Espanja tunnustaa palestiinalaisvaltion virallisesti vielä toukokuussa

Espanja on liittymässä mm. Irlannin ja Norjan kanssa niiden maiden joukkoon, jotka tunnustavat virallisesti palestiinalaisvaltion aseman.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Pääministeri Pedro Sánchez

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti keskiviikkona 22.5. parlamentin alahuoneessa, että Espanja tunnustaa Palestiinan valtion virallisesti 28. toukokuuta. Tämä diplomaattinen ele hyväksytään ensi viikon kabinettikokouksessa.

Päätös tarkoittaa sitä, että Espanja seuraa muun muassa Norjan ja Irlannin mallia. Norjan ja Irlannin vastaavat ilmoitukset ovat herättäneet odotettua närää Israelissa, ja molempien maiden suurlähettiläät on Israelin toimesta kutsuttu puhuteltavaksi.

Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa Espanjan ja Israelin välisiin suhteisiin.

Espanjassa valtioiden tunnustaminen kuuluu hallituksen yksinomaiseen toimivaltaan, eikä se edellytä kongressin äänestystä. Pääministeri Sánchez kuitenkin lupasi tiedottaa asiasta poliittisille ryhmille ja viedä keskustelun parlamentin istuntosaliin.

- Mainos -

”Turvallisempi ja vakaampi Välimeri”

Pääministeri perusteli tunnustuspäätöstä kolmella argumentilla: ”rauha, oikeudenmukaisuus ja johdonmukaisuus”.

– Teemme sen oikeudenmukaisuuden vuoksi. Olemme yli puolen vuosisadan ajan antaneet YK:n päätöslauselmien ja kansalaisjärjestöjen valitusten jäädä huomiotta. Se ei anna palestiinalaisille takaisin aikaa tai menetettyjä ihmishenkiä. Toivomme kuitenkin, että se antaa heille toivoa ja arvokkuutta, että se kertoo heille, että olemme kanssanne ja että tunnelin päässä on valoa, Sánchez totesi julkilausumassaan.

– Aiomme tunnustaa Palestiinan, koska se on oikein ja koska uskomme, että se auttaa rakentamaan turvallisemman ja vakaamman Välimeren, pääministeri jatkoi.

Hän myös muistutti, että Palestiinan aseman tunnustamalla Espanja liittyy niiden yli 140 maan joukkoon, jotka jo tunnustavat Palestiinan valtion ja siihen laajaan enemmistöön, joka on jo äänestänyt YK:ssa Palestiinan hyväksymisen puolesta täysivaltaisena jäsenvaltiona.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *