Jartsa Tuovinen, Lintumies Cissen jalanjäljillä

Apua ja kannustusta Tuovinen on toimilleen saanut siitä asti, kun hän on etelässä asustellut. Auttajiin liittyy myös tumma vivahde, viisi alusta asti tukemassa ollutta kohtuullisen nuorta ihmistä on nukkunut pois viiden vuoden aikana.

-Harry Kafka, Maria Gärkman, Jari Peltonen, Rai Ilander ja Mikko Härkönen olivat tärkeitä hahmoja hakiessani paikkaani Aurinkorannikolla. Mikko oli itse asiassa se, joka rohkaisi minut omille keikoille, siihen asti olin ollut vain bändin basisti. Kaikki nämä hahmot ovat nyt poissa. He olivat enemmän tai vähemmän samaa ikäluokkaa kanssani, elämän rajallisuus on alkanut tulla yhä useammin ajatuksiin.

Fiiliksellä beibi

Soittaminen ja esiintyminen on ollut Tuoviselle aina tärkeä osa elämää. Iän ja kokemuksen karttuessa myös ajatukset esiintymisen merkityksestä ovat muuttuneet.

- Mainos -

-Nykyään lähden keikalle aina sillä ajatuksella, että yleisölle pitää saada hyviä fiiliksiä. Oma ego ja tekninen osaaminen jäävät entistä enemmän taka-alalle lavalla, tunnelman luominen on tullut pääasiaksi. Yleisön lukeminen on mielenkiintoista puuhaa.

Musiikki ja sen soittaminen on kulkenut Tuovisen mukana koko elämän. Innostus syntyi jo pikkupoikana.

Cisse

-Serkkuni toi joskus 70-luvun alkupuolella Ruotsista kasetteja, joilla oli Hurriganesia ja Sleepy Sleepersiä. Ne kolahtivat suoraviivaisuudellaan pikkupojan mieleen. Siinä sitten kavereiden kanssa pistimme pystyyn bändejä, joissa soitimme kurkkupurkkeja ja tennismailoja. Lehtikuvien perusteella Cisse Häkkisestä tuli suuri idolini, hänen habituksessaan oli kaikki kohdallaan. Cissen ansiosta valitsin omaksi instrumentikseni basson.

Basisteista on kautta historian kerrottu vitsejä, Tuovisen bassokoulutus sopii hyvin klassiseen basistitarina kaanoniin.

-Otin tasan yhden bassotunnin. Sen antoi Eikka Grönin basisti ja tunti maksoi 100 mk. Sitten ostin pakun ja siitä alkoi keikkaelämä, enemmille tunneille en enää ehtinyt.

Tuovisen soittokumppaneina on vuosien saatossa ollut kovia tekijöitä. Tuovinen pitää itseään onnekkaana, että on päässyt musisoimaan taitavien ja nimekkäiden soittajien kanssa.

Lynyrd Skynyrd

- Mainos -

-Silloin kurkkupurkkiorkesterin aikaan päätin, että joskus haluan soittaa Hurriganesissa. Ei elämä ihan niin mennyt, mutta yksi unelma täyttyi, kun pääsin säestämään Remua Liiteri -bändimme kanssa muutamalle suomenkielisille keikalle vuosina 2014–2015.

Ainakin ulkopuolelta katsoen vielä Remua kovemmalta kuulostaa Lynyrd Skynyrd – muusikoiden vierailu oman bändin keikalla.

-Meillä oli Breezy Bird Band niminen kokoonpano, joka soitti Lynyrd Skynyrd-materiaalia. Bändin laulajana toimi Hannu Leiden. Tavastialla järjestettiin 1997 teemailta, jonne kutsuvieraina saapui Lynyrd Skynyrdin basisti Leon Wilkeson ja kitaristi Rickey Medlocke. He diggasivat soittoamme ja tulivat kehumaan bändiä. Jatkoille mentiin ja Lynnäribasisti istui pitkälle aamuyöhön minun ja vaimoni välissä. Ilta oli kerrassaan hieno kokemus. Wilkeson näytteli arpiaan, jotka oli saanut kuuluisassa lento-onnettomuudessa sekä siinä menehtyneitten kavereitten muistoa kunnioittavia tatuointejaan.

Satunnaisia keikkoja laajempaa yhteistyötä Tuovinen pääsi harjoittamaan Freud, Marx, Engels & Jung -yhtyeen keulakuvan Pekka Myllykosken kanssa.

-Olimme jollain peruskeikalla soittamassa cover biisejä, CCR:ää ja muuta tuttua. Tauolla Myllykoski tuli juttelemaan ja sanoi, että hänellä on ainakin puoleen soittamistamme biiseistä suomenkieliset sanat. Siitä sitten yhdessä lavalle ja Cotton fields kääntyi jouhevasti rypsipelloksi. Sittemmin Myllykoski oli mukana useilla keikoillamme.

Espanjassa on kiva ottaa välillä lasi viiniä tai brandy. Suomessa siitä tulisi jotenkin huono omatunta, Tuovinen puntaroi. (kuva: Teemu Laitinen)

Lintumies

Käytetään Myllykoskea aasinsiltana ja siirrytään pois musiikin maailmasta. Tuovista ja Myllykoskea yhdistää musiikin lisäksi yhteinen harrastus, ornitologia eli lintujen bongaus.

-Ainoa kerta, kun tavattiin Myllykosken kanssa molemmat selvin päin, tapahtui Helsingin Vanhankaupunginlahden lintutornilla, Tuovinen naurahtaa.

- Mainos -

-Isäni teki ammatikseen luonto-ohjelmia, siitä varmaan syttyi kipinä metsässä liikkumiseen erityisesti lintujen elämän tarkkailemiseen ja luonnon eläimien nimien opetteluun.

Eteläinen Espanja on ornitologille todellinen aarreaitta. Doñanan luonnonpuisto Andalusian länsirannikolla on Euroopan- ja koko maailmanlaajuisesti merkittävä lintujen pesimis- ja pysähtymispaikka. Tuovinen on vieraillut alueella usein ja onpa hän toiminut myös oppaana pienimuotoisilla linturetkillä. El Rocion kylä siellä on Andalusian kauneimpia.

-Doñana on ihan uskomaton paikka. Aina sinne mennessä näkee vähintään kymmenen sellaista lintua, jotka saisivat Suomen ornitologit aivan sekaisin. Lintujen lisäksi puisto on aivan käsittämättömän kaunis paikka. Luonto on koskematonta, siitä täytyy antaa Espanjalle iso plussa, että täällä on oikeasti panostettu ainutlaatuisten luontokohteiden suojeluun.

Ornitologilta on tietysti kysyttävä, mitkä ovat olleet vaikuttavimpia bongauksia Andalusiassa.

-Oikeastaan kaikki endeemiset lajit, esimerkiksi iberian keisarikotka on komea näky. Samoin kapustahaikarat ja yleensäkin haikarat ovat näyttäviä lintuja. Niitä näkee paljon El Rocion lammikolla Doñanassa.

-Aivan erikseen on mainittava vielä töyhtöiibis. Se on lintu, joita on koko maailmassa jäljellä noin 600 villiä yksilöä. Sellaisen bongaaminen on tietysti hienoa, vaikka se ei erityisen kaunis lintu olekaan. Monissa keskusteluissa se kilpailee jopa maailman rumimman linnun tittelistä.

Jartsa Tuovinen esittää syntymäpäivänään 21.1. Kukossa Rauli Badding Somerjoen tunnetuksi tekemää musiikkia. Häntä säestävät Hese Viinamäki, Tapi Leppä ja Jorma Ettanen. Lippuja voi varata ennakkoon laittamalla sähköpostia osoitteeseen varaukset.kukko@gmail.com

-Keikalla pyrin siihen, että ihmisillä on hyvä fiilis. Sillä on merkitystä.

Jerry Fox McCone

Aurinkorannikolle muuttaessaan Tuovisella oli ajatuksena päästä soittamaan kansainväliselle yleisölle. Tavoite on jossain määrin toteutunutkin, siinä on auttanut se, että taiteilijanimi on englanniksi.

-Nimeen liittyy muutama seikka. Jerry tulee siitä, että se oli jo koulussa enkun tunneilla nimeni. Ja kaikkihan toki Rock-Jerryn tuntevat.

-Käpylän futisjoukkueen kannatusliiderin nimi oli Rane Zorro. Hän oli vahva persoona sekä kova Malaga -fani. Joskus jutellessamme hän ehdotti, että ottaisin Zorron taiteilijanimekseni. En halunnut suoraan hänen nimeään käyttää, mutta koska Zorro on englanniksi Fox, se istui hyvin.

-Bluesnimen tulee perinteisesti olla kolmiosainen. Olen jo pitkään asunut Käpylässä joten Cone(käpy) oli helppo, ja kun siihen alkuun vielä lisäsi mc (master of ceremony), niin johan nimi alkoi kuulostaa hyvältä.

Kuka 

-Jartsa Tuovinen alias Jerry Fox McCone

-Motto. Jokainen keikka tehdään kuin se olisi viimeinen.

-synt. 21.1.1967

-Kotoisin Helsingistä

-Toiminut muusikon uran lisäksi it-yrittäjänä, nuorison musatilavastaavana ja taksikuskina

-Harrastuksia: Ornitologia, Padel, Historia, Retkeily

Antti Pekkarinen

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...