(…) (…)

Gallupleikkejä

Kuluneella viikolla Fuengirola.fi sivustolla oli vaaligallup, jossa kysyttiin mitä puoluetta äänestäisit, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Tuloksissa perussuomalaiset oli suorastaan ylivoimaisesti suosituin puolue.

Tarkoittaako se sitä, että yli puolet Fuengirola.fi sivuston seuraajista on perussuomalaisten kannattajia. Kaikki on toki mahdollista, mutta aika vaikea on uskoa, että gallupissa äänestäneet ovat todellinen läpileikkaus lukijoistamme. Olisiko gallupin yhteydessä tapahtunut jonkinlaista manipulointia?

Sunnuntaina 20.11. klo 11 perussuomalaisilla oli gallupissa 69 ääntä. Prosenttiosuuksissa puolue oli tukevasti kiinni kakkospaikassa. Samana päivänä klo 16 ääniä oli 220 ja prosenttiosuuksissa perussuomalaiset oli ylittänyt komeasti 50 prosentin pyykin. Ilmiö on viime aikoina toistunut kaikissa tehdyissä gallupeissa. Perussuomalaiset saavat hetkessä hillittömän määrän ääniä.

Persujen äänivyöry lähtee liikkeelle, kun joku todennäköisesti sosiaalisen median agitaattoreista löytää vapaasti äänestettävän gallupin sivuilta. Agitaattorilta lähtee kehotusviesti isolle joukolle kannattajia; käykää ruksaamassa perussuomalaiset.

Agitaattorin toiminnassa ei ole mitään laitonta. Sen voi tulkita onnistuneeksi mielikuvapolitikoinniksi. Julkiseen mediaan saadaan äänestystulos, joka näyttää puolueen kannalta erinomaiselta.

Voi sen tulkita myös epätoivoiseksi mielikuvapolitikoinniksi. Populismi perustuu valheiden muuttamiseen todeksi, siitä tässäkin on pohjimmiltaan kyse.

Muistetaan se, että Fuengirola.fi gallupeissa ei käytetä minkäänlaisia kertoimia, eikä vastaajaryhmiä ole määritelty minkään muuttujien mukaan. Gallupit eivät ole tilastotieteen näkökulmasta millään tapaa valideja. Ne on tarkoitettu puhtaasti viihteeksi.

Jos gallupista siivotaan perussuomalaisen ”sunnuntaijytkyn” tuomat 151 ääntä pois, puolue olisi kakkossijalla noin 25 prosentin osuudella. Kokoomus johtaisi noin 37 prosentin osuudella ja SDP olisi kolmantena noin 15 prosentin äänisaalilla.

Ennakkototuuksia on monia. Todellinen gallup järjestetään huhtikuussa vaaliuurnilla.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on lempisienesi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...