-Euroviisut on yhteisöllinen tapahtuma, jossa on valtavan hyvä yhteishenki viisufanien kesken. Ihmiset tsemppaavat toisiaan kansallisuudesta riippumatta, kuvailee Lissabonissa Radio Suomen viisukirjeenvaihtajana yleisöä palvellut Aki Karjalainen.
Päätyökseen Karjalainen toimii Yle Jyväskylän ja Yle Mikkelin päällikkönä.
-Välitin tunnelmia, seurasin puheita Saarasta ja haastattelin viisufaneja, kotimatkallaan Fuengirolassa poikennut radioammattilainen summaa kiireisen pestinsä.
Aikaisempaa vastaavaa kokemusta Karjalaisella on Tukholman ja Helsingin Euroviisuista.
Karjalaiseen teki tälläkin kertaa vaikutuksen se, miten intohimoisesti viisuväki suhtautuu tapahtumaan.
-Ihmiset tulevat spontaanisti juttelemaan ja kyselevät kansallisuutta. Intensiivinen tunnelma vie kyllä täysin mukanaan.
Massiivinen tapahtuma
Karjalainen toteaa, että Suomesta käsin ja ylipäätään television kautta seurattuna Euroviisutapahtuman huikeat mittasuhteet jäävät helposti hahmottamatta.
-Paikan päältä seurattuna Euroviisut olivat jälleen massiivinen, valtavia alueita kattava tapahtuma, jossa on paljon erilaisia ohjeistapahtumia.
Lissaboniin oli esimerkiksi pystytetty viisukylä klubeineen, joissa nähtiin tämän vuoden esiintyjien lisäksi aikaisempien vuosien esiintyjiä sekä paikallisia artisteja. Tapahtuman laajuudesta kertoo sekin, että pelkästään kansainvälisiä toimittajia oli paikalla noin puolitoista tuhatta.
-Suomessa Euroviisut ovat jonkinlainen karnevaali, mutta tosiasiassahan ne ovat maailman suurin kevyen musiikin tapahtuma, jonka monet maat ottavat todella vakavasti. Esimerkiksi Ruotsissa artistit kilpailevat siitä, kuka pääsee edustamaan maata.
Aki Karjalainen antaa työnantajalleen Ylelle kiitosta siitä, että tänä vuonna Suomessakin oli oivallettu tapahtuman mittasuhteet oikein ja panostettu sen mukaisesti.
-Euroviisuissa on mukana paljon isoja firmoja ja taustalla solmitaan ahkerasti suhteita, joiden pohjalta artistit pääsevät urallaan eteenpäin. Esimerkiksi Celine Dion on entinen Euroviisu-voittaja, Karjalainen mainitsee.
Terrorismin uhkaan oli Lissabonissakin varauduttu tiukoin ja kaikkialla näkyvin järjestelyin.
-Silti häirikkö pääsi lavalle ja kaappasi Englannin edustajalta mikrofonin. On käsittämätöntä, miten se saattoi tapahtua, Karjalainen ihmettelee.
Häiriötilanteessa tuli hänen mukaansa upeasti esiin se, miten viisufanit elävät vahvasti tilanteen mukana. Kun esiintyjä ei hetkeen voinut itse laulaa, yleisö alkoi voimakkaasti laulaa tämän puolesta.
-Se oli spontaani reaktio, mutta yleisö saa kyllä järjestäjiltä jatkuvasti toimintaohjeita. Esimerkiksi Suomen esityksen aikana yleisöä kehotettiin laittamaan kännykän valo päälle.
Saaralta puuttui säröä
Saara Aallon lavaesiintymistä euroviisuyhteisö kommentoi Karjalaisen mukaan kaikin puolin myönteisesti.
-Siitä pidettiin ja se oli erittäin onnistunut esitys kaikkinensa. Lisäksi Saara esiintyi tosi hyvin myös oheistapahtumissa. Erityisesti 34 kielellä esitetty Monsters oli ansiokas veto, johon moni ei olisi pystynyt. Saara on kieltämättä poikkeuksellisen lahjakas.
Mikä sitten meni pieleen, kun Suomi ei menestynyt tänäkään vuonna?
-Tiettyä säröä Saaran esitykseen olisi ehkä kaivannut. Olisiko itse Euroviisu-esitys voinut olla 34 kielellä? Karjalainen puntaroi.
Viisut voittanut Israel sai hänen mukaansa tunnelman kattoon.
-Siinä oli särmää ja erilaisuutta, Karjalainen summaa.
Karjalaisen oma suosikki vaihteli kisan edetessä.
-Toivoin, että Kypros olisi voittanut. Olisin päässyt ensi vuonna sinne, hän nauraa.
Kommentti kertoo Karjalaisen viihtyvän lämpimillä leveysasteilla. Fuengirolassa hän on jo vuosien ajan viettänyt lomiaan vähintään pari kertaa vuodessa. Työskennellessään vielä Kajaanissa toimivassa radio Kajauksessa hän toteutti kuuntelijamatkoja Aurinkorannikolle.
-Nykyisin Suomessakin tunnetaan jo Aurinkorannikon monipuolisuus, toteaa myös Fuengirolasta aikanaan radio-ohjelmia tehnyt Karjalainen.
Tiina Piha