Tämä juttu on tosi. Niin uskon, joskaan tieteellistä näyttöä ei ole.
Hyvin kauan sitten eri heimot ja kansat asuivat sulassa sovussa lämpimän ja aurinkoisen meren äärellä. Merellä oli monta nimeä monilla eri kielillä. Nykyisin sitä kutsutaan Välimereksi.
Yksi heimoista oli vaaleatukkaista, hieman juroa ja sinisilmäistä, mutta sinänsä hyväntahtoista porukkaa, joilla oli erikoisia tapoja kuten pienessä, kuumassa kopissa hikoileminen. Kutsuivat sitä saunaksi.
Elämä sujui letkeästi ja aurinkoisena päivästä päivään. Ainoa ja kasvava ongelma
Heimojen keskuudessa oli sinisilmäisen heimon jatkuva masentuneisuus, alakuloisuus ja väsymys. He myös näyttivät huomattavasti ikäistään vanhemmilta. Ikälopuilta.
Aikaa kului ja tilanne huonontui. Jatkuva hapannaamaisuus ärsytti ensin hieman, sitten paljon ja lopulta suunnattomasti. Seurasi levottomuutta ja kylätappeluita.
Niinpä Sinisen Meren suuri heimoneuvosto päätti, että sinisen heimon oli lähdettävä. He vaelsivat kauaksi pohjoiseen erämaahan, yli merien ja lakeuksien kunnes saapuivat asumattomalle, kylmälle ja pimeälle niemelle, johon myöhemmin nousi Turun Linna. Näin syntyi Suomen kanssa.
Syynä muuttoon olivat silmäluomet, jotka synnynnäisesti roikkuvat jo hyvin nuorella iällä. Kantasuomalaisilla luomivako sijaitsee vain 5-6 mm ripsireunan yläpuolella, jolloin ihon pienikin ihon roikkuminen näkyy tehden katseen väsyneeksi ja happamaksi.
Vastakohtana on ns. Välimeren-malli, jolloin luomivako sijaitsee runsaan 10 mm:n päässä ripsireunasta. Tällainen yläluomi kestää ikää ja rapistumista paljon paremmin. Katse säilyy kirkkaana ja pirteänä hyvin pitkään. Katso espanjalaisen ystäväsi silmäluomia ja vertaa niitä omiisi.
Itselläni on tuo kantasuomalainen matala malli ja vaimollani Välimeren korkea malli. Kaikilla kolmella lapsellamme on kantamalli eli ominaisuus vaikuttaa geneettisesti dominantilta. Niinpä on oletettavaa, että ryppyotsaisuus Suomessa lisääntyy.
Ja tarinan opetus: matala luomivako ajoi Suomen suvun kaukaisiin metsiin omiin oloihinsa. Silmäluomipakolaisiksi. Onneksi vaiva voidaan korjata yksinkertaisella leikkauksella ja voimme nauttia etelän auringosta taas avoimin silmin.
Asko Salmi
LKT, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sairaala KL