Fado-laulaja Anita De Coteau työskentelee unelmiensa ammatissa. Hänelle tärkeää on ilmaisuvapaus.
Suomalainen fado-laulaja Anita De Coteau tiivistää fado-musiikin näin:
– Fado on portugalilaista kansanmusiikkia. Se on toki portugalin kielellä laulettua, mutta mielestäni siinä on vaikutteita useista kulttuureista: esimerkiksi flamencosta, afrikkalaisesta tarinankerronnasta, juutalaisesta klezmeristä sekä kreikkalaisesta musiikista.
Laulajattaren fadon saloihin houkutteli genren ilmaisuvoima.
– Pidän siitä, että fadossa voi ilmaista tunteita häpeilemättä. Mielestäni taiteen tarkoitus on vapauttaa eikä rajoittaa ihmistä. Useimmilla taiteenaloilla yritetään liian paljon kontrolloida sitä, mitä tehdään. Minua kiinnostaa vapaus ilmaista itseäni luovasti.
Fado tuntui De Coteau’sta luontevalta myös hänen perhetaustansa vuoksi.
– Äitini on suomalainen ja isäni ukrainalainen, ja meillä kotona kuunneltiin eri maiden kansanmusiikkia, joten kasvoin hyvin kulturellissa kodissa. Se on helpottanut fado-ilmaisun omaksumista.
Lisäksi De Coteau’n lauluääni on kuin luotu fadoa varten.
– Minulla on laaja, neljän oktaavin ääniala, ja äänessäni on luontainen vibra. Se on hyvä, nimittäin Fadossa juttu on niin, että mitä enemmän koristelee lauluaan sitä parempi.
Kyyneliä kunnianosoitukseksi
De Coteau’n mukaan fado-musiikin tulkinnassa on tärkeää tietää mistä laulaa. Siksi taiteilija on tehnyt paljon pohjatyötä.
– Olen opiskellut portugalin kieltä ja Portugalin historiaa. Fado-laulujen sanoitukset tehdään yleensä runoihin, ja niissä on paljon sanoja, jotka voivat olla monimerkityksisiä. Niitä ei ymmärrä, jos ei tunne Portugalin kulttuuria.
Omaksuakseen fado-ilmaisun De Coteau on asunut ja esiintynyt myös Portugalissa.
– Olen esiintynyt Madeiralla ja Lissabonissa. Madeiralla olin vakilaulajana perhetavernassa. Siellä paikalliset halusivat opettaa minua, ja se oli tärkeää kehittymiselleni.
Suomalaisartisti on saanut esiintymisestään positiivista palautetta portugalilaisilta.
– Ääntäni kehutaan paljon, mutta urani alkupuolella portugalin lausumisessani oli paljon kehitettävää, De Coteau kertoo.
Tärkein hänen saamansa kunnianosoitus on portugalilainen kyynel.
– Olen saanut yleisöni jopa itkemään, mikä on fado-artistille suuri kunnianosoitus. Se perustuu siihen, että fado ei ole tekninen suoritus, vaan siinä tärkeintä on tunteiden välittäminen ja yleisön koskettaminen. Jos onnistuu itkettämään yleisöä, on onnistunut laulamaan sydämestään ja sielustaan.
De Coteau’n mukaan fado onkin hieman bluesmaista, pateettista ja surumielistä mutta kuitenkin myös temperamenttista ja voimaannuttavaa.
– Koko ajan ei voi laulaa fadoa, sillä se vie voimat. Täytyy välillä laulaa myös jotain iloista, kuten vaikka Dolly Partonia, artisti naurahtaa.
Vaikeuksista voittoon
Tällä hetkellä De Coteau asuu miehensä ja kahden poikansa kanssa Fuengirolassa, ja loppukeväästä perheeseen syntyy kolmas poika. Laulajatar kertoo olevansa hyvin onnellinen, mutta aina niin ei ole ollut.
– Taiteellisten ihmisten kasvu ja nuoruus on monesti vaikeaa. Niin oli minunkin nuoruudessani: tunsin, että minua ei oikein ymmärretty.
Lääkäriperheen kasvattina nuori artistinalku kohtasi paineita ja joskus kritiikkiäkin.
– Päätin jo 8-vuotiaana, että minusta tulee laulaja. Olen aina ollut sellainen vapaa sielu, ja olen saanut siitä kritiikkiä osakseni. Onneksi nykyään myös perheeni arvostaa ja ymmärtää minua ja työtäni, taiteilija huokaisee.
Kritiikistä ja haasteista huolimatta De Coteau on sinnikkäästi edennyt urallaan.
– Suomessa ei ole montaa fado-laulajaa, joten vaikka en ole kovin tunnettu, niin keikoillani on ollut paljon fadosta pitävää yleisöä. Jos olisin iskelmä- tai poplaulaja, niin olisin vain yksi rivistä. Mielestäni on hyvä löytää oma erikoisalueensa, ja kehittää itseään siinä.
Hän on myös oppinut kantapään kautta, että fado-esiintyminen vaatii veronsa.
– Joskus olen antanut itsestäni yleisölle niin paljon, että olen ollut monta päivää aivan poikki. Esiintyjän onkin korvaamattoman tärkeää pitää huolta itsestään: ei saa riidellä liikaa, pitää syödä terveellisesti sekä nukkua hyvin ja elämässä pitää olla paljon rakkautta, seksiä sekä kaikkea, mikä tekee onnelliseksi. Ensin on kerättävä omat energiavarastot täyteen – vasta sitten voi antaa itsestään jotain muille.
KUKA:
Anita De Coteau, 36
– fado-laulaja
– Asuu Fuengirolassa
– Esiintyy Frame Galleriassa 24.3.
Marena Ahonen