Parempaa eläkettä jahtaavat ikäihmiset valtaavat Espanjan Aurinkorannikon työmarkkinoita

Málagan alueella työssä käyvien yli 60-vuotiaiden määrä on enemmän kuin kaksinkertaistunut.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Espanjassa on koko Euroopan korkein nuorten työttömyysaste. Maan 15-24 vuotiaista peräti 27,9% ei opiskele eikä käy töissä.

Nuorisotyöttömyyttä tuskin helpottaa se, että ikääntyvät sukupolvet käyvät entistä pidempään töissä. Ilmiö näkyy kristallinkirkkaana ja korostuneena Espanjan Aurinkorannikolla. Málagan maakunnassa, johon Aurinkorannikko kuuluu, 60 vuotta täyttäneiden määrä työelämässä on enemmän kuin kaksinkertaistunut vuodesta 2012 tähän päivään.

Vuonna 2012 Málagan alueella työelämässä oli mukana 29.150 henkilöä, jotka olivat 60-vuotiaita tai vanhempia. Nyt vastaava luku 61.500. Luvut perustuvat sosiaaliturvan rekisteritietoihin.

Jos katsotaan yli 64-vuotiaita, on työssä käyvien osuus kasvanut vieläkin enemmän. Tämän vuoden tammikuussa sosiaaliturvan rekisterissä oli Málagan maakunnassa 11.905 työntekijää, jotka olivat yli 64 vuotiaita. Luku on 2,6-kertainen verrattuna vuoteen 2012, jolloin heitä oli 4.500.

- Mainos -

Eläkeikä vaikuttaa

Yksi syy työssä käyvien seniorien määrän kasvuun on yleisen eläkeiän nostaminen Espanjassa. Vuonna 2012 täyden eläkkeen sai kun jäi eläkkeelle 65 vuotiaana. Vuonna 2013 alaraja oli 65 vuotta ja yksi kuukausi, vuonna 2023 jo 66 vuotta ja neljä kuukautta, ja vuoteen 2027 mennessä täyden eläkkeen alaraja nostetaan 67 vuoteen.

Eläkeiän nostot eivät kuitenkaan koske niitä jotka ovat tehneet pitkäksi katsottavan työuran. Tämä raja oli viime vuonna 37 vuotta ja 9 kuukautta. Vuoteen 2027 mennessä raja nousee 38 vuoteen ja 6 kuukauteen.

Suuret ikäluokat

Vielä eläkeiän nostamista merkittävämpi syy ilmiölle löytyy kuitenkin väestörakenteesta. Myös Espanjassa 60-luvulla syntyneet ovat suuria ikäluokkia, ja he alkavat nyt lähestyä eläkeikää.

Tämä Espanjan ”baby boomereiden” eläköityminen huolettaa maassa laajasti, ja monet arvioivat Espanjan olevan isoissa vaikeuksissa eläkkeiden maksamisessa vuosina 2027-2050.

Eikä iäkkäämpien töissä käymisen kasvu tule pelkästään espanjalaisista. 2000-luvun alussa voimakkaasti lisääntyneen maahanmuuton peruja Málagassakin on paljon parikymmentä vuotta maassa asuneita ulkomaalaisia, jotka alkavat nyt lähestyä eläkeikää.

Taloudelliset syyt

Aurinkorannikon alueella 60 vuotta täyttäneiden työssä kävijöiden määrä on siis noussut vuodesta 2012 noin 110%. Se on selvästi enemmän kuin Espanjassa keskimäärin (88.5%).

Kun katsotaan, missä Málagan lisäksi luku on kasvanut eniten, nousevat esiin sellaiset paikat kuin Melilla (+185%), Ceuta (+154%), Guadalajara (+143%), Murcia (+130%) ja niin edelleen.

Toisin sanoen matalapalkkaisten alojen leimaamat alueet.

- Mainos -

Tässä on yksi merkittävä syy siihen, miksi yhä vanhemmat käyvät töissä entistä pidempään. Ihmiset käyvät pidempään töissä saadakseen korkeampaa – tai ainakin vähemmän alhaista – eläkettä.

Jaa tämä artikkeli
3 kommenttia
  • Tätä olen juuri miettinyt täällä Suomessa ja tämä juttu Espanjasta putkahti sopivasti esiin. Täällä ainakin S-ryhmään oikein haettiin eläkeikäisiä, samoin Tokmannin kassoilla istuu selvästi eläkeikäisiä, siis oman ikäisiäni. Suomessakin työttömyys on nousussa ja Espanjassa näköjään nuorten työttömyys on huippuluokkaa. Mitä sille aiotaan tehdä? Heidän tilanteensa ei ainakaan tällaisesta parane.

  • Aivan uskomatonta verrata nuorten työttömyyttä ja eläkeläisten työsdäkäyntiä. Tiedetään kristalli kirkkaasti että maissa ja alueilla joissa ikäihmisten työllisyysaste on korkea myös nuorten työllisyys on korkealla tasolla, tanska, USA, Florida, Ruotsi ym.ym. Työ luo uutta työtä. Nuorten työttömyyden juurisyht ovat ihan muualla. Kannattaa tutustua vaikkapa Tanskan järjestelmään jossa kuitenkin on tehtävä edes jotain jos on muutoin ok samalla kun eläkkeellä olevia kannustetaan työllistymään. Kannattaa tutustua ennenkuin ettei tule esitettyä ihan outoja väitteitä.

  • Tällä hetkellä työttömiä on enemmän kuin työpaikkoja on tarjolla. Se, että eläkeläiset valtaavat työpaikat nuorilta ei ole kenenkään etu. Jos halutaan, että työtä riittää kaikille on niitä myös kunnissa ja valtiolla luotava enemmän. Myös yrityksiin on satsattava, jotta ne uskaltavat ja voivat palkata väkeä. Yksinyrittäjän etuudet työläisiin verrattuna ovat hyvin kehnot. Lisäämällä työhyvinvointiin lisää apuja yksinyrittäjille tekee se alasta houkuttelevamman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *