”Yhtenä aamuna lapsi ei enää jaksanutkaan vaan kirjaimellisesti lyyhistyi eteisen lattialle itkemään, että mieluummin kuolee, kun että menee kouluun. Tämän jälkeen edettiin hengenveto kerrallaan eteenpäin. Tulevaisuus muuttui yhtäkkiä mustaksi seinäksi, joka on niin likellä, ettei voinut luottaa edes siihen, että lapsi olisi vielä tunnin päästä elossa. Alkoi 24/7 vahtiminen.
On ollut ja on pakko mennä eteenpäin, vaikka ei jaksaisi. Välillä sitä rypee pohjamudassa, itkee pari tuntia, hakeutuu miehen kainaloon nyyhkimään, niistää nenänsä ja sitten taas mennään. Lapset ei anna vaihtoehtoja, on ristiriitaa äärimmäisen rakkaista ja samalla äärimmäisen raskaista tunteista, lapsi ei anna vaihtoehtoa, että joku muu ottaisi vastuuta. Ymmärrys on vahva ja kannatteleva tunne, lapsi ei ole valinnut sairastumistaan. Myös kaikki tieto lisää omaa turvallisuudentunnetta keskellä erilaisia kaaoksia. Välillä raivotaan, sitten jutellaan, kun ollaan taas rauhallisia. Suurimmat toiveet tulevaisuudessa ovat, että lapsi pärjäisi mahdollisimman hyvin, löytäisi jotain onnea omaan elämäänsä ja saataisiin yhdessä koko perhe elää ilman ympärillä olevaa ymmärtämättömyyttä ja pahuutta. Olisi myös ihanaa olla joku päivä pirteä ilman jatkuvaa väsymystä.”
Olen asiantuntijana ja kirjoittajana mukana mielenterveysteemaisessa taideprojektissa: ”Kaamoskansaa tuonen tiellä”. Taideprojekti koostuu kymmenistä akryylimaalauksista, useista taidenäyttelyistä Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan alueella ja suunnitteilla olevasta kirjasta.
Dark naivismi -tyyliset parikymmentä akryylimaalausta nostavat esille kauniilla ja samalla suurrealistisella tavalla raskaat mielenterveysaiheiset teemat. Taiteilija Karoliina Kilpelän taulut kertovat kuvin pelottavista mielen sisäisistä tapahtumista ja niihin liittyvistä tunteista. Kuvat perustuvat parinkymmenen ihmisen anonyymisti kerrottuihin omiin tarinoihin elämän vaikeista asioista ja vaiheista kuten kehohäpeästä, vakavasta masennuksesta ja oman lapsen itsetuhoisuudesta.
Taulut, tarinat ja mukana olevien ihmisten haastattelut tullaan koostamaan vuoden 2026 aikana taide-tiedekirjaksi, jossa kuva- ja sanataiteen keinoin näytetään uniikki tarina ihmisen päänsisäisistä taisteluista kohti jaksamista, selviytymistä ja maailmanmenon jatkumista. Kirjassa nousevat esille mielenterveyshaasteiden vaikutukset ihmisten elämään, myös faktatietoa kaikesta siitä, mistä edelleenkin on helpompi vaieta kuin puhua.
Karoliina Kilpelä on itseoppinut taiteilija, jolla useita aiempia näyttelyitä referenssinä. Karoliina kuuluu kansainväliseen Macabre-galleriaan ja Dark Art Movementiin, ja on Julistamo design printin yksi suunnittelijoista (https://linktr.ee/artbyelvyren).
Taiteella, kulttuurilla ja kaikenlaisella luovalla toiminnalla on tutkimusten mukaan paljon positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Kysymys on tunteiden tunnistamisen, itseilmaisun ja itsetuntemuksen lisääntymisen hyvää tekevistä vaikutuksista. Kulttuuri on myös ihmisiä sosiaalisesti toisiinsa yhdistävää, yksinäisyyttä poistavaa yhteisöllistä toimintaa.
Lisää taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista löytyy osoitteesta:
Taikusydän: https://taikusydan.turkuamk.fi/info/taiteesta-hyvinvointia
Kirjoittaja on psykoterapeutti, työnohjaaja ja luontojoogaohjaaja. Erja pitää Sofia-opistolla kevään 2025 aikana mielenterveysluentoja aiheina psyykkinen hyvinvointi ja pahoinvointi, kriisit, tunteet ja ihmissuhteet.