Lukuaika: Gibraltar – lyhyt matka Britanniaan

Gibraltar – lyhyt matka Britanniaan

Aurinkorannikolta pääsee maateitse Britanniaan hetkessä. Iso-Britannialle kuuluva Gibraltar ei ole pelkkä jättimäinen kivenlohkare vaan 6,5 neliökilometrin kokoinen alue omalaatuista kulttuuria, brittiläisiä tunnusmerkkejä, upeita näköaloja, merkittävää historiaa sekä ihastuttavia magottiapinoita.

Espanja on täynnä omalaatuisia matkakohteita, joissa kannattaa ainakin kerran elämässään vierailla.

Tällainen paikka on myös aivan Espanjan kyljessä, tosin Iso-Britannian puolella. Kuulostaa uskomattomalta – sijaitsevathan Brittien saaret noin kaksi ja puolituhatta kilometriä Gibraltarilta pohjoiseen.

Gibraltarista tuli Britannian merentakainen alue Espanjan perimyssodan seurauksena vuonna 1713 solmitussa Utrechtin rauhassa. Sen jälkeen taktisesti merkittävän sijaintinsa ansiosta Gibraltarista muodostui Britannian laivastolle tärkeä tukikohta.

Gibraltar on toiminut sekä Atlantin ja Välimeren välisenä portinvartijana että myös levähdyspaikkana merireitillä Britannian ja sen siirtomaiden välillä.

- Mainos -

Riitaisaa ja rauhaisaa rinnakkaineloa

Utrechtin rauhan jälkeenkin Espanjan ja Gibraltarin välit ovat olleet koetuksella. Esimerkiksi vuonna 1969 Francisco Franco sulki Espanjan ja Gibraltarin välisen rajan kokonaan. Sulku ei koskenut yksin rajan ylittävää liikennettä vaan myös esimerkiksi puhelinlinjoja.

Toimenpiteen seuraukset olivat rajut, sillä rajan molemmin puolin asuvat perheet eivät saaneet yhteyttä toisiinsa. Lisäksi noin 2 000 rajan yli päivittäin taivaltavaa työmatkalaista menetti elantonsa. Raja avattiin uudestaan vasta 1985.

Sekä gibraltarilaisille että espanjalaisille on tärkeää, että naapurikansojen välit säilyvät hyvinä. Monet espanjalaiset käyvät töissä Gibraltarin puolella, ja Gibraltar puolestaan tarvitsee maateitse Espanjasta niin turisteja kuin rahtejakin.

Viimeisin keskustelu Gibraltarin kohtalosta on käyty Brexit-äänestyksen jälkeen, kun rajan molemmin puolin on pohdittu Britannian mahdollisen EU-eron seurauksia. Mikäli Britannia eroaa Euroopan unionista, syntyy Gibraltarin ja Espanjan välille EU:n ulkoraja.

Espanja ehdotti ratkaisuksi yhteishallintoa, jolla taattaisiin EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Espanjan ja Gibraltarin välillä. Vahvalla paikallisidentiteetillä varustetut gibraltarilaiset eivät innostuneet ehdotuksesta. Nähtäväksi jää, miten Gibraltarin ja sinne suuntaavan liikenteen käy.

 

Tyypillisessä Gibraltarilla napatussa turistikuvassa komeilee yleensä joko punainen puhelinkoppi tai postilaatikko.

Brittiläisiä tunnusmerkkejä

- Mainos -

Kun astuu Espanjasta Gibraltarin puolelle, ei välttämättä heti huomaa minkäänlaista muutosta ympärillään: ilmasto ei juuri muutu ja espanjan kielellä saa palvelua.

Melko pian Gibraltarin vierailija kuitenkin oivaltaa astuneensa pikku-Britanniaan: kaupunkia koristavat brittityyliset puhelinkopit ja postilaatikot, kaduilla kulkee kaksikerroksisia busseja sekä kypäräpäisiä Bobby-poliiseja ja paikallisten puheissa sekoittuvat brittienglanti ja espanja.

Lisäksi brittiläisyydestä muistuttavat ravintoloissa tarjottavat fish and chips -annokset sekä yleinen hintataso, joka on korkeampi kuin Espanjassa.

Poikkeuksen tästä tekevät esimerkiksi tupakkatuotteet, kosmetiikka ja elektroniikka, sillä Gibraltar on verovapaata aluetta. Näitä tuotteita suositaankin edullisen hintansa vuoksi Gibraltarin tuliaisostoksina.

Gibraltarin keskusta on hyvin pieni, mutta juuri kulttuurien yhteensulautumisen vuoksi kokemisen arvoinen. Keskustaa halkovalla Main Streetillä tunnelma muistuttaakin enemmän eurooppalaisia suurkaupunkeja kuin Espanjan rannikkokaupunkeja.

 

Gibraltarilla elää Euroopan ainoa luonnonvarainen apinalaji magottiapina.

 

Euroopan ainoat apinat

- Mainos -

Tärkeä osa Gibraltarin omalaatuista olemusta on myös kaupungin ylle kohoava Gibraltarinvuori. Se kätkee sisäänsä kymmeniä kilometrejä toisen maailmansodan aikaisia tunneleita sekä näyttävän tippukiviluolan, jossa järjestetään myös konsertteja.

Samaisen vuoren rinteiltä aukeavia upeita näköaloja valvoo Euroopan ainoa luonnonvarainen apinalaji, magottiapina. Se on asuinympäristönsä ohella tyypillinen Gibraltarin symboli, joka houkuttelee sinne paljon turisteja myös luonnon perässä.

Gibraltarin vuoren magottiapinat ovat tottuneet ihmisiin, ja siksi niistä on jalostunut myös taitavia varkaita. Ne saattavat napata turisteilta esimerkiksi muovipusseja siinä toivossa, että löytäisivät sieltä ruokaa.

Vaikka apinoita ei kannata koskea tai härnätä, niitä pääsee silti ihastelemaan hyvinkin läheltä. Vierailu Gibraltarin vuoren apinatasanteella on eurooppalaisittain ainutlaatuinen kokemus, joka kruunaa vierailun tällä omintakeisella niemellä.

Marena Ahonen

Centro Finlandia järjestää Gibraltarin retken joka perjantai. Retkeen sisältyy opastetut bussikuljetukset sekä ajelu Gibraltarin vuorella, missä pääsee tutustumaan sekä magottiapinoihin että tippukiviluolaan.

Lue matkavinkit Cádiziin tästä.

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...