Hiekkapölyä ja mutasadetta Málagassa – harmia ihmisille ja autoille

Afrikan Saharasta kulkeutunut hiekkapöly, joka näkyy ilmassa oranssin sävyisenä sumuna, on varsin yleinen ilmiö Málagan maakunnassa. Ilmiö voi esiintyä jopa useita kertoja vuoden aikana, erityisesti kesällä.

Kuitenkin nyt tämän ilmiön on arvioitu olevan ennätyksellisen intensiivinen.

– On uutta, että pölysumu ilmenee tällä intensiteetillä, Málagan meteorologisen keskuksen johtaja Jesús Riesco arvioi.

Hiekkapölysumu on heikentänyt merkittävästi näkyvyyttä aina Granadasta Madridiin saakka ja ilmanlaatu on ollut sen seurauksena heikko. Hiekkapölyn arvioidaan kulkeutuvan tuulien mukana pohjoiseen, jopa Hollantiin ja Saksaan asti.

Sateet mukanaan tuonut Celia-myrsky aiheuttanee sateita vielä keskiviikon varhaisina tunteina Málagan provinssissa ja siirtyy sitten kohti Granadaa, raportoi Jesús Riesco Málagan meteorologisesta keskuksesta. ”Torstaina saatetaan saada vielä paikallisia sadekuuroja”.

- Mainos -

Hiekkapöly voi olla haitallista erityisesti ihmisille, joilla on jonkinlainen hengitystiehäiriö. Hiekkapöly voi aiheuttaa limakalvojen ärsytystä, yskää, silmien ärsytystä ja jopa hengitysvaikeuksia.

Espanjan pneumologia- ja rintakirurgiayhdistys SEPAR on suositellut, että ihmiset käyttäisivät ulkoillessaan maskia ja välttäisivät urheilua ulkona hiekkasumun aikana.

Sateeseen sitoutuva hiekkapöly aiheuttaa mutasadetta, joka aiheuttaa melkoista sotkua ja harmia, erityisesti kiinteistöjen kunnossapidosta ja siivouksesta vastaaville.

Celia-myrskyn tuoma mutasade saattaa aiheuttaa harmia myös autoille. Erityisesti autojen ikkunoille ja suodattimille. Ikkunoiden naarmuuntumisen välttämiseksi on yksinkertaisinta huuhdella hiekkapöly tai -muta runsaalla vedellä ennen pyyhkimistä.

Suodattimet voivat mennä tukkoon suuresta hiekkapölymäärästä. Suodattimien tarkoitushan on nimenomaan estää hiukkasten pääsy auton mekaniikkaan tai itse matkustamoon, mutta tukkoisten suodattimien suorituskyky on heikko.

Jos moottorin ilmansuodatin ei toimi, voi moottorin suorituskyky heiketä. Seurauksena voivat olla paitsi polttoaineen kulutuksen kasvu, myös kukkaron päälle käyvät moottorivauriot.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...