Málagan maakunnassa kuivuudesta kärsiviä avokadoviljelmiä on kompensoitu aloittamalla tuotannot myös Cadizissa, Huelvassa ja Valenciassa.
Avokadojen sadonkorjuu alkoi virallisesti joulukuussa. Ensimmäiset uuden sadon avokadot tulivat kauppoihin kuitenkin jo marraskuussa.
Aurinkorannikon alueella nyt jo viisi vuotta kestänyt kuivuus näkyy yhä avokadoviljelmillä Málagan provinssin alueella. Vesitilanne helpotti viime syksynä hieman, mutta se ei riittänyt pelastamaan viljelijöitä ahdingolta. Vedenpuutteen ja tuotantokustannusten nousun takia useita puita jouduttiin kaatamaan ja sato on jäänyt normaalia niukemmaksi.
Avokadoviljelmiä on tällä hetkellä Espanjassa lähes 20.000 hehtaaria, joista 14.000 sijaitsee Andalusian alueella. Valencia on noussut uudeksi avokadon viljelyalueeksi ja siellä viljelmiä löytyy 3.000 hehtaaria. Loput 2.500 hehtaaria sijaitsevat Kanariansaarilla.
Viljelijät ovat vaatineen hallitukselta toimia vesitilanteen helpottamiseksi. Viljelijöiden ahdingon vuoksi suolanpoistolaitoksen rakennuttaminen ja sadeveden aiempaa huolellisempi kerääminen on puhuttanut alueella jo pidempään.
Avokadolla ehkäiset sydänsairauksia
Avokadon syönnillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyyn. Avokado sisältää runsaasti kehon tarvitsemaa terveellistä rasvaa, minkä vuoksi niitä on suositeltu syötävän säännöllisesti.
Kaksi avokadoa viikossa voi vähentää sepelvaltimotaudin riskiä 21 prosentilla. Avokado sisältää kolesterolia madaltavaa omega-9-rasvahappoa sekä esimerkiksi rautaa, proteiinia kaliumia, foolihappoa, C-, E-, K-, ja B6 vitamiinia.
Lue myös: Ai jai jai avokado!!!
Avokado on helppo sujauttaa osaksi ruokavaliota. Monikäyttöinen hedelmä soveltuu esimerkiksi jälkiruokiin, levitteeksi leivän päälle tai sellaisenaan salaattiin. Netti on pullollaan erilaisia ruokareseptejä avokadosta. Tämän terveyspommin kanssa sopivia makuyhdistelmiä ovat muun muassa mustikka, katkarapu, lohi ja ruisleipä.
Roosa Leinonen