Blogi

Hiljainen vallankumous

Saimme äskettäin verotiedot suurituloisista. Kärjessä oli Supercellin perustaja Ilkka Paananen. Pääoma- ja palkkatulot yhteensä huikeat 110 miljoonaa euroa ennen veroja. Verottajakin sai siitä sievoisen summan. Myös muutama muu yrityksen johtohenkilö tienasi suuria summia, samoin useampikin pelialan yrittäjä.

Muistan kun ensimmäistä kertaa haastattelin Ilkka Paanasta, kun hän oli aloitteleva yrittäjä. Hän oli todella innostunut, vaikka näyttöjä ei vielä silloin paljon ollut. Opiskeluaikanaan Teknillisessä Korkeakoulussa Paananen vuonna 2000 törmäsi porukkaan, joka aikoi perustaa pelifirman. Kaikki muut halusivat kehittää pelejä ja he tarvitsivat pomon.

Aluksi oli muutama vaikea vuosi. Rahaa ei tahtonut saada millään, joten aloitettiin opintolainoilla. Pian yritys lähti kasvuun ja nyt liikevaihtoa on huikeat yli 2 miljardia euroa.

Ennen verotulolistojen kärjessä komeilivat suurten teollisuusyritysten pomot. Suomi eli paperista ja metallialan tuotteista, kunnes Nokia tuli kännyköineen markkinoille.

Nyt on uusi aika ja it-alasta on tullut merkittävä. Yhteiskunnan rakenne on muuttumassa. Ja hyvä niin. Näin voimme pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.

DI Risto Linturi ja prof. Osmo Kuusi tekivät eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle kattavan raportin: Suomen sata uutta mahdollisuutta. Yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia. Siinä he ehdottavat keskittymistä kolmelle alueelle: itsediagnostiikka, josta Polar Electro on jo hyvä esimerkki, virtuaalinen todellisuus ja robotiikka. Siinä haastetta kerrakseen, mutta vain näin pysymme kehityksen mukana. Hiljainen vallankumous on tarpeen.

Marjatta Jabe

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä suunnitelmia sinulla on juhannukseksi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa