Joulu on meidän suomalaisten juhlista se rakkain ja rankin. Joku sanoo, että vuoden tärkein juhla, toinen toteaa, että yksi päivä vuodessa, samanlainen kuin muutkin päivät.
Niin tai näin. Tunteita joulu herättää.
Kaupoissa kaikuvat joululaulut kiristävät pinnaa, joka puolella pursuavat enkelit ja tontut ärsyttävät, välkkyvät jouluvalot särkee silmiä. Pitää, täytyy, on pakko. Siivota nurkat, muistaa joulutervehdykset, ostaa lahjoja, leipoa ja kokata. Hankkia joulumieltä muille ja itselle hinnalla millä hyvänsä.
Siitä sitten päästäänkin jo stressiin, ahdistukseen ja pelkoihin. Ehdinkö ja osaanko, rahatkaan ei riitä. Joulumieltä ei löydy, tuntuu, että mieli vaan hajoaa.
Kesken joulukuusen koristelun iskee ikävä ja suru, rakkaimmat ihmiset ovat poissa, uskollisin lemmikki sateenkaarisillalla. Naapurin ikkunoissa loistavat tähdet herättävät muiston yhteisestä kodista, jonne ex-puoliso ja lapset jäivät. Lapsuuden petetyt lupaukset, turhia toiveita täynnä olevat joulupukin kirjeet hiipivät mieleen ostoskeskuksen kiiltävillä käytävillä. Tunne yksinäisyydestä, hylätyksi tulemisesta ei olekaan vain tunne, vaan täyttä totta.
Olisi käännettävä oma sisäinen puhe täysin toiselle kanavalle. Tehdä tästä yhdestä päivästä vuodessa omanlainen. Pitää, täytyy ja on pakko luoda itselle ne pienet hetket, joissa kynttilän sytyttäminen on lohtu, hyräilty joululaulun pätkä lempeä muistutus ajan kulumisesta myös eteenpäin ja suklaapalan suussa sulaminen silitys omalle poskelle.
Muita ihmisiä ympärillä on monenlaisia, kaikenlaisia, kuka muistojensa ja kuka taakkojensa kanssa, joku yksinäisenä ja toinen läheistensä kanssa.
Hymy, silmiin katsominen, toisten auttaminen, aikansa antaminen, muiden joukkoon hakeutuminen. Yhteisöön kuuluminen.
Jos kuitenkin synkkyys mielessä on kovin syvää ja oma sisäinen puhe ei kanna eteenpäin, pitää, täytyy ja on pakko hakea tukea ja apua. Kääntyä jonkun kuuntelevan puoleen.
Ei koskaan ole liian myöhäistä tehdä itselleen parempi joulu.
Kirjoittaja on psykoterapeutti, työnohjaaja ja luontojoogaohjaaja.
Erja pitää Sofia-opistolla kevään 2025 aikana mielenterveysluentoja aiheina psyykkinen hyvinvointi ja pahoinvointi, kriisit, tunteet ja ihmissuhteet.