Koronaseuranta Uutiset

Maanantaista alkaen lisää vapauksia ja maskipakko

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Lauantai-iltana väkeä riitti Fuengirolan rantakadulla ruuhkaksi asti.

Maanantaista alkaen Espanjassa on pakko käyttää kasvomaskia julkisissa liikennevälineissä. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez antoi määräyksen lauantai-illan puheessaan.

 

Sánchez puhui pitkään höllennyksistä, joita nyt on jo tehty. Edellisenä viikonloppuna lapset pääsivät ensi kertaa ulos ja eilisestä alkaen myös aikuiset ovat saaneet tiukkojen aikarajojen sisällä käydä kävelyllä kilometrin säteellä kodistaan. Selvästi urheiluksi luettavaa liikuntaa saa harjoittaa pidemmälläkin, mutta kuitenkin vain oman kotikunnan alueella.

Pääministeri sanoi, että liikkuvuutta sallitaan pikkuhiljaa lisää asteittain. Hän korosti ihmisten omaa vastuuta koronaviruksen tartuntojen hillitsemisessä. Turvavälit, kasvomaskit ja käsien peseminen mahdollisimman usein tai käsidesin käyttö ovat pääministerin mukaan ratkaisevassa asemassa, kun mietitään siirtymistä kohti normaalimpaa elämää. Nyt tehdyt höllennykset ovat poikkeuksia karanteenin purkamisen 0-vaiheeseen. Isompia vapauksia sallitaan 1-vaiheessa, joka todennäköisesti alkaa Andalusiassa viikon kuluttua maanantaina 11.5.

Toistaiseksi liikkuminen ulkona on onnistunut vähintään kohtuullisesti. Poliisi on joutunut jossain määrin puuttumaan rikkeisiin, mutta pääosin viranomaiset ovat tyytyväisiä siihen, miten kansalaiset ovat ottaneet uuden vapauden vastaan. Joitain sakkoja on jouduttu antamaan aikarajojen rikkomisesta ja ääritapauksissa ihmisiä on myös pidätetty. Ongelmia ovat aiheuttaneet lähinnä tahallisen provokatiivisesti käyttäytyvät henkilöt.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Fuengirolan aallonmurtajalla auringonlaskua ihailtiin sankoin joukoin. Turvavälien pitäminen oli välillä jopa hankalaa.

Pikkukaupat ja kampaamot rajoitetusti auki

Myös liike-elämä alkaa pikkuhiljaa käynnistyä. Esimerkiksi ravintolat saavat myydä ennakkotilattuja annoksia noudettuina, pienet liikkeet kuten kirjakaupat, rautakaupat ja autokorjaamot voivat palvella ennakkoon sovittuja asiakkaita niin, että sisään otetaan enintään yhtä monta asiakasta kuin on työntekijöitä.

Remontointi kodeissa ja muut pienet työt ovat sallittuja. Näissä töissä on noudatettava ehdotonta tarkkuutta ja huolellisuutta hygienian ja tartuntavaaran vuoksi. Esimerkiksi talonyhtiöiden yleisiä tiloja ei saa käyttää töiden tekemiseen. Tiukat säännöt koskevat myös kampaamoita ja kauneushoitoloita, joissa laitteiden desinfiointiin aina asiakkaan vaihtuessa on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Pääministeri sanoi myös, että kaikkiin avattaviin palveluihin tulee järjestää erikoisolosuhteet ja ”etuajo-oikeus” yli 70 vuoitaille kansalaisille. Yleisimmin tämä tarkoittaa sitä, että ikääntyneille varataan omat ajat klo 10-12 ja 19-20, eli niinä aikoina, kun heillä on muutenkin lupa liikkua ulkona.

Oheisella videolla vesihauskaa lauantai-iltana Fuengirolan sataman kupeessa.

Antti Pekkarinen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa