Lukuaika: Golfin peruskurssi, pelaamalla opit Osa 1

Golfin peruskurssi, pelaamalla opit Osa 1

Viheriöetiketti, puttitekniikka ja chippitekniikka

Tässä juttusarjassa seuraamme miten ”Pelaamalla opit” golfkurssin opit alkavat tarttua aloittelijaan. ”Potilas” on jokseenkin keskinkertaisessa fyysisessä kunnossa oleva mies, jolla on jonkin verran pallopelitaustaa, mutta golfin suhteen kyseessä on kirjaimellisesti ensikertalainen.

Golfin aloittamiseen on monta tietä ja peruskurssejakin voi vetää monella tavalla. Tässä sarjassa aloitetaan pelinomaisesti, tekniikkaa unohtamatta. Näin pelaajat oppivat toimimaan kentällä oikein heti alusta alkaen. Luontainen lähestyminen on aloittaa lähipelistä ja edetä siitä sitten pitkiin lyönteihin.

Pelaamalla opit kurssi kehitettiin Nurmijärvellä ja Tapani Saarentola loi kurssisisällön. Perinteiseen peruskurssiin erona on se, että ensisijainen tavoite on opettaa pelaaja etenemään kentällä. Kurssin jälkeen he uskaltavat mennä kentälle ja tietävät kuinka siellä käyttäydytään.

- Mainos -

Tietenkin kurssin aikana käydään läpi perustekniikat kuten puttaaminen, rullaava lähestymislyönti, puoli- ja koko swingi ja muutama erikoislyönti esim. hiekkalyönti. Kurssisisältöön kuuluu myös tärkeänä osana etiketti- ja sääntöluento.

Viheriöetiketti

Kun pelaajat toimivat oikein viheriöllä, niin se säästää aikaa ja viheriöt pysyvät hyvässä kunnossa.

Pelaamalla opit kurssilla pelaajat laitetaan heti pelaamaan kohteeseen eli reikään ilman teknisiä ohjeita. Olen huomannut vuosien varrella, että ilman teknisiä ohjeitakin lyöntien hallinta paranee. Viheriöllä kuitenkin pitää ottaa huomioon monta asia, ettei häiritse kanssapelaajia. Nämä asiat käydään läpi yksi kerrallaan, kun tilanne vaatii ohjausta.

Näitä asioita on mm.

• pallon alastulon korjaaminen

• pallon merkkaaminen greenillä

• ei mennä puttilinjan jatkeelle seisomaan

- Mainos -

• siirretään oma varjo pois kaverin puttilinjalta

• ei astuta muiden puttilinjoille

• lyhyiden puttien jatkaminen peliin nopeuttamiseksi

Puttitekniikka

Pelaajien päästessä pelin makuun käydään itse tekniikasta läpi mailan ote ja lyöntiasento. Onhan lähipelillä iso merkitys tulokseen.

Puttiotteen tärkein asia on, että maila on keskellä kämmentä ja kädet ovat luonnollisesti hieman koukussa alkuasennossa. Lantiosta taivutetaan niin, että silmälinja on kutakuinkin pallon päällä. Hyvä ajatus on, että käsien ja hartioiden muodostama kolmio tai Y -kirjain pysyy muuttumattomana koko heilautuksen ajan.

Pituuskontrolli on aloittelijalle vaikein asia ja se käydään ensimmäisellä kerralla läpi. Periaatteena on hallita mailanpään nopeutta osumassa lisäämällä heilurin pituutta. Harjoitteena on 3 – 6 – 9 metrin putit ja niille sopivat takaheilautuksen mitat.

- Mainos -

Tämän jälkeen siirrytään greenin ulkopuolelle ja annetaan pelaajille esim. rauta kahdeksan. Ohjeet ovat hyvin yksinkertaiset. Pelaajat lyövät pallonsa greenille ja kaikki tietävät kuinka greenillä sitten toimitaan, koska ovat sitä jo harjoitellet tunnin alussa.

Chippitekniikka

Chippi on matala rullaava lyönti. Henkilökohtaisesti opetan sen rauta kasilla. Isossa kuvassa se on puttaamista kaltevalla mailalla.

Kapea asento ja pallo lähellä, melkein yhtä lähellä kuin putatessa. Paino voi olla hieman etummaisella jalalla ja liikeajatus puttimainen. Vinkkinä voisi sanoa, että käytä puttiotetta, onhan tämä lyönti rullaava kuten putti. Mailasta johtuen pallo lentää matalalla kaarella ja rullaa enemmän kuin lentää.

Näiden etiketti- ja tekniikkaharjoitteiden jälkeen jatketaan pelaamista eri paikoista greenin ulkopuolelta.

Päivän päätteeksi pelaajilla on selkeä kuva, kuinka lähipelissä toimitaan.

Seuraavalla kerralla kehitellään asteittain swingi, jolla sitten päästään greenin lähelle tai jopa suoraan greenille.

Potilaan oma kertomus

”Alan golfaamaan sitten kun ei ole enää omia lonkkaniveliä. Siihen asti urheilen.” Näin olen sanonut niin moneen kertaan, että lienee syytä mainita, että lonkat ovat edelleen omat, mutta tässä sitä nyt kuitenkin ollaan. Ja hyvä niin.

Oli itse asiassa virkistävä kokemus päästä käsiksi lajiin, josta ei tiedä mitään. En edes tiennyt kummin päin mailasta pitäisi ottaa kiinni. Vahva epäilys oli sentään siitä, kuumasta päästä kiinni otetaan. Niinpä sain vapautuneesti katsoa huuli pyöreänä ja tehdä rauhassa kaikki aloittelijan mokat ja kysellä kaikki tyhmältäkin tuntuvat kysymykset.

Sanan golfetiketti olin toki aiemmin kuullut, mutta sen sisällöstä ei ollut juurikaan käsitystä. Yllätyksenä tuli mm. se, että mailojen ja pallojen ohella välttämättömiin tykötarpeisiin kuuluu myös haarukka.

Ensimmäisellä tunnilla opiskelimme siis etiketin ohella puttaamista. Ote löytyi melko nopeasti, mutta sekä suunnan että voimakkuuden suhteen oli pientä hakemista. Ja on varmasti jatkossakin. Ajatus siitä, että putatessa palloa ei oikeastaan lyödä, vaan mailan annetaan heilahtaa palloon, toi selvästi tolkkua puttaamiseen.

Chippiin siirryttäessä alkoi jostain syystä multa pöllyämään. Ja sitä kun ryhtyi varomaan, niin alkoi viuhua täysiä huteja. Pienellä hiomisella sekin alkoi lopulta osua, ainakin auttavasti.

Kaikkiaan ensimmäisen session jälkeen jäi sellainen fiilis, että ihan heti ei lopu harjoiteltavat asiat kesken, mutta toisaalta pienistä edistysaskeleista sai myös mukavasti rohkaisua.

-Janne Leipijärvi-

 

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tapani Saarentola, kuvat ja videot: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...