B9

Folaatti on ihmiselle välttämätöntä. Sitä tarvitaan muun muassa punasolujen muodostukseen, aivojen aineenvaihduntaan, DNA:n toimintaan ja suolahapon syntymiseen vatsassa. Elimistön folaattivarastot sijaitsevat maksassa.

Puutteellisen folaatin saannin on todettu aiheuttavan riskin sikiön hermostovaurioihin ja sillä on mahdollisesti vaikutusta myös eräiden syöpien syntyyn. Joidenkin tutkimusten mukaan foolihappolisä näyttäisi edistävän valtimoiden sisäseinämän endoteelin toimintaa, mikä vähentää valtimonkovettumataudin ja aivohalvauksen riskiä.

Folaatin puute voi johtaa monimuotoisiin terveysongelmiin. Folaatin puutoksen oireita ovat muun muassa:

-megaloblastinen anemia
-ruuansulatuskanavan solujen vaurioitumisesta johtuva ravintoaineiden imeytymisen heikkeneminen
-immuunipuolustuksen heikkeneminen
-ihomuutokset
-lihasheikkous
-kasvun hidastuminen
-hermosto-oireet
-suun limakalvomuutokset
-masennusoireet ja alakuloinen mieli
-suun ja kielen haavaumat
-makrosyyttinen anemia
-hengenahdistus
-raajojen heikkous ja tuntohäiriöt (perifeerinen neuropatia)
-väsymys
-muistihäiriöt
-päänsärky
-ärtyisyys
-käytöshäiriöt
-sekavuus

- Mainos -

Ihminen ei itse pysty muodostamaan folaattia ja siksi sitä täytyy saada ravinnosta.

Folaatti kuuluu vesiliukoisiin B-vitamiineihin. Ne eivät B12-vitamiinia lukuun ottamatta varastoidu elimistöön merkittävissä määrin, vaan poistuvat sieltä virtsan mukana.

Aikuisille folaatin saantisuositus on 300 μg eli mikrogrammaa vuorokaudessa ja hedelmällisessä iässä oleville naisille 400 µg/vrk. Moni ei tähän yllä.
Suosituksen mukaisesti folaattia saa Suomessa vain viisi prosenttia naisista ja 21 prosenttia miehistä.

Aikuisella folaatin puutoksen näkyvin oire on niin kutsuttu megaloblastinen anemia. Siinä veren punasolut kasvavat jättikokoisiksi mutta eivät muodostu kunnolla, jolloin hemoglobiinitaso laskee.
Tämä tuntuu hengästymisenä, väsymyksenä, kalpeutena, ärtyisyytenä ja jaksamattomuutena. Joskus harvoin suupielet halkeilevat ja kielen pinnalla voi olla muutoksia.

Folaatin puute on yhdistetty myös syövän syntyyn. Jos folaatista on puutetta, dna ei pysty toimimaan normaalisti. Se voi johtaa syövälle altistavien geenien ylitoimintaan ja siltä suojaavien geenien alitoimintaan.

Folaatin saanti vaikuttaa niin ikään aminohappo homokysteiinin määrään elimistössä. Sen pitoisuus veressä on suurentunut sydän- ja verisuonitauteihin sairastuneilla. Folaatilla homokysteenipitoisuus saadaan laskemaan.

Väestötutkimuksissa on todettu, ­että riittävä folaatin saanti johtaa pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan niukka folaatin saanti saattaa suurentaa masennuksen ja dementian riskiä. On esitetty, että tämäkin johtuisi homokysteiinin määrän kasvusta. Sillä voi olla haitallisia vaikutuksia myös mielialaan ja hermostoon ja sitä kautta aivoterveyteen.

- Mainos -

Runsas folaatin saanti on melko hyvä terveellisen ruokavalion osoitin. Folaatin saanti on vähäistä, jos yleisesti terveelliseksi tiedettyjä kasvikunnan ruokia on vain vähän ruokavaliossa. Hedelmällisessä iässä olevalle pienikokoiselle naiselle voi olla joskus melko haasteellista saada tuo suositettu 400 mcg:n tavoite täyteen. Se vaatii terveellistä syömistä.

Jos ruokavalio ei sisällä riittävästi folaattia, on todennäköistä, että siitä puuttuu myös monia muita tärkeitä ravintoaineita.

Folaatin puutteellinen saanti voi johtua myös normaalista ikääntymisestä. Kun ihminen ikääntyy, ravintoaineiden imeytyminen heikentyy jonkin verran.

Folaatin puutos voi johtua monesta eri syystä. Yleisin syy on yksipuolinen, huonosti koostettu tai liharuokiin painottuva ruokavalio.

Ravintolisissä käytetään yleensä folaatin synteettistä muotoa, foolihappoa. Jos oma folaatin saanti mietityttää, foolihappoa voi hyvin ottaa myös purkista, kunhan ei ylitä turvallisen saannin ylärajaa, joka on 1 000 mikrogrammaa vuorokaudessa. Yleensä ravintolisissä on 400 mikrogrammaa foolihappoa.

Vaikka synteettinen-sanalla saattaa olla huono maine, pieninä määrinä käytettynä foolihappo on aivan yhtä hyvä vaihtoehto kuin luontainen folaatti. Foolihappovalmisteet myös säilyvät pitkään purkissa käyttökelpoisina.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...