Eduskunta hyväksyi alkuvuodesta lain, jonka perusteella ulkomailla tapahtuvista hoidoista voi hakea Kela-korvausta. Laki astui voimaan 1.5. ja todistettavasti systeemi toimii. Ihmiset ovat saaneet korvauksia niin hammashoidoista kuin muistakin lääketieteellisistä toimenpiteistä.
-Tämä on uusi asia ja se vaatii vielä totuttelua niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnankin puolelta. Tiedämme kuitenkin varmasti, että esimerkiksi Costaklinikan asiakkaat ovat hakeneet lääkärikäynneistään Kela-korvausta ja saaneet sen. Olen itsekin nähnyt ihan selkeitä dokumentteja näistä, kertoo Fuengirolassa toimivan Costaklinikan klinikkamanageri Axel Wiklund.
Wiklund on itsekin hakenut Kela-korvausta keväällä Vithas Xanit -sairaalassa tehdystä ihotutkimuksesta.
-Hakemuksen jättämisestä on nyt kulunut noin kaksi kuukautta. Käsittelyajat ovat olleet 2-3 kuukautta, eli tässä jännitän, milloin päätös minulle tulee.
Päätöksen Kela-korvauksen myöntämisestä ja suuruudesta tekee potilaan oma hyvinvointialue Suomessa. Korvaus on enimmillään se summa, minkä hoito maksaisi hyvinvointialueen itse toteuttamana.
Kela-korvauksen saamiseen ulkomailla tehdystä hoidosta on olemassa selkeät ehdot. Pääkohdat korvauksen saamiseen ovat:
Voisit tykätä myös
-Annetun hoidon tulee olla Suomen hoitokäytäntöjen mukainen tai niihin verrattava. Eli samankaltainen hoito olisi annettu myös Suomessa.
-Potilas kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin.
-Potilas on maksanut hoidon paikan päällä, korvaus haetaan jälkikäteen. Korvauksesta vähennetään potilaan hyvinvointialueen perimä asiakasmaksu.
-Hoito tapahtuu EU- tai ETA -maassa tai Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa.
Oleellista on se, että annettu hoito olisi tehty myös Suomessa julkisen terveydenhoidon toimesta.
-Jotta korvausoikeus varmasti toteutuu, potilaan ei kannata mennä suoraan esimerkiksi yksityisen ortopedin juttusille ja pyytää polvileikkausta. Erikoislääkärin vastaanotolle tai leikkaukseen tarvitaan terveydenhoitolain hyväksymä lähete, joko suomalaiselta tai ulkomaiselta lääkäriltä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hoitoketju on lähtenyt liikkeelle yleislääkärin arviosta ja yleislääkäri on tehnyt lähetteen Suomen hoitokäytäntöjen mukaisesti.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kroonista sairautta potevalle ihmiselle uusi korvausoikeus on erittäin hyvä asia. Esimerkiksi matkavakuutus ei korvaa verenpainetaudin tai diabeteksen hoidon edellyttämiä seurantahoitoja.
-Erilaiset laboratoriokokeet ja muut kroonisten tautien seurantahoidot ovat nyt mahdollisia tehdä vaikkapa Espanjassa. Seurannat ovat sellaisia hoitoja, jotka automaattisesti tehtäisiin Suomessa, eli silloin ne kuuluvat uuden lain tarkoittaman Kela-korvauksen piiriin.
Ruotsissa eri systeemi
Ruotsalaiset ovat saaneet korvaukset ulkomailla tehtävistä hoidoistaan jo pitkään. Systeemi on kuitenkin erilainen, kuin nyt Suomessa aloitettu käytäntö.
-Juttelin Nordic Medical centerin klinikan johtajan kanssa ja hän kertoi, miten homma heillä toimii. Potilas ei itse maksa hoitoon tullessaan mitään, klinikka hoitaa korvaushakemusten tekemisen ja saa sitä kautta korvauksen.
-Ruotsin mallissa on pari ongelma. Hakemusten käsittelyajat ovat pitkiä, yleensä noin yhdeksän kuukautta. Se on yrittäjälle aika pitkä piikki odotella rahojaan. Ongelmia tulee myös, jos korvaushakemus syystä tai toisesta hylätään. Aika vaikea on potilaalta ryhtyä vuoden päästä perimään maksuja, jotka hän on kuvitellut jo hoidetuksi, Wiklund summaa.
Tässä aiheeseen liittyvä pääkirjoitus: https://fuengirola.fi/2023/10/08/rahat-tilille-ulkomaanhoidoista/