Costa de la Luz – Valon rannikon uskomattomat hiekkarannat

Espanja ja erityisesti Andalusia tunnetaan rantalomakohteena. Eikä suotta, upeita hiekkarantoja riittää kilometritolkulla. Aurinkorannikolta kannattaa joskus vierailla myös Costa de la Luzilla, Atlantin rannalla.

Atlantti on tunnetusti suuri valtameri. Meren tuoksu, äänet, sen liikkeet ja myös hiekkarannat poikkeavat merkittävästi Välimeren rannoista. Ottamatta mitään pois Aurinkorannikon hienoilta rannoilta, Costa de la Luzin rannat ovat monella tapaa vaikuttavampia.

Hiekkarannasta voi nauttia monella tapaa

Costa de la Luz kääntyy suomeksi vaikkapa nimellä Valon rannikko. Sitä se todella on, rannan suunta on länteen, joten käytännössä aurinko paistaa rannalle koko päivän hamaan upeaan auringonlaskuun saakka.

Maantieteellisesti Valon rannikko sijoittuu Tarifan ja Huelvan välille. Aktiivisin alue on kuitenkin reilun sadan kilometrin pätkä Tarifasta Cadiziin.

Mikä näistä Atlantin rannoista tekee niin vaikuttavia? Tekijöitä on monia, nostetaan tuon jatkuvan auringonpaisteen lisäksi esille muutama asia.

Hiekka

Atlantin rantojen hiekka on Välimeren rantoja hienompaa ja pienirakeisempaa. Tämä johtuu vuorovesi-ilmiöstä ja tuulisista olosuhteista. Näillä rannoilla hiekka on vuosimiljoonien aikana hioutunut ihanan pehmeäksi.

Koska hiekka on niin hienoa, se pakkautuu kastuessaan sopivan kiinteäksi alustaksi. Atlantin rannalla kävely on helppoa, hiekka ei upota liikaa mutta joustaa sopivasti. Näillä rannoilla ihmiset liikkuvat enemmän kuin Välimerellä. Pitkillä, kymmenien kilometrien rannoilla voisi kävellä ja nautiskella helposti koko päivän.

Hiekka Atlantin rannalla on pehmeää ja mukavaa kävellä

Koko

Edellä mainittua hiekkaa Valon rannikolla on riittämiin. Suurimmassa osassa rannikkoa varsinaisen rantakaistaleen jälkeen hiekka jatkuu laajana dyynialueena. Jos tykkää auringonpalvonnasta kaikessa rauhassa, dyynien lomasta löytyy rauhaisia paikkoja.

Itse vesiraja on Atlantin rannalla elävä. Kun on laskuveden aika, hiekkaranta saattaa olla lähes kilometrin levyinen. Kun nousuvesi iltapäivällä alkaa vallata alaa, ranta kapenee huomattavasti. Silti nämä hiekkarannat ovat aina uskomattoman isoja ja laajoja.

Vuorovesi jättää rannalle altaita joissa esimerkiksi lapset voivat turvallisesti leikkiä vesileikkejään

Aallot

Valtameri on harvoin tyyni. Joitain maininkeja lyö rantaan lähes aina, usein aallot ovat pieniä maininkeja isompia.

Aallot ja lähes jatkuvasti mereltä käyvä tuuli tekevät Valon rannikosta surffareiden paratiisin. Rannikon eteläpäässä Tarifassa on kitesurffareiden mekka ja vähän pohjoisempana El Palmarin rannalla kokoontuvat lainelautailijat. Olosuhteet näille harrastuksille ovat täydelliset.

Atlantin tuuli ja aallot tarjoavat hienot harrastusmahdollisuudet

Tässä erillinen artikkeli El Palmarista:

 

El Palmar – Surf city here we come…

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...