Lukuaika: Juha Veijonen palasi Espanjan aurinkoon

Juha Veijonen palasi Espanjan aurinkoon

 

Näyttelijä Juha Veijonen on tehnyt jo 30-vuotisen uran näyttämöillä ja kameroiden edessä. Hän valmistui Helsingin Teatterikorkeakoulusta vuonna 1992. Sikäli voisi ajatella, että ensi vuonna olisi tiedossa komeat 30-vuotistaiteilijajuhlat, mutta ei kuulemma ole.

– Ei ole kyllä mitään juhlia suunnitteilla, Veijonen toteaa, mutta jättää pienen takaportin.

– Kurssikavereiden kanssa tietysti voisi jotain järjestää, hän miettii.

- Mainos -

Juha Veijosen kanssa samalta vuosikurssilta valmistuivat mm. Kari-Pekka Toivonen, Toni Wahlström, Janne Virtanen, Ismo Apell, Rinna Paatso, Sanna Saarijärvi ja Tiina Brännare. Eli suht nimekkäällä porukalla niitä juhlia vietettäisiin.

Stadilainen häjy

Kun käymme Veijosen kanssa muistelemaan hänen pitkän uransa kohokohtia, törmäämme luonnollisesti runsaudenpulaan. Vaikka monille Veijonen on tuttu nimenomaan elokuvista ja televisiosta, hän muistuttaa, että hän on urallaan ollut mukana kymmenissä näytelmissä.

– Teatteriproduktioista monet ovat olleet ikimuistoisia jo senkin vuoksi, että on päässyt tekemään töitä upeissa ryhmissä hienojen ammattilaisten kanssa.

Mutta entäpä kameran edessä?

– No, olen ollut useammassa kymmenessä tv-sarjassakin mukana, joten en nyt ala niitä kaikkia läpi käymään, mutta elokuvista löytyy kyllä aika helposti selvät kohokohdat, hän sanoo.

– Niin kliseiseltä kuin se saattaakin kuulostaa, niin kyllä kaikista leffoistani Häjyt (1999) on lähinnä sydäntä, Veijonen vakuuttaa.

Häjyissä Juha Veijonen nähtiin toisessa pääroolissa Antti Karhuna. Toisessa pääroolissa Jussi Murikkaa näytteli Samuli Edelmann. Eikä Veijonen toki ole ainoa, jolle Häjyt maistui. Leffan kävi teatterissa katsomassa yli 330.000 ihmistä. Samalla se teki viimeistään Juha Veijosesta tutun kasvon ja nimen suurimmalle osalle suomalaisista.

- Mainos -

Toinen elokuvaprojekti, joka Juha Veijosen muistoissa nousee ylitse muiden, on Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat (1994). Siinä Veijonen on päärooleissa yhdessä Santeri Kinnusen kanssa.

– Häjyissä sain tehdä töitä Samuli Edelmannin kanssa ja Esassa ja Vesassa Santeri Kinnusen kanssa. Molemmat olivat tuttuja jo Teatterikorkeasta, missä he olivat vuotta ylemmällä kurssilla.

Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat toi Veijoselle myös parhaan miespääosan Jussi-patsaan. Myös ohjaaja Aleksi Mäkelä palkittiin parhaan ohjauksen Jussilla.

Mallorcan Mafia

Yksi erikoisimmista episodeista Juha Veijosen elokuvauralla liittyy Espanjaan. Eikä muisto ole pelkästään positiivinen.

– Olimme Mallorcalla kuvaamassa Lomalla -elokuvaa (2000). Leffan pääosissa olivat minun lisäkseni mm. Outi Mäenpää ja Samuli Edelmann, ohjaajana jälleen Aleksi Mäkelä, Veijonen kertaa.

– Kuvaukset sujuivat sinänsä muuten hyvin, mutta jouduimme sikäläisen mafian kiristyksen kohteiksi. Ilmeni, että hotellia jossa koko kuvausryhmä asui, johti paikallisen mafiapomon poika. Hän otti ja takavarikoi koko kalustomme ja ilmoitti että kamoja ei saa takaisin kuin maksamalla sievoisen summan.

Lopulta tilanne raukesi, kun apua saatiin Amerikasta asti.

- Mainos -

– Elokuvan tuottaja Markus Selin hommasi Yhdysvalloista lakimiehen, joka saapui paikalle ja teki hotellin johtajalle ilmeisesti sellaisen tarjouksen josta ei voinut kieltäytyä. Emme joutuneet maksamaan, muuta en käydyistä neuvotteluista tiedä, Juha Veijonen muistelee.

Uutta tuloillaan

Monen muun esittävän taiteilijan tapaan, myös Juha Veijoselle reilun puolentoista vuoden pandemiakurimus on kulunut enimmäkseen jäitä poltellessa. Nyt kun tilanne on hieman helpottanut, ovat myös työt jatkuneet, jos ei ihan normaalisti, niin vähitellen aktivoituen kuitenkin.

Ensi vuonna ilmestyy näillä näkyminen ainakin kaksi Veijosen tähdittämää elokuvaa. Laavu -nimisen dekkarielokuvan osalta miehen työt on tehty jo hyvä tovi sitten, mutta koronan lykkäämänä ensi-ilta on tiedossa vuonna 2022.

Samoin on laita Tony Heinon elokuvan Toinen mies. Sen kuvaukset Juha Veijonen sai omalta osaltaan valmiiksi aivan viime päivinä.

– Kyseessä on mustasukkaisuusdraama, jossa esitän yksityisetsivää, Veijonen paljastaa.

Pientä laittoa

Jos olivat kokemukset dramaattisia Mallorcan kuvausreissulla, ovat Juha Veijosen työmatkat Aurinkorannikolle sujuneet huomattavasti leppoisammissa merkeissä. Hän on parhaillaan Fuengirolassa yhdessä Maarit Peltomaan kanssa esittämässä kahden hengen parisuhdekomediaa Pientä laittoa.

Heikki Lundin kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä pariskunta Masa ja Lissu puivat 25 vuotta kestänyttä avioliittoaan tavalla, joka antaa myös yleisölle mahdollisuuden nauraa ehkä omastakin liitosta tutuille kipupisteille.

Veijonen ja Peltomaa ovat nyt neljättä kertaa Aurinkorannikolla esittämässä näytelmää. Tosin kolmas reissu sisälsi taas sen verran dramatiikkaa, että itse näytelmä jäi esittämättä.

– Mehän tulimme tänne juuri silloin kun pandemia puhkesi. Päivää ennen ensimmäistä Fuengirolan ensimmäistä esitystä tuli tieto, että kaikki menee kiinni saman tien, Juha Veijonen muistelee.

Suomeen paluun kanssa meinasi käydä kylmät.

– Kun kävi ilmi että koko Eurooppa menee kiinni, pääsimme palaamaan viimeisellä mahdollisella hetkellä Suomeen. Jos olisi mennyt päivänkin pidempään, olisimme jääneet kahdeksi viikoksi Espanjaan karanteeniin, Veijonen huokailee.

Nuo ajat ovat kuitenkin nyt takana ja toivottavasti siellä myös pysyvät. Nyt elävää kulttuuria on taas tarjolla, joten siitä kannattaa nauttia täysin siemauksin, niin lavoilla kuin katsomoissa.

Kuka?

  • Juha Veijonen
  • 62 vuotta
  • Näyttelijänura jatkunut 30 vuotta
  • Palkittu mm. parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla
  • Yksi lapsi, kolme lapsenlasta

Janne Leipijärvi

 

Pientä laittoa -esitykset:

  • Lauantaina 13.11. klo 18.30 ravintola Kukossa
  • Sunnuntaina 14.11. klo 18 Suomelassa
  • Tiistaina 16.11. klo 18.30 ravintola Kukossa
  • Perjantain 19.11. klo 19 Suomelassa

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...