Pormestari Ana Mula luotsaa Fuengirolan kaupunkia, jossa asuu yli 130 eri kansallisuutta. Mula pitää ehdottomasti kaupungin suurimpana vetonaulana ilmastoa ja seitsemän kilometriä pitkää hiekkarantaa. Fuengirolaa, suomalaisittain Fugea, on myös kutsuttu Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi.
Aina aurinkoinen Ana Mula ottaa meidät vastaan työhuoneessaan. Kahdeksan vuotta pormestarina toiminut Mula tunnetaan Fuengirolassa pitempään asuneiden keskuudessa hyvin. Kuulemani mielipiteet hänestä ovat lähes kauttaaltaan myönteisiä. Hänen kerrotaan olevan helposti lähestyttävä. Hän käy usein suomalaisten järjestämissä tilaisuuksissa. Suomi ja suomalaisuus on tuttua Mulalle. Lähisukuun kuuluu nykyisin suomalainen jäsen.
Viisituhatta suomalaista
Suomalaisia on kirjoilla Fuengirolassa haastattelupäivänä tarkalleen 4.967 henkilöä. Koronapandemian aikana väkiluku notkahti hieman, mutta nyt se kasvaa jälleen. Muuttolintuja, heitä, jotka viettävät joitakin kuukausia paikkakunnalla, on moninkertainen määrä.
Noin kymmenen neliökilometrin kaupungissa asuu 84.000 ihmistä yli 130 maasta. Kaupungin asukasluku kasvaa yli kuudellasadalla vuosittain. Suurin ulkomaalaisten joukko tulee Isosta-Britanniasta. Suomalaiset ja marokkolaiset ovat toisena yhtä suurena joukkona.
Fuengirolalaiset elävät normaalia elämää huolimatta etenkin kesän turistitulvasta. Moni paikallinen saa leipänsä turismista.
Kaupunki on tiiviisti rakennettu. Tällä hetkellä panostetaan ennen kaikkea korjausrakentamiseen. Kaikkea ei rakenneta täyteen. Kaupungissa on 15.000 neliötä omaa viheraluetta, josta pyritään pitämään hyvää huolta. Fuengirola kompensoi kohonneita kustannuksia muun muassa siirtymällä ilmaisiin kaupungin sisäisiin bussimatkoihin. Sillä minimoidaan muuta liikennettä ja vähennetään parkkipaikkojen tarvetta.
Suomalaiset ovat olleet mukana pienen kylän kasvamisessa kaupungiksi suhteellisen pitkään. Esimerkiksi Los Pacosia alettiin rakentaa 1960 – 1970-luvun vaihteessa pääosin suomalaisille. Tänään Los Pacos on yksi kaupungin isoimmista asuinalueista. Siellä asuu niin espanjalaisia kuin ihmisiä ympäri muuta maailmaa. Los Pacosiin on nyt valmistumassa oma terveyskeskuskin.
Työikäiset löytäneet kaupungin
Fuengirola ei ole pelkästään suomalaisten eläkeläisten suosiossa. Yhä useampi yrittäjä on löytänyt tiensä kaupunkiin. Esimerkkinä Mula mainitsee Baronan, jossa työskentelee lukuisia nuoria. Yrittäjiä on lähes kaikilta elämän alueilta: ravintoloitsijoita, kampaajia, lääkäreitä ja vaikka mitä. On alueita, kuten Los Boliches, jossa pärjää pitkälti suomen kielellä.
Aurinkorannikon suomalainen koulu on yksi alueen vetonauloista. Koulun rehtori osallistuu kuukausittain järjestettävään koulujen tapaamiseen. Mula korostaa vuorovaikutuksen tarvetta. Fuengirolassa arvostetaan suomalaisen koulujärjestelmän hienoja saavutuksia.
Kaikille jotakin
Ana Mula kertoo, että kaupungissa pyritään ottamaan huomioon kaikki ikäryhmät. Lasten leikkipuistoja on tällä hetkellä viisikymmentä, ja niitä rakennetaan lisää. Tarkkaavainen voi löytää joistakin keinuista ja kiipeilytelineistä tutun valmistajanimen: Lappset. Se on suomalainen yritys.
Nuoria yritetään aktivoida monin tavoin ja heidän mieltymyksiään kysellään. Urheilun lisäksi tarjotaan esimerkiksi keramiikan, robotiikan ja tietotekniikan kursseja. Kaupunki järjestää nuorten laskettelumatkoja pienellä hinnalla esimerkiksi Sierra Nevadaan.
Ikäihmisille järjestetään matkoja, kursseja ja erittäin suosittuja iltapäiväkahvitilaisuuksia, joissa ihmiset voivat tavata toisiaan. Siten vähennetään ikäihmisten yksinäisyyttä. Ana Mula kehottaakin Fuengirolassa kirjoilla olevia suomalaisia osallistumaan järjestettyihin tapaamisiin. Kieltä oppii parhaiten paikallisia asukkaita kohtaamalla. Espanjaa ei tarvitse osata – hymy, tervehtiminen ja ystävällinen katse riittävät. Kieltä opitaan sana kerrallaan, Mula kannustaa. Kaupunki järjestääkin ulkomaalaisille suunnattuja kielikursseja.
Ruusuja ja risuja
Kysyin noin kolmeltakymmeneltä Fuengirolassa pitempään asuneelta henkilöltä mielipiteitä kaupungista. Eniten kiitettiin puhtaanapitohenkilökuntaa. Katuja pestään jatkuvasti ja myrskyjen jäljet korjataan nopeasti pois. Kukkaistutukset ja puistot saivat osakseen ihailua. Terveydenhuolto ja halvat lääkkeet koettiin hyvänä. Tosin muistutettiin tulkin tärkeydestä, jos oma kielitaito ei riitä. Kun systeemiin on päässyt sisälle, niin kaikki sujuu jouhevasti.
Lasten kanssa eläminen koettiin helpommaksi kuin Suomessa. Ilmasto ja merenranta, harrastusmahdollisuudet sekä lähietäisyyden upeat retkikohteet koettiin parhaina puolina. Kaupungin kehitys on ollut myös myönteistä. Muutama risu annettiin virkailijoiden huonosta englannin osaamisesta, vaikeaksi koetusta byrokratiasta ja rantakatujen turvattomuudesta myöhäiseen ilta- ja yöaikaan. Myös korkeita asuntojen vuokria moitittiin ja lupa-asioiden siirtämistä nettiin toivottiin.
Tervetuloa suomalaiset
Ana Maria Mula Redruello (Partido Popular) ajautui politiikkaan sattumalta. Nuorena urheilusta, etenkin jalkapallosta ja liikunnasta pitävä teini haaveili liikunnanopettajan ammatista. Toisin kävi. Tie johti yliopistoon, oikeustieteelliseen tiedekuntaan.
Pormestarin työn hoitaminen menestyksellisesti edellyttää hänen mielestään ihmisten kuuntelemista ja tapaamista sekä asioihin perehtymistä kunnolla. Kansainvälinen kaupunki tuo tietenkin haasteita, mutta Fuengirola on pysynyt avoimena ja suvaitsevana kaupunkina. Ana Mula toivottaa suomalaiset tervetulleiksi – niin turistit, muuttolinnut kuin tänne pysyvästi muuttavatkin.