Talouselämä uutisoi tammikuussa 2020, että Espanjan vanhaa valuuttaa on yhä vaihtamatta 1,6 miljardin euron edestä. Espanjan pesetoja voi vaihtaa euroiksi vielä tämän vuoden loppuun asti. Vaihtokelpoisia ovat kaikki vuoden 1939 jälkeen liikkeeseen lasketut pesetasetelit. Keskuspankki lupaa vaihtaa myös sisällissodan aikaisia seteleitä vuosilta 1936–39, kunhan ne on ensin pankissa analysoitu.
Espanjan kuningatar Isabella II uudisti 1800-luvulla maan rahajärjestelmän. Vuonna 1854 realista tuli perusrahayksikkö. Kaksi vuotta myöhemmin Isabella korvasi realin escudolla. Espanjan vallankumous oli Espanjan asevoimien syyskuussa vuonna 1868 tekemä vallankumous, joka syrjäytti kuningatar Isabella II:n. Väliaikaisen hallituksen päätöksellä ensimmäinen peseta lyötiin vuonna 1869. Lopulta 1870 Espanjan rahaksi vakiintui peseta.
Kolikkojen pääkaivertajana toimi vuodesta 1861 lähtien Luis Marchionni, jonka työpaikkana oli Madridin rahapaja.
Peseta oli Espanjan käypää valuuttaa yli sadan vuoden ajan, jonka vuoksi suuri pala maan historiaa on lyöty kolikoihin ja kuvitettu seteleihin. Kolikoihin ja postimerkkeihin kätkettyä värikästä historiaa voi käydä tutkimassa syvemmin Madridin rahamuseolla (Casa de la Moneda) osoitteessa Calle Dr. Esquerdo, 36, 28028 Madrid tai nettisivuilta museocasadelamoneda.es.
Pesetan patsas löytyy Fuengirolan rantatien varrelta osoitteesta Paseo Marítimo Rey de España, 79. Monumentti on pystytetty kivistä muotoillun Espanjan kartan päälle.
Tiina Jokinen