Ilo kattoon

 

Torremolinosissa nousee ilo kattoon kesäkuun ensimmäisellä viikolla, kun 30. toukokuuta alkaa kaupungin Gay Pride, espanjaksi Orgullo. Se on saanut olla tauolla pari vuotta pandemian takia. Juhlaa vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015, sitä ennen kaupunginhallitus (PP) kielsi juhlat. Mutta nyt nykyinen kaupunginhallitus (PP) tukee Orgulloa täysin sydämin. Ja ihan syystäkin, viime kerralla viikon juhliin osallistui yli 50.000 ihmistä, kaupungin liikevaihto kasvoi jopa 25 prosenttia.

Vuoden teemana on “sin etiquetas”, ilman etikettejä. Kaupungintalo haluaa panostaa lapsien ja teini-ikäisten oikeuksiin; vapaus ja tasa-arvo. Kaupunki haluaa myös riisua ennakkoluulot, että juhla olisi vain sateenkaariporukalle, se on kaikkien juhla.

Torremolinos on jo historiallinen käsite, ensimmäinen gaybaari perustettiin vuonna 1962, Tony´s Bar, Pasaje Begoñalle, kaupungin keskustaan. Sitten tälle pienelle kujalle tuli viitisenkymmentä baaria, joiden mottona oli monimuotoisuus, vapaa rakkaus ja toisen kunnioittaminen. Torremolinos oli vapauden saari Francon tummana aikana. Sitä kesti vuoteen 1971, 24. kesäkuuta poliisit suorittivat ratsian, pidättivät satoja ihmisiä ja ulkomaalaiset karkoitettiin kotimaihinsa. Siihen tyssäsi baarien kulta-aika, sitten alkoi uusi Francon kuoltua Nyt Pasaje Begoña on historiallinen muistomerkki, näin on päättänyt Andalusian hallitus ja edustajien kokous.

- Mainos -

Vaikkakin Espanjassa hyväksyttiin sukupuoleton avioliitto vuonna 2005, niin Orgullo oli pannassa. Tästä kärsi etenkin turismi, Torremolinos on ollut ja on Espanjan tärkein gay-turistikohde, jonne virtaa lomanviettoon porukkaa maailman kaikilta kolkilta. ¡VIVA ESPAÑA!

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Kimmo Sahlman
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...