Ai jai jai avokado!!!

Hola kaikille guacamolen ystäville ja muillekin ravintorikkaan ruuan, kauniin ihon ystäville ja sydämensä terveyttä arvostaville. Avokadosesonki on Espanjassa parhaillaan. Olen pitänyt avokadoa jo pitkään upeana superruokana ja syötyäni äsken yhden herkullisen yksilön välipalaksi pienellä merisuolaripauksella höystettynä, päätin jakaa tässä jutussa, mitä kaikkea ihanaa avokado meille tarjoaa.

Usealle avokado on niitä ”hiukan hankalia” kasviksia, joista ei oikein tiedä, onko kyseessä kasvis vai hedelmä ja mihin sitä oikein käyttäisi. Kyseessä on huikean ravintorikas ja hyvää tekevä hedelmä, tai tarkemmin ottaen puussa kasvava yksisiemeninen marja, joka ansaitsee päästä ruokavalioosi. Se on kotoisin Keski-Amerikasta, jossa niitä lienee syöty jo 8000 vuotta sitten ja viljeltykin jo 7000 vuotta sitten, mutta nykyisin sitä viljellään ympäri maailman paikoissa, joissa se ilmaston ja lämpötilan puolesta on mahdollista. Pohjoismaissa avokadot tulevat kauppoihin usein raakana, Espanjan fruterioissa ja toreilla sitä taas on tarjolla eri kypsyysasteisina. Onkin hyvä opetella tunnistamaan kypsä hedelmä ja oppia kypsyttämään hedelmä huoneenlämmössä hedelmäkorissa esimerkiksi omenoiden ja banaanien läheisyydessä, jolloin kova hedelmä muuttuu muutamassa päivässä herkullisen pehmeäksi. Kypsän avokadon tunnistaa siitä, että kun painaa sormella kevyesti sen suipommasta päästä – siitä, josta se on roikkunut puussa, hedelmä antaa pehmeästi periksi. Muualta sitä ei pidä puristella, sillä silloin sinut kiroaa se, joka ostaa hyllyyn jättämäsi hedelmän ja toteaa sen kuorittuaan mustelmaiseksi. Avokado ei siis tykkää kolhuista ja on parhaimmillaan vain muutaman päivän, mutta on useita syitä opetella käyttämään sitä.

Uskon monen olevan iloinen helpoista ja luonnollisista vinkeistä, jolla voi säilyttää ihonsa nuorekkuutta. Avokadon runsas E-vitamiinipitoisuus on hyvä syy nauttia sitä päivittäin sisäisenä ryppyjenehkäisyvoiteena. Se sisältää runsaasti pehmeitä kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka hellivät niin iho-, aivo- kuin muitakin soluja päästä varpaisiin. Avokadosta ja oliiviöljystä voi tehdä myös ulkoisesti ihoa ja hiuksia hoitavia naamioita, sillä sen antioksidantit, aminohapot ja eteeriset öljyt voivat korjata vaurioituneita hiuksia, kosteuttaa kuivaa ihoa, hoitaa auringonpolttamia jne.

- Mainos -

Solukalvot koostuvat rasvoista ja avokadon hyvät rasvat ovat yhtenä osana kalaöljyjen ja muiden luonnollisen rasvojen ohella pitämässä näitä solukalvoja siinä kunnossa, että ravintoaineet pääsevät näppärästi sisään soluun ja kuona-aineet taasen niistä ulos. Kun rasvahappotasapaino on kunnossa ei verenpainekaan nouse, kun happea kuskaavat punasolut voivat sukeltaa ohuimpiinkin hiussuoniin vaivattomasti ja veressä kuljetettavat ravintoaineet pääsevät sinne, minne ne on tarkoitettu. Tarpeen vaatiessa kannattaa rasvahappotasapainoa tukea myös laajakirjoisin omegavalmistein.

Avokadon hyvät rasvat hoitavat monin tavoin – mitä enemmän ihminen saa ravinnostaan sen sisältämiä kertatyydyttämättömiä rasvoja, sitä vähemmän veressä on triglyseridejä ja myös ns. pahan kolesterolin, LDL:n määrä laskee selvästi. Avokado sisältää laajan kattauksen muitakin ravinteita, joista haluan nostaa joitakin esille. Avokadosta saa huomattavia määriä pyridoksiinia eli B6 vitamiinia, jota hermojen ja aivojen normaali toiminta tarvitsee paljon ja jonka puute saattaa selittää esimerkiksi aamupahoinvoinnin, aamuruokahaluttomuuden tai suunpielien halkeilun. Se sisältää myös riboflaviinia eli B2 vitamiinia ja mangaania sekä C- ja E-vitamiinia, jotka ovat antioksidantteja eli ehkäisevät vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita, jotka taasen saattavat johtaa syövän ja sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Moni nainen kokee selluliitin ikuisuusongelmana, mutta sen kertyminen, että sulaminen liittyy voimakkaasti elimistön happoemästasapainoon, jonka kuntoon laittamisessa avokado on jokaisen selluliitin selättäjän kaveri sen sisältämän runsaan kaliummäärän takia. Kun banaanissa on kaliumia keskimäärin 487 mg/kg, on avokadossa määrä jopa 975 mg/kg. Kalium on erittäin tärkeä kivennäisaine ei pelkästään kehon neste- ja happotasapainolle, vaan myös lihasten ja hermoston toiminnalle sekä sydämelle.

300 miljardia solua kuolee ihmiskehossa joka päivä ja saman verran uusia syntyy tilalle ja koska solujen rakentamisessa sekä korjaamisessa aminohapoilla on ehdottoman tärkeä rooli, on hienoa tietää, että avokadossa on 18 elimistön proteiinituotannolle tärkeää aminohappoa ja se onkin tämän vuoksi hedelmäperheen parhain proteiinin lähde ja tukee tätä kautta kehomme uudistumista ja korjautumista. Avokadon aminohapoista yksi mielenkiintoisimpia on L-arginiini, joka vahvistaa typpioksidin toimintaa. Typpioksidi on molekyyli, jonka vaikutuksesta verisuonet laajenevat ja joka on yhdistetty mm. parempaan kestävyyteen urheilusuorituksissa.


Suosittelen nauttimaan avokadoa raakana esimerkiksi salaateissa, joissa pyöräytys sitruuna- tai limemehussa estää palaset tummumasta sekä tasapainottaa sen rasvaista suutuntumaa samoin kuin erilaisissa tahnoissa, tuorepuuroissa ja smootheissa. Avokadon sisältämät imeytymättömät hiilihydraatit ovat ravintoa paksusuolen hyville mikrobeille, mutta voivat osalle, lähinnä suoliston bakteerikannan häiriötilasta kärsiville aiheuttaa joskus suolisto-oireita. Jos avokado sellaisenaan tuntuu liian rajulta, imeytymättömien hiilihydraattien sekoittuminen smootheissa yms. muihin aineksiin helpottaa avokadon sulamista. Suosittelen myös käyttämään avokadon aina pian kuorimisen ja pilkkomisen jälkeen, sillä paitsi että hedelmäliha tummuu, sen hyvää tekevät antioksidantit häviävät nopeasti.

Nyt siis sesonkihedelmää nautiskelemaan!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hanna Huttunen
Kirjoittaja on diplomiravintoterapeutti, tietokirjailija.
Mainos
Jatka lukemista