Espanjalaista parlamentarismia

 

Espanjan demokratia on nuori. Vasta 1970-luvulta alkaen maassa on harjoiteltu parlamentarismin sääntöjä ja käytäntöjä. Kovin hyvin vallan kolmijako ei ole Espanjaan istunut, siitä kertoi torstainen parlamentin äänestys, jossa pääministeriksi valittiin Pedro Sánchez.

Pääministeriksi valintaa edelsi ennen näkemätön lehmänkauppojen ketju. Virkaa tekevä pääministeri Sánchez pääsi neuvottelemaan hallituskoalitiosta, kun kevään parlamenttivaalit voittanut PP ei onnistunut saamaan parlamentin enemmistöä taakseen.

Sánchez todellakin otti pääministerineuvottelut tosissaan. Ainakin ulkopuoliselle maahanmuuttajalle koko prosessi on näyttäytynyt irvokkaana demokratian häpäisynä. Mitä tahansa luvataan, jotta pääministerin virka-asunnon avaimet pysyvät Pedron taskussa.

- Mainos -

Perinteisesti on ajateltu, että parlamentarismiin kuuluu vallan kolmijako. Osat ovat lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta. Tällä kertaa Espanjassa ainakin tuomiovalta poljettiin totaalisesti mutaan. Espanjan oikeusoppineet ovat arvostelleet Sánchezin päätöksiä armahtaa satoja maan perustuslakia törkeästi rikkoneita ihmisiä.

Tässä näytelmässä ei keskusteltu siitä, pitäisikö Kataloniassa sallia esimerkiksi kansanäänestys alueen itsenäistymisestä. Tässä keskusteltiin siitä, kuuluuko poliitikoille oikeus armahtaa rikollisia. Sánchezin tulkinnan mukaan kuuluu. Voi tosin olla, että Pedro on sopinut jo kansanäänestyksestä ja Katalonian mahdollisesta itsenäistymisestäkin. Mikään uusi asia ei enää pysty tämän teatterin jälkeen yllättämään.

Kuten alussa todettiin, Espanjan demokratia on nuori, pelisääntöjä haetaan vielä. Asioista, joista nyt käytiin hallitusneuvottelut ei kysytty kansalta parlamenttivaaleissa.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista