Teneriffalla käveli juuri eläkkeelle päässyt mies vaimonsa kanssa. Elettiin vuotta 1998 ja tien toiselta puolen kuului Siuruan Paavon ja Naamangan Matin huuto.
–Jussi! Mitä sinä täällä teet? Tule Fugeen!
Seuraavana vuonna aviopari astelikin jo Fuengirolan rantahietikolla, ja Örisevät vetivät mukaan kuoroon.
Torangin takaa tullut
Haatajalla on aina ollut pelisilmää ja kovana urheilumiehenä menestystä on tullut ainakin lento-, pesä-, jalka- ja jääpallossa, golfissa sekä tenniksessä.
–Eräänä päivänä Lohjalla joukkuekavereiden kanssa tutkittiin sanomalehteä, jossa luki: Kuusamon kunnan Kuontilan koulun opettajan virka avoinna velvollisuudella opettaa poikain käsitöitä, Haataja muistelee.
Yliopistossa opettajaksi valmistunut mies lähti ensimmäistä kertaa kohti pohjoista Kuusamoa ja suunnitellusta vuoden reissusta tuli hieman pidempi.
–Elokuun viimeinen päivä 1960 menin Oulanka Oy:n kirjakauppaan ostamaan oppilaille koulutarvikkeita, ja tiskin takana seisoi siihen asti kaunein näkemäni nainen, joka ei minun suuntaani lotkauttanut silmiäänkään.
Rakastunut mies jatkoi kansakoulun opettajana asuen pienessä ja pimeässä hellahuoneessa, missä ei ollut sähköjä eikä juoksevaa vettä. Moisia hienouksia ei löytynyt myöskään koululta.
– Hiivatin kylmäkin se asunto oli.
Kansankynttilä houkuteltiin mukaan urheiluseuroihin sekä Kuusamon näyttämölle ja teatterielämässä hän pysyi tiiviisti mukana 20 vuotta. Vierailipa hän välillä myös valkokankaalla esiintyen muun muassa 1977 ensi-iltansa saaneessa Edvin Laineen ohjaamassa elokuvassa Viimeinen savotta.
–Minulla oli päärooli eräässä Arijoutsin näytelmässä, jossa palvelijaa näytteli tämä kirjakaupan kaunokainen. Siinä pikkuhiljaa hänenkin katsontakantansa minuun hieman muuttui ja lopulta kihlauduimme juhannuksena -61 ja häitä tanssittiin loppuvuodesta. Kylän eukot juoruilivat, että milloin se lapsi syntyy, kun näin kiireellä naimisiin mennään. Oli siinä eukoilla ihmetteleminen, kun ensimmäinen poika syntyi tasan yhdeksän kuukautta hääpäivästä. Ei se ollut pakkoavioliitto, kuten luulivat. Lapsiakin syntyi vielä kaksi lisää.
Läheinen Rukatunturi imaisi mukaansa 1961 ja Lauri Määtän johdolla oli jälleen uuden urheilulajin opettelun paikka. Mutkamäki innosti valtavasti ja ahkeran harjoittelun jälkeen 1963 hiihdonopettajakurssit läpäisseenä Rukan hiihtokoulu päätti lähettää Haatajan ja Oittisen Karin seuraavana vuonna Itävaltaan, josta miehet palasivat hiihdonopettajan pätevyyden kanssa.
–Tämän jälkeen, joka ikisen vapaa-ajan hetken opetin ja olin rinteessä. Liikunta on ollut koko elämäni mukana. Koko elämä on ollut hullua tekemistä, kun mistään ei ole malttanut olla pois.
Ulkomaan vahvistuksia
Kuusamoon tarvittiin pari jääkiekkovahvistusta Neuvostoliitosta ja sinne ei kukaan muu suostunut lähtemään, niin Haataja lupautui sinnekin.
–Ei meistä kukaan venäjää osannut, mutta totesin, että minä osaan saksaa, niin jospa se riittää. Igor Tuljakov oli yksi, joka sieltä tuli ja muutti asumaan Kuusamoon. Hankittiin hänelle Pölkyn sahalta hieman töitä ja hän sai pelata kiekkoa. Siellä hän vaimonsa Irinan kanssa asuu edelleen. Kaunis nainen, eikä ole yhtään vuosien saatossa vanhentunut.
Kuusamon matkailun nousuvuosina Haataja toimi muun muassa matkailulautakunnan puheenjohtajana ja hoiti Kuusamon matkailuasioita kuuden vuoden ajan.
–Tuolloin ostimme konkurssikypsän Kuusamon lomat toiminnan pois ja silloin meinasi käydä huonosti, koska iski devalvaatio ja yhdessä yössä yrityksen velat tuplaantuivat, mutta onneksi ne saatiin hoidettua pois. Lopulta kun pääsin eläkkeelle 1997, heitin kinttaat tiskiin ja totesin, että minä en jää tänne kitumaan, vaan lähden Espanjaan.
Mittava urheilu-ura oli kuitenkin jättänyt jälkensä ja vammoja oli jouduttu leikkaamaan useita kertoja.
–Tekonivelleikkauksesta sain sairaalabakteerin ja lääkäri olisi halunnut amputoida koko jalan. Siihen en suostunut, vaan kävelin puolitoista vuotta kyynärsauvoilla. Hyvin pian siitä, kun sain heitettyä kepit pois, niin vaimoni sairastui Alzheimerin tautiin ja minä aloin hänen omaishoitajakseen. Kävin välillä viikonloppulomilla Espanjassa ystävien luona keräämässä voimia ja Suomessa hoidin häntä loppuun saakka.
Paluu Aurinkorannikolle
–Vaimon poismenon jälkeen en aluksi uskaltanut tulla tänne Fuengirolaan, sillä täällä oli liikaa muistoja, vaan menin lomalle Torreviejaan. Viikon asuin siellä ja nuorin poika soitti ja kysyi että miten menee. Minä vastasin, että tämä on ihan perseestä. Muutin sieltä toviksi viiden tähden hotelliin Alicanteen ja se oli hyvä retki, sillä sain toipua surusta. Seuraavana vuonna 2016 sitten vuokrasin lasteni avustuksella Fuengirolasta asunnon ja jatkoin ansioituneena kansantaiteilijana Örisevissä.
KUKA:
- Jussi Haataja
- Syntynyt 1936 Vuolijoella
- Lapsuudenkodin omisti Urho Kekkonen
- Kolme lasta ja kuusi lastenlasta
- Motto: Kyllä se tästä.
Tiina Jokinen