Espanjan rokotusohjelma sekavassa tilanteessa

 

AstraZenecan rokotteita on luvattu Espanjaan 350.000 annosta viikossa. Viimeisimmässä lähetyksessä saapui alle puolet tästä määrästä.

Janssenin yhdellä annoksella suojan antavan rokotteen odotettiin vauhdittavan Espanjan rokoteohjelmaa merkittävästi. Tämän viikon alussa maahan piti saapua 300.000 annosta Janssenia. Ei saapunut yhtään.

Molempien rokotteiden suhteen logistiikka ei suinkaan ole ainoa, eikä edes pahin ongelma. Sekä AstraZenecaan että Janssenin on yhdistetty harvinaisia veritulppatapauksia, joiden vuoksi AstraZenecan jakelu oli Espanjassa vähän aikaa pysähdyksissä, ja Janssenin jakelua ei ole päästy edes aloittamaan.

- Mainos -

Tilanne on hankala monella tavalla. EU on toistaiseksi myöntänyt myyntiluvan neljälle koronarokotteelle, joista kahden kanssa on nyt ongelmia. Tämä ei voi olla näkymättä rokotustahdissa. Laumasuojan lykkääntyminen puolestaan vaarantaa esimerkiksi Andalusialle elintärkeän kesän turistikauden.

Tilanteen helpottamiseksi Andalusian, Madridin ja Katalonian itsehallintoalueet ovat pyytäneet terveysviranomaisilta lupaa pidentää ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välistä aikaa 21 vuorokaudesta 42 vuorokauteen. Näin käytettävissä olevilla Pfizerin ja Modernan rokotteilla saataisiin annettua suojaa, joskaan ei täysitehoista, useammille ihmisille.

Vastaava käytäntö on käytössä jo nyt monessa maassa, ja sillä on myös Euroopan lääkeviraston hyväksyntä. Esimerkiksi Suomessa ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väli on alusta asti ollut 12 viikkoa.

Espanjan terveysministeriö ei vetoomukseen kuitenkaan suostunut, ainakaan toistaiseksi. Samassa yhteydessä terveysministeri Carolina Darias hylkäsi myös Andalusian ja Madridin ehdotuksen siitä, että alle 60-vuotiaat voisivat halutessaan ilmoittautua vapaaehtoiseksi ottamaan vastaan AstraZenecan ja Janssenin rokotteita, häviävän pienen riskin kirjallisesti hyväksymällä.

Tilanne on hankala myös niille lukuisille espanjalaisille, jotka ovat jo saaneet ensimmäisen annoksensa AstraZenecan rokotetta, mutta muutosten vuoksi eivät nyt saakaan toista annosta, koska kyseistä merkkiä annetaan tällä hetkellä vain 60 vuotta täyttäneille. Näitä ihmisiä on yli kaksi miljoonaa, pääosin opettajia, poliiseja, palomiehiä ja muita tärkeiden ammattien edustajia, joita alettiin rokottaa AstraZenecalla silloin kun ajateltiin sen olevan turvallisinta alle 55-vuotiaille.

Millä rokotteella ja millä aikataululla he saavat toisen annoksensa?

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...