Kevät on karnevaalien aikaa

Espanjan alkukevättä värittää villi karnevaaliperinne, joka täyttää monet kylät ja kaupungit tanssilla, laululla ja hullunkurisilla naamiaishahmoilla.

Värikkäästi pukeutuneita kukkaistyttöjä ja -poikia, eläinhahmoja, intiaaneja, keijukaisia, enkeleitä ja yksisarvisia, hilettä ja glitteriä, maskeerauksia ja peruukkeja, villiä tanssia ja hauskanpitoa, laulua sekä naurua. Kaikkea tätä löysin ympäriltäni Alhama de Granadasta, jonne osuin viime vuonna sopivasti juuri pikkukylän suurimpien karnevaalien aikaan.
Espanjalainen alkukevät on värikästä aikaa, kun karnevaalihumu täyttää monet kylät ja kaupungit. Karnevaalit ovat tärkeä osa espanjalaista kulttuuria, josta paikalliset osaavat ottaa ilon irti.
Vaikka karnevaaleja vietetään muuallakin maailmassa, espanjalaisissa karnevaaleissa on hyvin omaleimainen tunnelma. Karnevaaleihin osataan panostaa, ja nähtävää sekä koettavaa on paljon.
Matkailijalle karnevaalit ovat iloinen ja mieleenpainuva elämys, jota ei ihan heti unohda.

Pääosassa musiikki

Karnevaalit ovat valtavia katujuhlia, joissa kylät ja kaupungit heräävät tammikuun hiljaiselon jälkeen juhlimaan äänekkäästi ilakoiden ennen pääsiäisen paastoaikaa.
Valtaosa Andalusian alueen karnevaaleista ajoittuu helmi-maaliskuulle. Juhlat eivät ole joka vuosi samaan aikaan. Esimerkiksi viime vuonna Alhaman karnevaaleja juhlittiin helmikuussa, mutta tänä vuonna karkelot ajoittuvat maaliskuun alkuun. Juhlaperinteet kestävät useita päiviä.
Karnevaaleja juhlitaan ympäri Espanjaa, mutta suurimmat karnevaalit juhlitaan Teneriffalla, Cádizissa, Galiciassa ja Sitgesin rannikkokaupungissa lähellä Barcelonaa.
Cádizin karnevaalit muistuttavat hieman italialaisia karnevaaleja, sillä kaupungilla oli aikoinaan tärkeät kauppasuhteet Italian kanssa. Cádizin 11 päivää kestävät karnevaalit ovat yksi Andalusian odotetuimpia tapahtumia. Majoitus kannattaakin varata hyvissä ajoin.
Cádizin karnevaaleissa pääosassa on musiikki. Valtaosa karkeloiden ohjelmasta onkin rakennettu erilaisten musiikkiesitysten ympärille. Kuorot ja erilaiset musiikkiryhmät kiertävät pitkin kaupungin katuja esittäen humoristisia musiikkiesityksiä juhlaväelle. Esityksissä saatetaan pilkata poliitikkoja, suhtautua leikkimielisesti vakaviin asioihin ja rakentaa niistä farsseja.
Luvassa on myös tanssinäytöksiä, sirkusesityksiä, paraateja ja naamiaisasujen värikästä loistoa.

Pukeudu hassusti

- Mainos -

Espanjalaisille karnevaaleille pukeudutaan aina hullunkurisesti mitä ihmeellisimpiin asuihin, joten arkiset kuteet suomalaisen vaatimattomuuden kera kannattaa jättää kotiin.
Naamiaistunnelmaan virittäytymällä ja hauskasti pukeutumalla sopii juhlaväen sekaan ja pääsee mukaan aitoon karnevaalitunnelmaan. Pukeutuminen onkin yksi tärkein osa karnevaaleja.
Monet espanjalaiset perheet ja kaveriporukat pukeutuvat karnevaaleille yhtenäisen teeman mukaisesti. Toiset näpertelevät karnevaaliasunsa itse ja viettävät niiden parissa tuntikausia.
Karnevaalit tarjoavatkin juhlijoille mahdollisuuden pukeutua hullunkurisesti ja unohtaa karnevaaalien ajaksi kaikki arjen rutiinit sekä huolet.
Espanjalaisten karnevaalien pitkät perinteet ovat täynnä mielikuvitusta, satumaailman hahmoja ja iloista mieltä. Matkailijalle karnevaalit tarjoavat mukavan irtioton ja loistavan tilaisuuden tutustua yhteen Espanjan hauskimmista perinteistä.

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...