Joulukuu on juhlakuu

Joulukuu on todellinen, pimeä juhlakuukausi. Sen todellista alkuperää tulee harvemmin mietittyä näinä monikulttuurisuuden ja vahvojen muuttoliikkeiden aikoina. Meille suomalaisille joulu-sana juontaa juurensa vanhasta suomalaisesta sanasta ”jol” tai ”juhl”, joka liittyy talvipäivänseisauksen juhlintaan. Alkuperäinen merkitys liittyy muinaisen ajan pakanalliseen juhlaan, jota juhlittiin vuoden pimeimpänä aikana. Tuona pimeän juhlan aikana myös meillä täällä Andalusiassa päivä on lyhyimmillään ja yö pisimmillään.

Mutta onneksi on keksitty jouluvalot. Ne ovat tuoneet valkeuden ja kirkkauden tämän pimeyden keskelle. Málagan Calle Larioksen joulukatu on kuin taivaallinen palatsi, josta muut kaupungit kilvan ottavat vaikutteita.

Aloitin itse tuon pimeyden juhlakauden jo marraskuussa. Koristelin hartaasti omaa juhlakuustani viikkoja. Asettelin pieteetillä Leroy Merlinistä hankkimani uudet kuusen kynttilät lähes täydelliseen muovikuuseeni. Tuo spiraalinmuotoinen valoketju sadan kultaisen juhlapallon kanssa on nyt oman taiteellisuuteni huipentuma. Kiitos Zara Home ja heidän vuoden 2023 joulukataloginsa, jotka toimivat inspiraation lähteinäni.

On mahtavaa, että ainakin yhden kuukauden ajan Suomessa laulamme: ”Arkihuolesi kaikki heitä”. Me täällä Aurinkorannikolla olemme niin onnekkaita, sillä tuota samaa laulua voimme laulaa läpi koko vuoden.

- Mainos -

Aina ei tarvita turhan paljoa informaatiota. Sen tajusi puertoricolainen laulaja ja lauluntekijä José Feliciano kehittäessään Feliz Navidad –joululaulua. Yli 50 vuotta tuo mystisen melodian ja askeettisen sanoituksen kokonaisuus on tunkeutunut satojen miljoonien ihmisten takaraivoon. Se herättää meissä ilon, kunnioituksen ja kaipuun tunteita. Kaikkea sitä, mistä hyvän juhlan joulukuu on tehty.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Markus Aho
Kirjoittaja on Aurinkorannikolla toimiva kiinteistövälittäjä.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...