Espanjan rannoille on myönnetty tälle vuodelle ennätykselliset 642 sinistä lippua. Espanja on ollut Blue Flag -rantojen johtava maa vuodesta 1994 alkaen.
Tämä tunnustus myönnetään rannoille, jotka täyttävät tiukat vaatimukset veden laadun, turvallisuuden, ympäristöjohtamisen ja saavutettavuuden osalta.
Eniten sinilippurantoja on Espanjassa Valenciassa 143, Andalusiassa 138, Galiciassa 108, Kataloniassa 101 ja Baleaareilla 32.
Fuengirolan kaikki rannat ovat Blue Flag -palkittuja
Valencian itsehallintoalue: Johtaa 143 sinisellä lipulla, joista 89 sijaitsee Alicanten maakunnassa. Uusia tunnustuksia saivat muun muassa El Bol (Altea), Punta Negra (Dénia) ja Ortigues-Campo (Guardamar del Segura).
Andalusia: 138 sinistä lippua, mukaan lukien uudet rannat kuten Los Monteros (Marbella) ja Cenicero-Las Dunas (Torrox-Costa).
Galicia: 108 tunnustusta, vaikka määrä laski kuudella edellisvuoteen verrattuna. Sanxenxo ja Vigo ovat alueen kärjessä.
Katalonia: 101 sinistä lippua, joista uusia ovat Varador ja Callao (Mataró) sekä Barques-Estació (Sant Andreu de Llavaneres).
Kanariansaaret: 47 tunnustusta, mikä on yhdeksän vähemmän kuin vuonna 2024. Gran Canaria johtaa 14 rannalla, kuten Las Nieves (Agaete) ja Melenara (Telde).
Baleaarit: 32 sinistä lippua, joista 20 sijaitsee Mallorcalla.
Fuengirolassa kaikki kaupungin seitsemän pääasiallista rantaa palkittiin sinisellä lipulla – jo kuudentena vuotena peräkkäin. Palkitut rannat ovat Carvajal, Torreblanca, Los Boliches–Las Gaviotas, San Francisco, Fuengirola, Santa Amalia ja Castillo–Ejido.
Fuengirolan rantaviiva ulottuu noin seitsemän kilometrin matkalle, ja sen kaikki osat ovat yhdistetty pitkällä rantapromenadilla, jota pitkin kulku on helppoa myös liikuntarajoitteisille.
Lue myös: Tällaiset rannat hellivät auringonpalvojia Fuengirolassa – laita varpaat hiekkaan ja lue listaus
Espanjassa 15 prosenttia maailman sinilippurannoista
Blue Flag -lippu salossa on osoitus esimerkillisestä ympäristötyöstä ja konkreettinen signaali kävijöille kohteen turvallisuudesta ja maksuttomasta ympäristökasvatuksesta. Blue Flag -uimarannat täyttävät niin ikään tiukat kriteerit uimaveden laadun osalta.
Kesäkaudella 2025 suomalaisten suosituimmista matkakohteista yksin Turkista löytyy 577 Blue Flag -uimarantaa, Kreikasta 625, ja Espanjasta jopa 642 Baleaarit ja Kanarian saaret mukaan luettuna.
Suomessa Blue Flag -rantoja on vain yksi
Espanjan ennätysluku ei ole yllätys, sillä maa on johtanut tilastoja jo vuodesta 1994 saakka ja edustaa noin 15 prosenttia kaikista maailman Blue Flag -kohteista.
Suomessa Blue Flag liehuu edellisvuosien lailla Yyterin uimarannalla Porissa Se on siis Suomen ainoa sinilippuranta.
Lue myös: Aurinkorannikon hiekkarannat kunnostetaan miljoonahankkeella
Blue Flag on takuu rannan puhtaudesta ja turvallisuudesta
Lippu on takuu puhtaasta uimavedestä, hyvin hoidetuista tiloista ja turvallisista olosuhteista kaikille vierailijoille, kertoo Espanjan matkailutoimiston Helsingin toimiston johtaja Julio Enrique Jiménez Novella.
– Valitsemalla Blue Flag -uimarannan kyse ei ole vain maisemasta, hän huomauttaa.
Blue Flag -uimaranta on helppo tunnistaa salossa liehuvasta lipusta sekä infokartasta, josta näkyy mm. valvotun ranta-alueen rajat, uimavalvojien läsnäoloaika sekä vedenlaatumittausten tulokset.
Veneilijöille Blue Flag -lippu satamassa kertoo mm. jätteen kierrätysmahdollisuuksista ja veneiden käymäläjätteen vastaanottopisteestä. Blue Flag -käyntisatamia on kaudella 2025 yhteensä 736 ympäri maailman.
Lipun tausta on Ranskassa
Ranskasta vuonna 1985 alkunsa saaneesta Blue Flagista on kasvanut yksi maailman tunnetuimmista ympäristömerkeistä rantojen, vierasvenesatamien ja vastuullisen veneilymatkailun toimijoille. Suomessa Blue Flag on osa Going Green Oy:n ympäristömerkkivalikoimaa, johon kuuluvat myös Green Key ja Green Activities -sertifikaatit.
Blue Flag -ohjelmaan voivat hakea kaikki uimarannat ja vierasvenesatamat, mutta merkin saadakseen pitää täyttää kaikki pakolliset kriteerit. Merkkiä haetaan yhdeksi kaudeksi kerrallaan.
Sen myöntää ympäristökasvatusjärjestö Foundation for Environmental Education (FEE International) kansainvälisen Blue Flag -tuomariston päätöksen mukaan kansallisen tuomariston arvion perusteella.
Esimerkiksi Suomen tuomaristo edustaa alan asiantuntijaorganisaatioita: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Valvira, Suomen Suomen Leirintäalueyhdistys ry sekä Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.
Kaikki maailmain kohteet löytyvät listattuina Blue Flag -sivustolta.