Glögi on usein hyvin makeaa ja sokeri on monin tavoin terveydelle haitallista. Mausteilla on kuitenkin terveysvaikutuksia ja haastan kaikki tänä jouluna kokeilemaan omaa glögipohjaa.
Ensin kuitenkin hieman näistä hyvää tekevistä mausteista, joiden hankinnassa suosittelen suosimaan luomua, sillä tavanomaisissa mausteissa voi olla mukana myrkkykertymiä, jopa raskasmetalleja. Lisäksi ne säteilytetään, jolloin osa niiden hyvää tekevistä vaikutuksista häviää.
Hanki kaneli ceyloninkanelina, jolloin vältyt halvan ”kanelin” eli kassiankanelin maksaa rasittavalta kumariinilta ja saat nauttia hyödyistä, joita ovat mm. sen kyky tasapainottaa verensokeria ja rasva-arvoja. Antioksidanttirikasta kanelia on käytetty reumaan, nivel- ja ruoansulatusvaivoihin, yskään, verenpaineeseen… Hunajan kanssa kaneli on pintaverenkiertoa lisäävä voide, toimii myös aknen, ihottumien, arpien tai haavojen hoidossa.
Kardemumma parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta sekä poistaa ilmavaivoja. Se helpottaa kehoon kertyneiden ylimääräisten rasvojen poistumista ja toimii myös diureettina, auttaa tulehduksiin, vilustumiseen, kurkku- ja korvakipuun sekä kuumeeseen ja yskään irrottamalla limaa sekä rentouttaa.
Pomeranssinkuori vilkastuttaa myös aineenvaihduntaa, edesauttaa rasvojen palamista ja tukee kylläisyyttä.
Inkivääri on hyvä flunssarohto: se alentaa kuumetta, irrottaa limaa, lievittää kurkku-, poskiontelo- ja keuhkovaivoissa. Inkivääri torjuu pahoinvointia ja huimausta sekä migreeniä niiden alkuvaiheissa. Se parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta, tehostaa aineenvaihduntaa ja estää rasvojen imeytymistä suolistosta. Näyttöä on myös siitä, että inkivääri helpottaa muistisairaiden oireita ja lievittää ahdistusta, masennusta ja stressiä. Inkivääriä on pidetty myös afrodisiakkina (rakkausruokana), joka tuo voimaa, piristää ja poistaa uupumusta.
Antioksidanttirikas neilikka lievittää ruoansulatusvaivoja, poistaa pahoinvointia ja lievittää ilmavaivoja. Se torjuu mahahaavaa stimuloimalla liman eritystä, parantaen näin mahan limakalvoja. Talvikauden flunssassa se irrottaa limaa, laskee kuumetta, lievittää yskää ja poskiontelotulehdusta. Neilikka torjuu bakteereja, viruksia ja sieniä ja lievittää kipuja muun muassa lihaksissa, nivelissä ja päässä. Neilikoiden pureskelu aterioiden jälkeen raikastaa hengitystä. Siitä saa lämmittävää ja piristävää teetä, joka myös rentouttaa, rauhoittaa ja poistaa uupumusta.
Aidon vaniljan maun ja tuoksun väitetään toimivan mielialaa kohottavana ”rakkausrohtona”.
Oman glögipohjan saat tehtyä näin:
2 kanelitankoa, 3 cm vaniljatankoa, 2 cm inkiväärinjuurta, 2 tl kardemummansiemeniä, 1 tl nelikoita, 1 pieni luomusitruuna, 6 stevian lehteä ja 1 l vettä.
Purista sitruunasta mehu ennen kuin pilkot sen kuorineen muiden mausteiden kera veteen. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut puoleen, siivilöi, lisää sitruunamehu ja pullota. Tiivisteellä voit maustaa lämmitetyn viinin lisäksi myös vaikka jouluisen hedelmäsalaatin.
Herkullista ja tunnelmallista joulua kaikille!
Dipl.ravintoterapeutti Hanna Huttunen, Ravintopolku
Juttu pohjaa professori, kasvitieteilijä Sinikka Piipon artikkeleihin.