Lukuaika: Aurinkorannikko on puutarhurin unelma

Aurinkorannikko on puutarhurin unelma

Palmujen leikkaaminen ja uima-altaiden hoito ovat olleet uusia haasteita koko ikänsä puutarha-alalla toimineelle Lasse Ruohomäelle.

Kun suunnitellaan haastattelua puutarhurin kanssa, alkaa automaattisesti miettiä jotain aiheeseen sopivaa ympäristöä. Pienen mietinnän jälkeen kohteeksi valikoituu Benalmádenan Parque de la Paloma, tai suomalaisittain lintupuisto.

Tapaamme Lasse Ruohomäen kanssa lintupuiston portilla ja lähdemme rauhassa käyskentelemään pitkin lintupuiston käytäviä samalla rupatellen. Puisto ei juuri kyseisellä hetkellä ole kukkeimmillaan, mutta saa kuitenkin kokeneen puutarhurin hyväksynnän.

- Mainos -

– Tänne täytyy tulla ilman muuta uudestaan paremmalla ajalla, Ruohomäki toteaa.

Maiseman vaihto

Jonkun mielestä voi tuntua erikoiselta että ammattinsakin puolesta puutarhoista nauttiva Lasse Ruohomäki ei ole ennen käynyt yhdessä Aurinkorannikon kauneimmista puistoista. Siihen on kuitenkin looginen selitys: hän on asunut rannikolla vasta puolisen vuotta, joten kaikkea ei ole vielä ehtinyt.

Vielä viime kesänä Ruohomäki asusteli Suomen Turussa, mutta ajatus Espanjaan ja Aurinkorannikolle muutosta eli jo voimakkaana.

– Ajatus lämpimään muuttamisesta – ainakin talvikausiksi – on ollut kehitteillä jo pitkään. Neljä vuotta sitten otin asian suhteen ensimmäisen konkreettisen askelen, kun myin liiketoimintani Turussa, hän kertaa.

Vielä oli kuitenkin pientä viivytystä tuuman ja toimen välissä.

– Kaupan yhteydessä lupauduin jatkamaan työssäni vielä kolme vuotta. Se sitten vielä hieman venähti, mutta nyt ne velvoitteet ovat takana ja elämää rakennetaan tänne Espanjaan. Samalla näyttää siltä ettei tästä tule pelkkä talvehtimispaikka, vaan ihan ympärivuotinen koti.

Uuden äärellä

- Mainos -

Monesta suomalaisesta kuoriutuu esiin kotipuutarhuri kun muuttaa Aurinkorannikolle. Eikä ihme, ovathan täällä olosuhteet ja kasvukausi aivan jotain muuta kuin sohjoisessa pohjoisessa.

Lasse Ruohomäki oli kuitenkin täysiverinen puutarhuri jo tänne saapuessaan. Siitä huolimatta oppimista on riittänyt. Ja se on ollut hänen mukaansa yksi parhaista asioista joita Espanja on hänelle tarjonnut.

– Voi sanoa että kaiken on saanut opetella uudestaan. Siis nimenomaan hyvässä mielessä, viherpeukalo iloitsee.

– Monet ennestään hyvinkin tutut kasvit kasvavat näissä Välimeren olosuhteissa aivan eri tavoin kuin Suomessa sisätiloissa ja vaativat aivan erilaista hoitoa. Myös ympärivuotinen kasvukausi on oma huomioon otettava lukunsa, Ruohomäki valaisee.

Lisää mielenkiintoa kokeneen ammattimiehen työhön on tuonut muun muassa palmujen hoito. Se kun vaatii omat lupansa, mikä on ihan ymmärrettävää, kun ottaa huomioon kuinka korkealle runkoja pitkin pitää joskus kiivetä.

Alkuun Lasse Ruohomäki käytti palmujen leikkaamisessa paikallisia alihankkijoita, koska hänellä itsellään ei vaadittavaa lupaa vielä ollut. Nyt tuokin kurssi on kuitenkin suoritettu, joten laillinen palmuihin kiipeily voi alkaa.

Palmujen leikkaaminen ei suinkaan ole ainoa uusi ”aluevaltaus” Ruohomäen toimenkuvassa.

– Täällä näyttää olevan niin, että uima-altaan hoito kuuluu myös aika kiinteästi puutarhurin hommiin. Siitäkään ei Suomessa ollut kokemusta kertynyt, mutta nyt on sekin homma hallussa, hän mainitsee.

- Mainos -

Vihersuunnittelija

Lasse Ruohomäki on koulutukseltaan puutarhuri. Hän itse käyttää kuitenkin mielellään nimikettä vihersuunnittelija.

– Se antaa hyvän kuvan siitä mitä haluan tehdä. Jo Suomessa iso osa työtäni oli nimenomaan suunnitella kasvit osaksi sisustusta, niin että ne toimivat saumattomasti keskenään ja osana muuta sisustusta.

Ruohomäen mukaan yksi isoista iloista Aurinkorannikolla on ollut se, että täällä pääsee toteuttamaan suurempia kokonaisuuksia. Suomessa eksoottisempia kasveja voi kyllä käyttää, mutta vain sisätiloissa esimerkiksi talvipuutarhoissa. Täällä jokainen puutarha on talvipuutarha ja kesäpuutarha.

Myös kukkaloisto saa mieheltä kiitosta.

– Se miten paljon täällä käytetään kukkivia kukkia, on ilahduttavaa. Niitä näkee ympäri vuoden joka puolella, Ruohomäki iloitsee.

Esimerkkinä hän mainitsee joulutähdet, joita Fuengirolassakin istutetaan vuodenvaihteen aikoihin tuhatmäärin koristamaan ja ilahduttamaan kaupunkilaisia.

Kyllä täällä kelpaa viherpeukaloiden touhuta, niin ammatikseen kuin harrastukseksikin.

Kuka?

  • Lasse Ruohomäki
  • 53 vuotta
  • Kotoisin Turusta
  • Sinkkumies
  • Asunut Aurinkorannikolla joulukuusta -21
  • Vihersuunnittelija / puutarhuri
  • Lempikasvi neidonhiuspuu

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...