. Pandemian aikana numeroon on pelkästään Málagan provinssissa tullut 1.966 puhelua, kun vastaavaan aikaan vuonna 2019 puheluita tuli 1,347. Nousua on 46%.
Ulkonaliikkumiskielto näkyy myös turvakeskuksiin sijoitettujen naisten ja lasten määrässä. Kaikista pandemian aikaisista turvakotisijoituksista 43% tehtiin kevään ulkonaliikkumiskiellon aikana. Tämä siitä huolimatta, että aivan ensimmäisten viikkojen aikana määrä laski normaalista, koska väkivallan uhrit eivät uskoneet saavansa apua suljetulta yhteiskunnalta.
Vaikka avun tarve on noussut hälyttävästi, eivät turvapaikat ole missään vaiheessa olleet lähellä loppua. Sen sijaan ongelmia on aiheuttanut inhimillinen puoli. Usein perheväkivallan uhrit kaipaavat lohtua ja läheisyyttä. Sen tarjoaminen maski kasvoilla, suojakäsineet kädessä puolentoista metrin etäisyydeltä on haastavaa, toteaa yksi La Opinión de Málagan haastattelema Alberto Arnaldo, joka vastaa Andalusian vastaanottokeskusten toiminnasta.
Málagan perhevälivalan uhrien vastaanottokeskuksen täyttöaste on vaihdellut 65% ja 75% välillä. Syyskuun loppuun mennessä heidän suojaansa oli hakeutunut 130 naista ja 126 lasta. Arnaldo muistuttaa, että koko tukiverkosto on avoinna ja käytettävissä 24h vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä, valmiina vastaamaan kaikkiin avunpyyntöihin välittömästi.
– Kenenkään ei tarvitse jäädä väkivaltaiseen tilanteeseen ajatellen, ettei ole muuta vaihtoehtoa. Perheväkivaltaa pääsee pakoon, hän vakuuttaa.
Lähde: La Opinión de Málaga