Heinäluoma on lihansyöjä

Eero Heinäluoma ei usko pisteveroihin. Hänen mielestään ruoan arvonlisäveroa kannattaa muuttaa ilmastoystävällisemmäksi, mutta se on pitkä prosessi.

-Aion syödä lihaa ja juoda maitoa ihan entiseen hintaan, Heinäluoma kuittaa oman puolueensa puheenjohtajan lausunnosta aiheutuneen kohun.

-Asiayhteys katosi saman tien, kun Rinteen Antin lausunto päätyi lehtiin. SDP:n kanta on, että tulevaisuudessa arvonlisäveroa kannattaa kehittää niin, että se suosii ilmastoystävällisiä tuotantotapoja. Se väistämättä tarkoittaa, että naudanlihan- ja maidontuotanto pysyvät korkeamman verotuksen piirissä. Tämä on kuitenkin asia, joka liittyy arvonlisäveron kokonaisuudistukseen, joka pitää aloittaa seuraavalla vaalikaudella. Se vaatii paljon selvityksiä eikä sen kanssa kannata hätiköidä.

Heinäluoma vieraili Fuengirolassa viikonvaihteessa. Hänen puhetilaisuutensa Nuriasoliin saapui noin 160 kuulijaa ja myös maanantainen lounastilaisuus Alegriassa oli onnistunut. Heinäluoma on päättämässä pitkän kansanedustajan uransa ja pyrkii toukokuun vaaleissa europarlamenttiin.

– Yli puolet Suomea koskevasta lainsäädännöstä tehdään europarlamentissa. Koen työn Euroopan vallankäytön ytimessä motivoivaksi. Olen koko ikäni harrastanut aktiivisesti Eurooppa-politiikkaa ja ollut myös isoissa pöydissä tekemässä päätöksiä. Uskon, että kokemuksestani olisi hyötyä Brysselissä.

- Mainos -

Heinäluoma ei myöskään halua jäädä eduskunnan kehäraakiksi.

– Olen vuosien varrella ollut Suomen politiikassa lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä. En halua ajautua kyynikoksi, joka toteaa uusista ideoista, ettei tuo toiminut ennenkään.

Millainen brexit

Eurooppa-asioissa on Heinäluoman mukaan paljon huolestuttavia piirteitä tällä hetkellä. Brexit on yksi iso mörkö tulevaisuuden taivaalla.

– Lähes missä tahansa muualla vastaavassa tilanteessa olisi järjestetty uusi kansanäänestys. Briteillä on niin vahva perintö päätöksenteosta, että brexit yritetään viedä läpi vaikka väkisin.

– Pidän uutta brexit -kansanäänestystä edelleen mahdollisena vaihtoehtona. Tai sitten voi käydä niin, että Theresa May eroaa ja uusi hallitus pystyy muodostamaan asiaan aivan uuden kannan. EU varmasti antaa lisäaikaa, eikä ole kiveen hakattu sitäkään, etteikö myös Euroopan puolelta voitaisi vielä suostua joihinkin myönnytyksiin, mikäli sen nähtäisiin palvelevan kokonaisetua.

Toinen iso ongelma Euroopassa ovat valtiot, jotka eivät toimi oikeusvaltioperiaatteiden mukaan. Näin on käynyt esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa, missä yltiökansallismieliset voimat ovat päässeet valtaan.

– EU:n täytyy puolustaa niitä perusarvoja, joiden pohjalle koko yhteisö on rakennettu. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että rahahanat on suljettava sellaisilta hallituksilta, jotka eivät noudata oikeusvaltioperiaatteita. EU-komissiosta tuli juuri viime viikolla ehdotus tällaisten asioiden valvontaryhmän perustamisesta. Tuo ryhmä olisi itsenäisesti valtuutettu tekemään nopeita päätöksiä, mikäli selkeitä väärinkäytöksiä havaitaan. Kannatan tällaista.

- Mainos -

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...