Hyvää hyvyyttään suurella sydämellä

Mitä on vapaaehtoistyö, miksi sitä tehdään ja ketkä sitä tekevät? Mitä eroa on ammatillisella avulla ja vapaaehtoistyöllä tai kaverin jeesimisellä? Tänään pohdimme Lapin yliopiston sosiaalityön opiskelijan kanssa vapaaehtoistyön luonnetta ja merkitystä erityisesti sitä tekevien ihmisten näkökulmasta.

Vapaaehtoistyö on yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtyä toimintaa, josta ei saa rahallista korvausta eli palkkaa tai muuta siihen rinnastettavaa hyödykettä. Vapaaehtoisena voit tehdä hyvää monella tapaa. Vapaaehtoistyöntekijä saa työstään merkityksellisyyttä ja iloa omaan elämään, yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisöön tai ryhmään sekä toimimalla lisäämään omaa sosiaalista hyvinvointia.

1940—luvulla ja myöhemminkin kotiäidit Amerikassa hoitivat lapset kouluihin ja leipoivat keksit ja kakut koulun tapahtumiin. Jos halusit kuulua osaan lähiöyhteisöä, olit kenties mukana ilmaisessa vapaaehtoistyössä tai puoli-ilmaisissa verkostomyynneissä meikeistä terveystuotteisiin. Toisaalta tätä vapaehtoistyötä leimasi myös ajatus vapaaehtoistyöntekijän asemasta -minulla on resursseja auttaa muita.

- Mainos -

Pitkiä työpäiviä tekevät eivät tänä päivänäkään usein pysty osallistumaan samalla tavoin vapaaehtoistyöhön ja vaikuttamiseen. Kun taas ylempään keskiluokkaan kuuluvan, lähes poikkeuksetta kuului aikanaan tehdä vapaaehtoistyötä, ja se kuului osaksi sitä hyvää hyvyyttä, suurella sydämellä – niin uskonnollisesti kuin asemallisesti.

Myöhemmin vapaaehtoistyöntekijät voivat tulla millaisesta taustasta tahansa. Perusteet vapaaehtoistyöhön lähtevät pitkälti omista kiinnostuksen kohteista kuten karkeasti voidaan sanoa. Toiset tekevät vapaaehtoistyötä eläinten parissa toiset luonnon ja toiset lapsien, esimerkiksi. Yhtenä voimakkaana niin järjestötyön piirteenä kuin julkisella puolella esimerkiksi sosiaalityössä on tullut vahva vertaistuen merkitys. Autan toista, koska tiedän, mistä on kyse, ja minulla on siitä omakohtainen kokemus.

Aurinkorannikolla on vahvasti nivoutunut vapaaehtoistyö yhteisöllisyyteen ja yhdessä tekemiseen vieraalla maaperällä. Myös se, jos perheessä on vapaa-aikaa enemmän, työltä tai yrittämiseltä tai eläkkeellä olosta, vapaaehtoistyötä pidetään tärkeänä osana vaikuttamista ja yhteisössä mukana olemista.

Teemmekö vapaaehtoistyötä pyyteettömästi? Milloin vapaaehtoistyö voi vääristää esimerkiksi ammatillisen työn ja palveluiden tarvetta? Miten vastuuasiat ja toiminnan jatkuvuus turvataan? Näitä mietin usein esimerkiksi Afrikassa näkemieni vapaaehtoistyö projektien loppuessa tai yhden porukan kiinnostuksen kohteen vaihtuessa toiseen avustettavaan tahoon.

Itse olen vapaaehtoistyötä tehnyt niin Suomessa, Espanjassa kuin Keniassa. Näitä instansseja ovat olleet muun muassa tapahtumien järjestäminen sotaveteraanien kotiin annettavien palvelujen tukemiseksi, Mannerheimin Lastensuojeluliiton toiminta, Punainen Risti, Home Street Home ja Aurinkorannikon seurakunnan nuorille kohdennettu Saapastoiminta.

Vapaaehtoistyö perustuu ja nivoutuu haluun auttaa suurella sydämellä, niillä voimavaroilla ja resursseilla mitä kenelläkin kussakin elämäntilanteessa tai arvomaailmalta on mahdollisuus tehdä ja osallistua.

Ihmisten – yksilöiden ja yhteisöjen – auttamisessa tarvitsemme yrittäjiä, kolmatta sektoria ja vapaaehtoistyötä. Raamit, lähtökohdat ja valtuudet, oman työn tai tehtävän eettinen perusta, on tärkeä muistaa niissä jokaisessa.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Ristolainen, NSC Group Oy ja sosiaalityön opiskelija Marja Sippala Lapin yliopistosta
Mainos
Jatka lukemista