Arto Pajukallio: Freud, Marx, Engels & Jung oli ideologinen bändi

Arto ”Pilli” Pajukallio tiesi jo lapsesta saakka, että hänen elämänsä kietoutuu tiiviisti populaarikulttuurin ympärille. Toimittajan ja soittajan työt olivat ainoat mahdolliset uravalinnat. Onnellinen mies on pystynyt elämässään yhdistämään nuo molemmat haaveet.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Kitarat ovat Arto Pajukallion suuri rakkaus. Kuvan kitara oli miehellä mukanaan viime syksyn reissulla. Se päätyi lopulta Kukon äänimiehen Arttu Simonsuuren omistukseen.

Leipätyönsä Pajukallio on tehnyt lehdistön palveluksessa, enimmäkseen elokuva- ja musiikkikriitikkona.

-Ahmin edelleen populaarikulttuuria monessa muodossa. Tutkin sen historiaa monelta kantilta ja käyn leffassa ja keikoilla. Olen työssäni pystynyt myymään intohimoni ansiosta syntynyttä tietoa ja näkemystä. Se on aika kiva juttu, Pajukallio mietiskelee.

Freukkarit syntyi Sorsanpesässä

Pajukallio perusti Freud, Marx, Engels & Jung yhtyeen yhdessä Pekka Myllykosken kanssa ravintolapöydässä kesällä 1984. Siitä bändiura jatkui reilut 30 vuotta aina Myllykosken poismenoon saakka.

-Istuimme Seinäjoella ravintola Sorsanpesän alabaarissa odottamassa kyytiä kotiin Provinssirockista. Samassa seurueessa istui Myllykoski ja hän heitteli uskomattomia lainauksia itse kääntämistään out law country biiseistä. Ne olivat niin hyviä, että muutaman lasillisen aikana päätimme perustaa bändin, joka perustuu tuolle filosofialle, Pajukallio muistelee.

- Mainos -

Bändi joka keskusteli

Suoraan keikoille tai studioon ei Sorsanpesän pöydästä lähdetty, bändiä muhitettiin reilun vuoden verran, ennen kuin lähdettiin tien päälle.

-Yhteinen ystävämme Mikko Saarela otettiin mukaan heti alkuvaiheessa. Muita soittajia etsittiin pitkään, eikä soittotaito suinkaan ollut ainoa peruste mukaan pääsylle. Meillä oli Myllykosken kanssa vahva visio siitä, mitä Feukkarit olemuksellisesti ja maailmankatsomuksellisesti edustaa.

Freukkarit syntyi keskustelun pohjalta ja koko bändin olemassaolon ajan keskustelut olivat musiikin lisäksi ryhmän kantava ja ylläpitävä voima.

-Siinä bändissä puhuttiin paljon. Elokuvat, historia, filosofia ja maailmankatsomukset käytiin hartaasti läpi ja kaikki nuo keskustelut suodattuivat musiikkiin ja esiintymisiin. Freukkarit oli harvinainen ryhmä siinä mielin, että siinä yhdistyi luontevalla tavalla muusikkous ja älyllisyys. Kaiken taustalla oli vahva ideologia siitä, mitä halusimme edustaa.

Yksi Freukkariklassikko En koskaan mene sänkyyn ruman naisen kanssa vuodelta 1999

Freud, Marx, Engels & Jung toimi myös eräänlaisena suomalaisen kantrin korkeakouluna.

-Aika moni Suomen nykyisistä ykkösrivin kantrimuusikoista on jossain vaiheessa soittanut Freukkareissa.

Freukkari biisit kuuluvat kaikille

Kun Pekka Myllykoski kuoli vuonna 2017, Pajukallion ajatus oli, ettei Freukkareita enää voi olla olemassa. Laulut sinänsä olivat Myllykosken filosofian mukaan tehty kaikille niille, jotka haluavat niistä tavalla tai toisella ottaa kiinni.

-Minusta tämä nykyään keikkaileva Revisited ryhmä on mainio juttu. Freukkareiden hienoja biisejä soitetaan yleisölle, joka tuntuu niistä nauttivan. Bändissä on mukana paljon emobändin rivissä olleita, joten homma toimii hienosti. En koe, että tässä olisi mitään moraalisesti väärää, ilosanomaa on mukava levittää. Sen verran olen kuitenkin sivussa ollut, että en ole ollut itse perustamassa tätä ryhmää, olen hypännyt mukaan Kinnusen Jussin perustamaan ryhmään.

- Mainos -

Pajukalliota hieman naurattaa se, että ainoat, jotka nykyään järjestävät rokkibileitä ovat 50-70 vuotiaat ihmiset.

-Nuoremmalla jengillä on ihan eri meiningit nykyään. Meidän ikäiset tykkäävät käydä rokkikeikoilla kuuntelemassa musiikkia elämänsä eri vaiheista. Freukkareiden revisited on yksi osa tätä ilmiötä.

Kitaroita kuin poromiehellä

Yksi Arto Pajukallion monista populaarikulttuuriin liittyvistä harrastuksista on kitaroiden keräily ja ihailu. Kysymykseen nykyisen kitarakokoelman suuruudesta Pilli antaa tulkinnanvaraisen vastauksen.

-Se on vähän kuin poromieheltä kysyisi tokan kokoa. Sen verran voin sanoa, että on niitä kymmeniä, mutta huomattavasti vähemmän, kuin vaikka kymmenen vuotta sitten.

Lähes jokaiseen Pajukallion kitaraan liittyy jokin tarina. Espanjan reissuun mies otti mukaan ainoastaan yhden soittopelin, aivan erityisen Fender Telecasterin.

-Kitara on Puolikuu yhtyeen edesmenneen Kari Pesosen entinen työkalu. Sain sen pelastettua aika huonon kohtelun jäljiltä itselleni. Olen siihen tehnyt muutamia omia tuunauksia. Siinä on aika paljon Muddy Waters viittauksia. Esimerkiksi potikat ovat Fenderin styrkkarista, aivan kuten Muddyllakin oli.

Elämäni kitara

-Tiedän, että yleisössä on aina sellaisia, joita kiinnostaa millaisilla soittimilla bändi soittaa. Siksi lavalla soitettavan pelin pitää näyttää ja kuulostaa hyvältä. Totta kai tärkein asia on se musiikki, mutta kiva on tiedostaa myös soittimen merkitys.

Onko Pajukallion uran varrelle osunut jokin kitara, jonka hän nostaisi yli muiden.

- Mainos -

-Se on vähän sillä lailla, että ainoastaan yksi kitaroistani on hyvä, mutta en vieläkään tiedä mikä niistä.

-Ehkäpä elämäni kitara on kokonaan ruusupuusta valmistettu Telecaster vuodelta 1969. Sain sen itselleni vuonna 1980, soitin pelkästään sillä esimerkiksi Freukkareiden ensimmäisen levyn. Se on minulla edelleen ja usein sitä ihailen, joskus jopa soitankin.

Freud, Marx, Engels & Jung esiintyy Fuengirolassa ravintola Kukko Eventsissä torstaina 22. ja perjantaina 23.2. Lippuja voi varata ennakkoon osoitteesta kukko.events@gmail.com .

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *