Pikauutiset

Espanjan uutiskatsaus 7.2.2020

 

Uusi tutkimus osoittaa kimalaiskantojen romahtaneen suuresti eri maantieteellisillä alueilla kuten Espanjassa. Paikoin kannat ovat romahtaneet jopa yli 40 %.

Kommentti: Vaikka asia ei ole Espanjassa niin dramaattinen jossa kannat ovat huvenneet hieman alle 20 %, niin saattaa ilmiö tulevaisuudessa vaikuttaa vaikeasti ennakoitavalla tavalla maan maatalouteen ja elintarviketeollisuuteen.

Jalkapallo puhuttaa taas tänään mediassa suurestikin, sillä maan suurseurat FC Barcelona ja Real Madrid tippuivat eilen ulos Espanjan cupista.

Kommentti: Asiasta jauhettaneen koko viikonloppu ja eniten puhuttanee spekulaatiot Mesin mahdollisesta siirrosta keväällä, jolle ei ole olemassa kuitenkaan mitään faktaperusteita.

Fuengirolaan sijoittuva uusi suomalainen poliisisarja on saanut kovaa kritiikkiä Suomessa. Yhden näkökulman asiasta voi lukea linkistä: https://www.aamulehti.fi/a/f71b4865-3f22-4da7-a261-3a5d656f5798

Espanjan pörssi on tällä hetkellä korkeimmillaan kolmeen vuoteen. Asiaan vaikutti todennäköisesti Kiinan pörssin romahdus alkuviikosta koronaepidemiaan liittyen, jonka johdosta kv-pääomaa pakeni Euroopan pörsseihin. Toinen merkittävä pörssiä nostanut seikkaa on Espanjan uuden ”sosialistihallituksen” odotettua maltillisemmat uudistukset maan sisäpolitiikassa. Esimerkiksi minimipalkkoja nostettiin vähemmän, mitä yleisesti luultiin ja eläkkeitä tuskin korotetaan kovinkaan avokätisesti. Espanjan valtionvelka on silti todella suuri ja lähestyy 100% suhteellista rajapyykkiä.

Kommentti: ”Sosialistihallinto” lienee tehnyt useita kulissien takaisia kompromisseja elinkeinoelämän ja muiden poliittisten tahojen kanssa, jotta hallitus ylipäätään saatiin aikaan. Hallitus yrittänee tällä hetkellä epätoivoisesti vakiinnuttaa asemaansa, joten se joutuu tekemään kompromisseja joka suuntaan. Ilmeisesti pörssisijoittajat pitävät em. asiaa positiivisena ja ovat sijoittaneet rohkeammin pörssiin talouden näkymien pysyessä jokseenkin hyvinä ja vakaina. Talouden odotetaan kasvavan seuraavana kahtena vuotena noin 2 %. Suurin haaste saattaa kuitenkin olla valtion eläkkeidenmaksukyky. Eläkeläiset odottavat sosialisteilta eläkkeisiin luvattuja korotuksia. Tämä aiheuttaa hallitukselle paineita, sillä eläkemenojen lisäykseen ei ole varoja, vaan ne pitäisi rahoittaa velalla. Luultavasta lukumääräisesti suuri eläkeläisten joukko määrittää hyvin pitkälle seuraavien vaalien tuloksen, joka riippuu pitkälle tulevien eläkkeiden tasosta suhteessa maan hintatasoon.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Mitä pidit jutusta?
+1
8
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kenen siivellä?

Finnair ilmoitti viikko sitten vähentävänsä lentovuorojaan entisestään lokakuusta alkaen. Ikävästi leikkaukset...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa