Lukuaika: Arvot edellä, päätökset perässä

Arvot edellä, päätökset perässä

 

Suomalaiset kuluttajat ovat hyvin tietoisia ja suomalaisille luontoarvot ovat monella tapaa itsestäänselvyyksiä. Olemme edelläkävijöitä monella mittarilla.

Moni suomalainen harjoittaa ”kestävää elämäntapaa” asiaa sen ihmeemmin edes tiedostamatta. Kestävällä elämäntavalla tarkoitetaan sellaista elämäntapaa, joka säästää energiaa ja luonnonvaroja.

Suomen suurimman verkkokaupan, Verkkokauppa.com:n kuluttajatutkimuksesta (19.9.2022) selvisi, että valtaosa suomalaisista ostaa elektroniikkaa vain tarpeeseen eli esimerkiksi silloin, kun vanha laite menee rikki.

- Mainos -

Standardisoituja, yhdenmukaisia latureita on toivottu jo yli 10 vuotta. Kuluttajat haluavat vastuullisempaa elektroniikkaa ja helpotusta laturiviidakkoon.

Harmittavaa on, että vaikka kuluttajat toivovat kestävän kehityksen mukaisia laitteita, ei se ole ollut käytännössä trendinä elektroniikkavalmistajien taholta. Kertakäyttöisyydestä on haluttu tehdä muotia.

EU:n komissio on toivonut jo vuodesta 2009, että elektroniikkavalmistajat sopisivat keskenään standardiliitännästä. Edistystä toki tapahtui. Vuonna 2009 latausvaihtoehtoja oli 30 ja nyt kolme.

Arvioiden mukaan kännyköiden latureista syntyy vuodessa noin 51.000 tonnia elektroniikkajätettä.

Nyt vihdoin Euroopan parlamentti äänesti uudesta laista, joka tekee USB-C laturista kannettavien sähkölaitteiden standardin EU:ssa vuoden 2024 loppuun mennessä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa yhtä yleislaturia, jolla voi ladata eri merkkisiä laitteita.

Jatkossa myös laturit tullaan myymään erikseen, jolloin kuluttaja voi päättää, tarvitseeko edes uutta laturia.

On arvioitu, että kuluttajat säästävät vuosittain 250 miljoonaa euroa standardilaturien ansiosta.

Päätös on erävoitto kestävän kehityksen suuntaan. Laki siis velvoittaa elektroniikkavalmistajat konkreettisiin tekoihin kuluttajien arvojen suuntaan Euroopassa.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Kirjoittaja on sisällöntuottaja, joka kirjoittaa tekstejä suomalaisille yrityksille.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...