Pikauutiset

Espanjan uutiskatsaus 3.3.2020

 

Pohjois-Espanjan osiin on annettu lukuisia myrskyvaroituksia ja tuulen nopeuden odotetaan nousevan jopa tasolle 130 km/h. Aaltojen korkeuden odotetaan nousevan jopa 5-7 metrin korkuisiksi.

Espanjassa koronavirustartuntoja on jo yli 120 ja määrä kasvaa tasaisesti. Virus on levinnyt miltei koko maahan, myös Fuengirolan alueelle, jossa vahvistettuja tapauksia on lähteestä riippuen kolme. Uutena kohteena Mallorca, jossa todettiin juuri ensimmäiset tapaukset. Jos viruksen levinneisyys Espanjan maaperällä kiinnostaa, niin oheisessa linkissä on karttakuva, jossa levinneisyys on kuvattu: https://www.rtve.es/noticias/20200303/mapa-del-coronavirus-espana/2004681.shtml

Kommentti: Koronavirukseen liittyvässä uutisoinnissa sotketaan nykyään globaalilla tasolla kaksi keskeistä seikkaa likipitäen täysin. Se että joku kantaa virusta, jonka nimi on siis SARS-CoV-2 ei tarkoita automaattisesti sitä, että henkilö sairastuu ”tautiin” nimeltään Covid-2. Suomessa esimerkiksi THL kieltäytyy käyttämästä maailmalla ja Euroopassa vahvistettua terminologiaa kyseisen epidemian (Pandemian?) suhteen. Viruksen kantaja ei ole siis sama asia kuin taudin kantaja. Tosin nimeämällä kaikki viruksen kantajat sairastuneiksi, voi olla helpompi perustella suurempia määrärahoja…

Alicanten alueella poliisi on paljastunut huumausaineisiin liittyviä kätköjä. Kätköt olivat poliisille varsin haastavia, sillä rikolliset olivat valaneet huumeet marmoroitujen betonikuutioiden sisälle, jotka tuotiin alustavien tietojen mukaan Meksikosta. Tähän mennessä kuutioista on löytynyt yli 700 kiloa amfetamiinia.

Malagan poliisi on pidättänyt neljä hollantilaisnuorta paikallisen ammattiautoilijan ryöstöstä. Nuoret olivat saaneet saaliikseen noin 190 euroa rahaa ja odottavat tällä hetkellä oikeudenkäyntiä.

Espanjan on tiukentanut tänään sukupuolten tasa-arvoon liittyvää lainsäädäntöään uuden ministeri Irena Monteron johdolla. Lain tavoitteena on kitkeä parisuhdeväkivaltaa ja parantaa naisten oikeuksia ja asemaa Espanjassa, joka tunnetaan varsin patriarkaalisena maana.

Espanjaa saattaa rajoittaa Italiasta tulevien henkilöiden pääsyä maahan. Esimerkiksi jalkapalloon liittyviä Italiasta saapuvia faneja ei välttämättä päästetä maahan.

Kommentti: Italia maksanee asian suhteen potut pottuina sopivan tilanteen tullen.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Mitä pidit jutusta?
+1
45
+1
2
+1
1
+1
3
+1
6
+1
1

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet kellojen siirtämisestä talvi- ja kesäajan välillä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa