Uutiset

Esittääkö Suomen hallitus maastamuuttoveroa?

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään selvityksen, jossa tutkaillaan arvonnousuveroa maasta pois muuttaville. Lähes kaikissa länsimaissa tällainen vero on jossain muodossa käytössä.

 

Selvityksen mukaan ulkomaille muuttavilta olisi mahdollisuus periä veroa myyntivoitoista, perinnöistä ja lahjoista niiden suomessa tapahtuneen arvonnousun perusteella. Veron tarkoitus olisi sulkea porsaanreikä, jolla rikkaat yksilöt voisivat välttää tiettyjä veroja muuttamalla ulkomaille. Ministeriö ei usko tämän tyyppisen veron tuottavan paljoakaan valtion kassaan. Selvityksen mukaan verolle ei olisi ainakaan EU:ssa lainsäädännöllisiä esteitä.

Arvonnousuverossa ulkomaille muuttavaa verotettaisiin omaisuuden arvonnoususta siltä ajalta, kun hän on hallinnut omaisuuttaa Suomessa oleskellessaan.

Valtiovarainministeriö ei varsinaisesti suosittele veron käyttöönottoa, pikemminkin se kehoittaa seuraamaan tilannetta ja tutkia olisiko vero joskus tulevaisuudessa järkevä ja oikeudenmukainen. Ministeriön selvityksen mukaan siinä olisi paljon ongelmia. Verotus muuttuisi monimutkaisemmaksi ja sillä voisi olla jopa negatiivisia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn.

Ministeriö tutki selvitystään varten 16 länsimaan verotusta. Myös Yhdysvallat oli mukana selvityksessä. Ainoastaan Portugalissa, Sveitsissä ja Italiassa ei ollut lainkaan järjestelmää, joka verottaa maasta muuttavien omaisuuden arvonnousua.

Suomessa asia nousi esille, kun Rinteen hallitusohjelmaan kirjattiin selvitystyön aloittaminen maastamuuttoverosta. Nyt on selvitykset tehty ja hallituksen on aika päättää lähteekö se edistämään veron käyttöönottoa.

Kun asia viimeksi oli esillä, se herätti kiihkeää keskustelua. Kateusvero oli usein käytetty sana käydyissä keskusteluissa.

Mitä pidit jutusta?
+1
9
+1
0
+1
4
+1
1
+1
2
+1
14

Kolumnit

Pääkirjoitus

Herätään henkiin

  Seitsämän kuukautta sitten Espanjassa otettiin käyttöön poikkeustilalait. Poikkeustila julistettiin perjantaina...

Viikon kysymys

Mikä maa on mielestäsi hoitanut koronakriisiä parhaiten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa