Henkilökuvat

Aurinkovoimalla käyvä monitoiminainen

Kun kaiken kiireen keskellä siunaantuu vapaa-aikaa, Minttu Bickerton käyttää sen mielellään rannalla, ellei sitten lue tai nuku. (Kuva: Virpi Pietarinen)

Minttu Bickerton on ehtinyt 43 ikävuoteen tehdä ja nähdä melkoisesti. Monen muun Aurinkorannikolla asuvan suomalaisen tavoin hänet on tänne tuonut mukavamman ilmaston kaipuu. Matka Parikkalasta Fuengirolaan ei kuitenkaan ole taittunut ns. linnuntietä. Ei maantieteellisesti, eikä ajallisesti.

 

– Parikkalasta lähdin jo parikymppisenä. Opiskelin silloin pukuompelijaksi, ja ne opinnot veivät Helsinkiin, Minttu Bickerton kertoo.

Pukuompelijan ammatti tarttui matkaan ”isolta kirkolta”, mutta sen lisäksi ammatillisia kannuksia aktiiviselle naiselle alkoi kertyä muun muassa Stockmannin palveluksessa. Moni reilu kaksikymppinen olisi voinut olla tyytyväinen lupaavaan urakehitykseen pääkaupungissa, mutta Bickerton – silloin vielä Kurri – oli toista maata.

– Aloin saada kerta kaikkiaan tarpeekseni Suomen kylmyydestä. Niinpä päätin tehdä ison liikkeen. Myin kaiken mitä omistin ja muutin Thaimaahan, hän kertoo.

Rakkaus löytyi tsunamin keskeltä

Vuosi oli 2003, kun Minttu Bickerton suuntasi Kaakkois-aasiaan. Siellä luvassa oli lisää merkittäviä elämänmuutoksia. Ensin tarttui matkaan uusi ammatti.

– Opiskelin itseni sukellusoppaaksi ja menin töihin suomalaiseen sukellusfirmaan Krabille.

Elämä sujui mukavasti sukelluksen parissa, Thaimaan upeista vesistä ja muusta luonnosta nauttiessa. Sitten tuli joulukuu 2004, ja Bickertonin elämässä alkoi tapahtua hyviä ja kamalia asioita melkoisella vauhdilla.

Ensimmäinen joulukuun 2004 merkittävistä päivistä oli 25. päivä. Silloin Minttu Kurri tapasi miehen nimeltä Stuart Bickerton. Mies astui saman tien Mintun elämään pysyvästi.

Seuraava päivä ravisteli lähes koko maailmaa. 26.12.2004 merenalainen maanjäristys Indonesian Sumatran edustalla lähetti ympärilleen tsunamin, joka vaati lopulta yli 200.000 kuolonuhria. Krabin alue, missä Minttu Bickerton asui ja työskenteli, sai tuhoista myös osansa.

Suurin osa ulkomaalaisista lähti alueelta saman tien, mutta Minttu ja Stuart jäivät. He auttoivat paikallisia katastrofin jälkihoidossa kykyjensä mukaan. Surun ja hävityksen keskellä alkoi itää myös jotain iloista.

– Uudenvuodenaattona kosin Stuartia, ja hän suostui, Minttu Bickerton kertoo.

Joku voisi pitää kuuden päivän tuttavuutta horjuvana alustana kosimiselle, mutta kuten Mintun nykyinen sukunimikin paljastaa, kosiopuheet eivät jääneet pelkiksi puheiksi, vaan lupaukset lunastettiin syksyllä 2005. Nyt, 15 vuotta myöhemmin he ovat edelleen naimisissa.

Toistensa lisäksi Minttu ja Stuart Bickertonilla on nykyään myös kaksi tytärtä. Kolmetoistavuotias Sofi syntyi Thaimaassa vuonna 2006. Kun nuorempi Ellie alkoi ilmoitella itsestään vuonna 2010, halusi Minttu kuitenkin Suomeen synnyttämään.

Kauaa ei Suomen kamara kuitenkaan jalkapohjia kuljettanut, kun oli jälleen aika muuttaa.

Kylmä Englanti, lämpimät englantilaiset

Tällä kertaa uusi osoite löytyi miehen kotimaasta Englannista. Ja vaikka lapset olivat pieniä, ehti Minttu hommata itselleen jälleen myös uuden ammatin.

– Asustimme Etelä-Englannissa, muun muassa Southamptonissa vuodet 2011-2018. Sinä aikana muun muassa opiskelin kakkuleipuriksi, Bickerton kertoo.

Seitsemän vuotta Englannissa saivat kuitenkin Bickertonin kaipaamaan jälleen parempaan ilmastoon.

– Englannissa asuminen valmisti aika hyvin tänne Aurinkorannikolle. Siellä oppi todella tottumaan kosteaan ilmaan ja kylmiin asuntoihin, hän muistelee.

Vaikka saarivaltion ilmasto ajoikin lopulta Bickertonin aurinkoisemmille maille, jäi Englannista paljon myös hyviä muistoja.

– Parasta olivat ihmiset. Se miten kohteliaita, ystävällisiä ja auttavaisia kaikki olivat, oli kerrassaan mahtavaa. Joskus ihmiset tuntuivat jopa liian kohteliailta.

Aurinko on kuitenkin aurinko, eikä sitä aina kohteliaisuus korvaa. Niinpä keväällä 2018 alkoi valmistautuminen muuttoon.

– Kävimme muutaman vuoden aikana kolme kertaa Málagan ympäristössä katsomassa paikkoja. Tämä valikoitui alueeksi, koska tämä on hyvin saavutettavissa Englannista. Tiesimme jo silloin, ettei mieheni pääsisi työnsä vuoksi vielä muuttamaan vakituisesti minun ja tyttöjen kanssa, joten matkustamisen helppous oli tärkeää.

Syksyllä 2018 Minttu Bickerton saapui tyttäriensä ja muuttokuorman kanssa Aurinkorannikolle, ensin La Cala de Mijasin alueelle, ja lopulta Fuengirolan Torreblancaan. Aviomies Stuart käy perheen luona niin usein kuin työt sallivat.

Auringon voimalla

Mennyt puolitoista vuotta on ollut Bickertonille varsin puuhakasta aikaa. Kiirettä on riittänyt sekä työrintamalla että harrastusten ja järjestötoiminnan parissa. Eniten hänen puhelintaan kilisyttää työ Intermedical klinikan liiketoiminnan kehitys- ja asiakaspalvelupäällikkönä. Sillä saralla työtä on luvassa pian lisääkin.

– Meillä on nykyisellään Aurinkorannikolla kolme klinikkaa, mutta pian saadaan myös Fuengirolaan oma klinikka, ja se tulee minun johdettavakseni, Minttu Bickerton kertoo.

Työkiireiden ohessa häneltä riittää aikaa myös nuorten harrastustoiminnalle. Tällä hetkellä Bickerton on Aurinkorannikon oman partion, Lumipartion lippukunnan johtaja. Partiossa on viitisenkymmentä kouluikäistä lasta ja nuorta.

Nuorten kanssa Minttu viettää aikaa myös Aurinkorannikon seurakunnan saapaskahvilassa, jossa hän on valvojana satunnaisesti, kun muilta kiireiltä ehtii.

Lisäksi hän on aktiivisena rantaihmisenä mukana myös Mimoana -luonnonsuojelujärjestössä, joka siivoaa vapaaehtoisvoimin muun muassa Fuengirolan rantoja.

Puolentoista vuoden kokemuksella Minttu Bickerton löytää uudesta kotimaastaan sekä hyvää että huonoa.

– En ole lainkaan lämmennyt espanjalaisiin ihmisiin. Englannissa kun tottui äärettömän kohteliaisiin ihmisiin, niin espanjalaisten töykeä luonne on ollut kaikkein kurjin juttu. Tästä saimme karvaita kokemuksia esimerkiksi lasten ensimmäisissä kouluissa, hän kritisoi.

– Parasta on ollut ilmasto, paikan saavutettavuus ja se, että ”Karitan koulussa” lapset saavat nyt hyvää suomalaista opetusta, joka olisi missä tahansa muualla lämpimässä vaikeasti saatavissa.

Kuka?

  • Minttu Bickerton
  • 43v
  • Kotoisin Parikkalasta
  • Asunut Aurinkorannikolla syksystä 2018
  • Naimisissa englantilaisen Stuartin kanssa
  • Kaksi lasta: Sofi (13v) ja Ellie (9v)

Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
10
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2

Kolumnit

Pääkirjoitus

Herätään henkiin

  Seitsämän kuukautta sitten Espanjassa otettiin käyttöön poikkeustilalait. Poikkeustila julistettiin perjantaina...

Viikon kysymys

Mikä maa on mielestäsi hoitanut koronakriisiä parhaiten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa