FEY:n kevät alkaa sinkkuristeilyllä ja häillä

Fugen Elokuvan Ystävät (FEY) avaa kevätkauden kahdella elokuvalla: ensin nähdään yleisön pyynnöstä Luokkakokous 3 – sinkkuristeily ja heti perään seuraa Vuosisadan häät.

– Luokkakokous 3 oli vuoden 2021 katsotuin kotimainen elokuva, joten oli siinäkin mielessä perusteltua valita se mukaan tarjontaamme, FEY:n Marko Leino kertoo.

– Sen lisäksi leffan kiinnostavuutta lisää, että se on Renny Harlinin ensimmäinen toteutunut kotimainen ohjaustyö sitten vuoden 1986 Jäätävän poltteen. Yritystä tässä kuluneiden 35 vuoden aikana toki on aiemminkin ollut.

- Mainos -

Leino tietää Harlinin kahdesta peruuntuneesta leffaprojektista, koska on itse ollut molemmissa mukana.

– Ensin yritettiin Rennyn kanssa vuosituhannen alussa jalostaa Mato Valtosen ideoimaa rokkibändin tarinaa valkokankaalle, mutta se homma jäi niin sanotusti telineisiin. Pidemmälle ehdittiin, yhdessä Heikki Vihisen kanssa kirjoittamani, Mannerheim-elokuvan kanssa. Sen kaatuminen viime metreillä, lievästi ilmaistuna harmittaa yhä – ja useammallakin taholla.

Kolmas kerta toden sanoi: Sami Hedbergin, Aku Hirviniemen ja Jaajo Linnonmaan tähdittämän Luokkakokous 3:n Harlin vei maaliin saakka koronasta ja sen aiheuttamista tuotannollisista haasteista huolimatta. Kahdesta aiemmasta Luokkis-leffasta tuttu hörhökolmikko Antti, Tuomas ja Nippe toilailevat nyt sinkkuristeilyllä yhdessä kiinalaisen mafian ja virolaisen tappokoneen kanssa. Miehet huomaavat, että maailma on muuttunut, mutta pystyykö nelikymppinen muuttumaan? 

Leino muistuttaa Harlinin, yli kahdellakymmenellä Hollywood- elokuvallaan, olevan Suomen kaikkien aikojen menestynein ohjaaja, jonka elokuvat ovat tähän mennessä tuottaneet yli miljardi euroa.

– Rennyn tavoite Luokkakokouksen kohdalla oli luoda Suomen kansalle komediaklassikko, josta kaikki voivat nauttia pitkään.

FEY:n Miia Paukkunen ja Leino toivottavatkin kaikki tervetulleeksi itse arvioimaan, kuinka hyvin Harlin kunnianhimoisessa tavoitteessaan on onnistunut. Elokuvan tuotantoyhtiön, Solar Filmsin mukaan leffassa panokset kovenevat, kaikki pelimerkit isketään pöytään ja painetaan kaasu pohjassa kohti väistämätöntä.

Vuosisadan häät

Heti Harlinin uutuuden jälkeen Cine Alfilin valkokankaan valtaa toinen kotimainen uutuus Vuosisadan häät. Komedian pääosassa, TV:stä tuttuna julkkispsykologina, Viima von Ausgezeichnetina, loistaa neljällä Jussilla, kahdella Venlalla sekä Guldbaggella palkittu Outi Mäenpää. Elokuvan on ohjannut aurinkorannikkolaisille viimeistään Paratiisi-sarjasta tutuksi tullut Marja Pyykkö.

- Mainos -

Viima on niittänyt mainetta ja miehiä enemmän kuin kukaan. Hän on oman elämänsä keskipiste ja mielestään kansakunnan johtava mielen asiantuntija – ja myös yksinäinen, mutta se on salaisuus.

Kun Viiman ex-miehistä rakkain, häntä rutkasti nuorempi Kari-Antti (Mikko Leppilampi) on menossa uusiin naimisiin, on Viiman hankittava häihin korkean profiilin deitti. On tärkeää osoittaa kaikille, että hänellä menee tosi hyvin.

Viima tarjoaa avecin paikkaa entisille ja nykyisille, tuleville ja mahdollisille hoidoille: omilleen ja toisten, yksilöille ja joukkueille, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kun tarjolla on kenen tahansa unelmien rooli Viiman kavaljeerina, mikä voisi mennä vikaan?

Aika moni asia, kuten unohtumattomissa vuosisadan häissä huomataan.

Näin Mäenpää kuvailee rooliaan Fuengirola.fi-lehdelle:

– Viiman roolia oli hurmaavaa tehdä, sai revitellä oikein kunnolla. Samalla se oli yksi vaikeimpia, mitä olen saanut käsiini. Siinä oli tunnetasolla todella isoja haasteita, koska tunteiden skaala oli niin laaja.

– Koko elokuvahan on aikamoinen tyylilajien ralli, tai mikä sana siihen nyt ikinä sopiikaan, Mäenpää pohtii.

– Musta tää elokuva käsittelee julkisuuden luomaa narsismia ja yksinäisyyttä. Siinä on omat railakkaat hetkensä, mutta mikään hohotuskomedia se ei ole.

- Mainos -

Mäenpää paljastaa, että Viiman rooli oli ensin kirjoitettu miesnäyttelijälle, mutta asetelma käännettiin päälaelleen uuden kulman löytämiseksi.

– Siihen rooliin koekuvattiin käytännössä kaikki mun vastanäyttelijänä olevat miehet, paitsi Leppilammen Mikkoa, joka esittää mun rakastettua. Tekstiä vähän muokattiin, koska se tosiaan alun perin oli ajateltu vähän nuoremmalle miehelle ja nyt sitä näyttelikin 60-vuotias nainen.

Mäenpäälle rooli oli paitsi haastava ja mielenkiintoinen, myös työteliäs, koska hän oli mukana elokuvan jokaisessa kohtauksessa. Muille näyttelijöille kuvauspäiviä kertyi parista muutamaan, mutta Mäenpää oli paikalla joka ikinen päivä.

– Onneksi Marja (ohjaaja Pyykkö) oli ihanan turvallinen ja tuki kaikessa siinä prosessissa, mitä Viiman rooli pakotti mut menemään läpi, Mäenpää kertoo, ja jatkaa itse vastaavasti luoneensa vieraileville vastanäyttelijöilleen tilanteen mahdollisimman luontevaksi.

– Halusin että he tulevat kuulluksi ja nähdyksi, koska vain siten syntyy huipputiimi, jossa kaikilla on hyvä fiilis näytellä. Ja mä tiesin, että mä olen se avaintekijä siinä.

Mäenpää haluaa lähettää lopuksi terveiset aurinkorannikkolaisille elokuvan ystäville:

– Musta on ihanaa, että ulkosuomalaiset katsoo suomalaisia elokuvia! Osittain varmaan siksi, että elokuvat heijastavat kotimaan pintaa: mitä täällä tapahtuu, minkälaista täällä on ja minkälaisia aiheita täällä nykyään käsitellään taiteen keinoin.

  • Näytökset elokuvateatteri Cine Alfil, Calle Camilo Jose Cela 6 (eläintarha BioParkin vieressä).
  • Luokkakous 3 (104 min): torstai 17.2. klo 18.00/lauantai 19.2. klo 19.00 ja sunnunttai 20.2. klo 13.00
  • Vuosisadan häät (87 min): torstai 24.2. klo 17.00/perjantai 25.2. klo 19.00/lauantai 26.2. klo 19.00/ sunnuntai 27.2. klo 13.00 ja tiistai 1.3. klo 19.00
  • Liput ennakkoon (11.2. lähtien) ravintola Kukko (15,-/kpl) ma-pe 11-15 tai salin 5 ovelta käteisellä ennen esitystä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...